Kecergasan

Untuk Hasil Maksimum, Sekiranya Anda Melakukan Latihan Zumba Berapa Kali Seminggu?

Sekiranya anda adalah salah seorang yang suka menari bertenaga, senaman Zumba boleh menjadi pilihan senaman anda secara berkala. Zumba adalah sukan yang dapat menyuburkan badan dengan cara yang menyeronokkan kerana pergerakannya yang lincah dan muzik yang menarik.

Namun, berapa kali anda harus melakukan senaman ini dalam seminggu jika anda mahukan badan yang sihat dan berat badan yang ideal? Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai sukan berikut.

Apakah latihan Zumba?

Zumba adalah jenis senaman aerobik yang menggabungkan beberapa gerakan tarian seperti salsa, flamenco, atau bahkan tarian moden di dalamnya. Bukan hanya dengan satu lagu yang diulang secara berterusan, latihan ini biasanya menggunakan beberapa kombinasi lagu dalam satu sesi untuk diperbaiki mood dan meningkatkan pergerakan gimnastik.

Terdapat beberapa jenis kelas gimnastik zumba, mulai dari kelas yang dilakukan di air, kelas untuk pemula, untuk kanak-kanak, kelas dengan tahap tingkatan, dan bahkan ada kelas khusus untuk warga emas.

Apakah faedah sukan ini?

Zumba adalah senaman aerobik yang dapat membakar banyak kalori dalam setiap pergerakan. Secara purata, satu senaman dapat membakar 400-600 kalori setiap jam. Ini tentu saja sangat bermanfaat bagi anda yang sedang dalam proses menurunkan berat badan dengan jumlah yang ideal.

Selain pergerakan yang dapat membakar kalori, dalam sukan ini terdapat juga gerakan tarian mengalahkan merengue atau melakukan beberapa set squats diikuti dengan lompatan plyometrik. Pergerakan ini dapat membakar lemak dan menguatkan otot badan.

1. Semua anggota badan bergerak dan dilatih

Apabila anda melakukan sukan ini dengan sepenuhnya, latihan ini juga menawarkan pergerakan menyeluruh dari bahagian atas ke bahagian bawah badan. Di bahagian atas badan, biasanya tangan, bahu, dan perut akan banyak bergerak mengikut rentak.

Kemudian untuk bahagian bawah badan, punggung, pinggul, dan kaki semuanya bergerak serentak. Selain itu, terdapat manfaat tersembunyi zumba yang dapat melatih kelenturan sendi badan.

Kerana latihan aerobik jenis ini akan melatih fleksibiliti anda dalam pergerakan bermula dari sesi pemanasan, kandungan sesi gimnastik, dan hingga sejuk.

2. Mencegah tekanan dan membuat gembira

Salah satu faedah yang paling ketara dalam latihan ini ialah hilangnya tekanan dan keletihan. Semasa anda melakukan latihan zumba, anda akan disertai dengan pelbagai lagu dengan irama muzik yang menarik, kontemporari, dan tentu saja dengan tema rentak . Mendengarkan muzik sambil menari dengan sihat juga boleh membuat mood Anda gembira, anda tahu.

Sekiranya anda mengalami tekanan semasa bekerja, cubalah melakukan senaman zumba. Kewujudan muzik yang menggembirakan dan menggoda badan untuk ingin bergerak lincah, ini dapat menjadikan mood anda lebih baik.

Selain alasan untuk menjaga kesihatan dan kecergasan, latihan zumba juga dapat menjadi ubat yang sihat bagi anda yang merasa tertekan atau bosan.

Zumba adalah rangkaian gerakan tarian dengan muzik Latin dan antarabangsa. Gimnastik Zumba menggabungkan latihan selang dengan irama cepat dan perlahan, serta latihan daya tahan untuk menjadikan otot lebih kuat.

Berapa kerap anda mesti melakukan sukan ini?

Untuk melakukan gimnastik zumba, umumnya dengan muzik latin dan antarabangsa, anda harus tahu berapa banyak yang perlu dilakukan agar badan sihat. Sebabnya, latihan ini menggabungkan latihan selang dengan irama cepat dan perlahan, serta latihan daya tahan otot sehingga menjadi lebih kuat.

Dilaporkan dari halaman Mayo Clinic, Zumba termasuk dalam latihan aerobik. Sebagai latihan aerobik, anda harus melakukan senaman jenis ini sekurang-kurangnya 150 minit seminggu dengan intensiti latihan yang sederhana. Anda boleh melakukan Zumba sekurang-kurangnya 75 minit seminggu pada intensiti yang lebih tinggi.

Oleh kerana ini hanya cadangan minimum, anda boleh melakukan lebih banyak daripada masa itu. Semakin banyak anda melakukan senaman aerobik ini, semakin banyak manfaat kesihatan yang akan anda perolehi. Dengan nota, anda dapat mengukur kemampuan anda sendiri. Kerana senaman yang berlebihan dan mati-matian juga boleh membahayakan anda.

Anda boleh membahagikan masa itu menjadi beberapa hari, sebaiknya tidak 150 minit. Terutama bagi anda yang pemula, badan anda perlu menyesuaikan diri dengan aktiviti ini.

Contohnya, anda bersenam 160 minit seminggu, anda boleh membaginya menjadi 4 hari seminggu. Dengan jangka masa setiap latihan sekurang-kurangnya 40 minit. Latihan zumba selama 40 minit ini sudah dapat membantu anda membakar sekitar 369 kalori.

Ketahui intensiti latihan Zumba

Untuk mengetahui seberapa besar intensiti latihan Zumba anda, kaedahnya agak mudah. Semakin berat intensiti latihan, semakin cepat jantung berdegup, serta peluh yang semakin banyak dengan intensiti tinggi. Semakin kuat intensiti, anda tidak boleh bercakap semasa bersenam.

Oleh itu, semasa latihan Zumba membuat jantung anda berdegup kencang, anda berpeluh dengan banyak, dan anda juga tidak boleh bercakap kerana ia begitu penat sepenuhnya untuk menarik nafas lagi secepat mungkin, itu bermaksud latihan yang dilakukan merangkumi intensiti berat untuk badan anda.

Setiap orang mempunyai intensiti senaman masing-masing. Sekiranya anda pernah merasa penat sepenuhnya sehingga tidak dapat bercakap, tidak semestinya orang lain merasakan hal yang sama walaupun dengan beban latihan yang sama.

Bolehkah anda melakukan zumba setiap hari?

Sebilangan orang mungkin ketagihan, atau sangat berminat untuk menurunkan berat badan melalui zumba. Oleh itu, ada orang yang melakukan zumba setiap hari yang baik.

Melakukan senaman ini setiap hari, tentu saja, tidak mengapa, yang penting anda dapat menjaga kesihatan tubuh anda latihan berlebihan . Jangan biarkan ia berlaku, matlamat untuk menjadi sihat adalah latihan berlebihan aka sukan hingga mati. Rasa badan anda sendiri, jika anda terlalu letih anda tidak boleh melakukannya setiap hari.

Sekiranya anda mula merasa sangat letih sepanjang hari, menjadi sensitif terhadap emosi atau mudah marah, mengalami penurunan selera makan, itu boleh menjadi tanda bahawa anda terlalu banyak bersenam.

Latihan bermanfaat, tetapi badan anda masih memerlukan masa untuk berehat. Sekiranya badan anda sudah terlatih dan biasa bersenam setiap hari, tidak mengapa melakukannya.