Kehidupan yang sihat

Langkah ke Sauna yang Selamat •

Walaupun sauna atau mandian wap adalah rawatan yang popular sejak sekian lama, masih ada orang yang mengalami selaran matahari, serangan jantung, dan juga kematian. Ini boleh berlaku kerana cara menggunakan sauna yang salah.

Menurut Dr. Edward Group DC, NP, DACBN, DCBCN, DABFM, kebanyakan luka bakar disebabkan oleh tidak sengaja menyentuh pemanas atau sumber haba lain di sauna. Serangan jantung sering berlaku kerana seseorang yang mempunyai penyakit jantung mengalami perubahan suhu yang drastik, seperti terkena air sejuk setelah keluar dari sauna. Suhu badan manusia normal ialah 37 ° C dan kenaikan suhu badan teras hingga 40.5 ° C adalah keadaan kecemasan perubatan yang serius. Kematian boleh berlaku sekiranya seseorang terdedah kepada panas yang melampau kerana berada di sauna terlalu lama.

Oleh itu, untuk mengelakkan risiko berbahaya yang dapat terjadi ketika menggunakan sauna, lebih baik jika anda mengikuti beberapa petua berikut untuk melakukan sauna.

Sehari sebelum sauna

Pada hari sebelum pergi ke sauna, anda harus mengikuti petua berikut:

 1. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, dapatkan persetujuan doktor untuk sauna.
 2. Pastikan penghidratan yang baik sekurang-kurangnya tiga hari berturut-turut sebelum pergi ke sauna. Ia juga merangkumi pengurangan kafein dan pemulihan elektrolit. Minum air steril semasa anda bangun dan sepanjang hari anda. Jangan tunggu sehingga anda haus, kerana itu bermakna anda sudah mengalami dehidrasi. Dua liter air sehari adalah jumlah yang baik. Jumlah ini berbeza-beza bergantung pada tempat anda tinggal dan gaya hidup anda.
 3. Pastikan anda tidur lena, sekurang-kurangnya beberapa malam sebelum sauna pertama anda. Sekiranya anda mengalami keletihan, ia akan menjadi semakin teruk di sauna.
 4. Penggunaan minyak yang sihat, seperti minyak ikan, minyak zaitun, minyak kelapa, dan ghee baik untuk kesihatan. Ia diperlukan untuk melindungi dan membina membran sel, dan melindungi otak anda.
 5. Makan secara berkala tiga hari sebelum sauna.

Sebelum memasuki sauna

Sebelum memasuki sauna, lakukan persediaan berikut:

 1. Minum elektrolit tepat setelah bangun pada hari anda akan ke sauna.
 2. Makan makanan yang sihat semasa sarapan yang mengandungi protein, lemak, dan karbohidrat.
 3. Lakukan sauna beberapa jam sebelum anda tidur, kerana jika anda terlambat anda akan terjaga pada waktu malam. Walaupun bagi sesetengah orang, ia akan membantu mereka tidur.
 4. Pastikan anda mempunyai cukup minyak sihat dalam badan anda. Lemak sihat baik untuk melindungi membran sel dan otak semasa sauna.
 5. Jangan makan makanan berat selama 30-60 minit sebelum pergi ke sauna.
 6. Tanggalkan semua pakaian anda di ruang ganti dan pakai tuala yang disediakan atau t-shirt kapas dan seluar pendek.
 7. Pergi ke tandas sekiranya diperlukan.
 8. Basahkan badan, kemudian keringkan. Sekiranya perlu rendam kaki di dalam air suam.
 9. Timbang sebelum memasuki sauna, dan lihat apakah berat badan anda tetap atau turun. Sekiranya ia menurun, anda akan mengalami dehidrasi.
 10. Anda boleh menggunakan topi sauna yang dapat melindungi kepala anda dari panas.

Semasa berada di sauna

Semasa melakukan sauna, anda harus melakukan petua berikut:

 1. Minum sebelum anda dahaga.
 2. Sama ada berbaring atau duduk, cubalah menjauhkan kaki dari lantai, terutamanya jika lantai sejuk. Suhu yang berbeza tidak baik untuk badan anda di sauna.
 3. Semasa anda duduk di sauna, gores atau tekan kulit dengan lembut pada lengan, kaki, perut, dan belakang anda. Ini akan merangsang pori anda untuk membuka lebih banyak semasa sauna, sehingga meningkatkan peredaran di permukaan badan anda. Apabila anda berpeluh, toksin yang ada di dalam badan anda akan keluar secara semula jadi.
 4. Terus lampu. Jangan lakukan sauna di tempat yang gelap kerana ia akan mencetuskan sistem saraf parasimpatis. Dan itu akan membuat anda merasa seperti pingsan, terutama jika anda berdiri.
 5. Fokus pada pernafasan. Lakukan pernafasan perut atau nafas penuh.
 6. Perhatikan keadaan badan anda. Sekiranya anda merasa lemah, keluarlah dari sauna.
 7. Sekiranya anda merasa pening semasa berdiri, perlahan-lahan berdiri lebih dekat dengan dinding atau pagar.
 8. Sauna boleh dilakukan maksimum 20 minit.

Selepas sauna

Anda harus membezakan panas badan anda dengan sejuk, dengan peraturan berikut:

 1. Mengejutkan badan anda dari panas hingga sejuk adalah teknik yang cukup berkesan untuk menutup kembali liang, mendorong darah anda kembali ke inti anda, dan menguatkan pertahanan semula jadi anda.
 2. Teknik kontras ini tidak digalakkan bagi mereka yang pertama kali melakukan sauna.
 3. Teknik kontras ini tidak boleh digunakan untuk penderita asma dan penghidap penyakit jantung, kerana teknik ini akan membawa maut kepada mereka.
 4. Mula melakukan kontras selepas dua atau tiga sesi sauna selama beberapa minggu.
 5. Mandi di tab mandi sejuk adalah kaedah yang paling berkesan, dan biasanya spa juga melakukan ini.

Perkara yang perlu diberi perhatian

Untuk kes penyakit kronik, sauna hanya boleh dilakukan dengan persetujuan doktor. Sauna harus dihindari sepenuhnya oleh orang yang mempunyai penyakit jantung yang serius, penyakit paru-paru yang serius, jangkitan, tekanan darah tinggi, penyakit ginjal, epilepsi, dan kelenjar tiroid.

BACA JUGA:

 • 5 Rawatan Kecantikan Tradisional Warisan Leluhur
 • Penyamakan (penyamakan kulit), apa kesannya terhadap kesihatan kulit?
 • 7 Fungsi Toner untuk Kulit Anda