Pemakanan

Petua Membina dan Mengekalkan Motivasi untuk Menurunkan Berat Badan •

Sudah tentu, ini bukan lagi masalah baru ketika anda bergelut dengan dilema dalam jiwa anda apabila anda menghadapi banyak godaan ketika cuba menurunkan berat badan - sama ada ia dipengaruhi oleh rakan untuk lawatan kuliner di sana sini, menyekat kelaparan petang anda dengan segera mi, atau godaan menu baru di restoran. restoran makanan segera kegemaran anda Pada akhirnya diet gagal teruk.

Sebenarnya, diet bukanlah perkara yang mudah dilakukan kerana menurunkan berat badan memerlukan komitmen dan proses. Oleh itu, jika anda ingin berdiet untuk menurunkan berat badan, anda masih harus mengekalkan komitmen sehingga anda mencapai sasaran impian anda.

Berikut adalah beberapa petua yang dapat membantu mengurangkan kebakaran motivasi menurunkan berat badan anda.

Petua untuk mengekalkan motivasi untuk menurunkan berat badan

1. Mulakan dengan perlahan

Untuk menurunkan berat badan, anda harus mengubah gaya hidup. Sementara itu, kita mengakui bahawa mengubah gaya hidup kita tidak semudah memusingkan tangan kita. Oleh itu, anda harus mula menyalakan api motivasi untuk menurunkan berat badan dengan melakukan perkara-perkara sederhana, seperti berjalan kaki atau berjoging beberapa minit setiap hari. Kerana jika anda memulakan dengan sesuatu yang sukar, seperti mengangkat beban berat atau crossfit, anda akan berhenti lebih cepat kerana anda letih.

2. Tetapkan sasaran yang realistik

Tidak sedikit orang yang menetapkan sasaran terlalu jauh, seperti menurunkan berat badan 10 kg dalam seminggu. Walaupun tanpa anda menyedarinya, sasaran setinggi langit dengan cepat membuat anda putus asa kerana ia tidak tercapai. Oleh itu, tetapkan matlamat yang realistik, yang dapat anda capai dan pastikan anda termotivasi untuk menurunkan berat badan - contohnya, menurunkan 1kg dalam satu minggu.

3. Catat tujuan dan kemajuan yang telah anda capai sebagai peringatan

Perkara mudah yang boleh anda lakukan untuk memulakan diet adalah dengan menuliskan apa yang akan anda lakukan dalam senarai panjang. Penulisan itu boleh menjadi bahan peringatan dan penilaian anda. Anda juga boleh menuliskan kemajuan yang anda peroleh setiap hari.

4. Cari rakan untuk berdiet / bersenam bersama

Walaupun kelihatan remeh, mencari pasangan untuk diet atau bersenam bersama dapat menjadikan motivasi anda untuk menurunkan berat badan menjadi lebih panas. Rakan diet / senaman dapat saling mengingatkan dan mendorong ketika motivasi untuk menurunkan berat badan semakin redup atau "hidup dan mati"

5. Ikuti kelas gim

Salah satu cara untuk berteman semasa menjalani diet adalah dengan mengikuti kelas senaman - sama ada aerobik / yoga / pilates / dll. Kelebihan mengikuti kelas adalah anda akan mendapat rakan dan jurulatih yang pakar dalam bidangnya. Di samping itu, dengan mengikuti kelas tertentu, anda akan mempunyai jadual biasa untuk dijalankan, jadi anda tidak mempunyai alasan untuk ponteng kelas kerana anda telah menghabiskan banyak wang.

6. Jangan terjebak dalam nostalgia

Selalunya, semasa menjalani diet, anda akan membandingkan masa lalu dan badan anda sekarang. Sebenarnya, kedua-dua perkara itu tidak dapat dibandingkan - memandangkan usia dan ketinggian anda meningkat sehingga berat badan anda juga akan meningkat.

7. Ceritakan mengenai program diet yang sedang anda jalankan

Ini dilakukan supaya anda mempunyai seseorang yang dapat mengingatkan anda ketika anda mulai menyerah atau melupakan program diet yang anda jalankan.

8. Ubah cara anda berfikir tentang diet

Kajian mendapati bahawa ungkapan "Saya tidak makan makanan ini" dapat meningkatkan kemampuan anda untuk mencapai tujuan diet anda daripada kata-kata "Saya tidak boleh / tidak dapat memakan makanan ini." Oleh itu, cubalah mengubah perspektif anda mengenai diet, termasuk anggapan bahawa bersenam adalah kewajipan. Sebagai gantinya, tanamkan dalam diri bahawa senaman adalah rutin menarik yang dapat menjadikan badan anda lebih bertenaga dan lebih sihat.

9. Beri hadiah kepada diri sendiri

Diet memerlukan banyak kerja keras. Oleh itu, untuk mengekalkan / meningkatkan motivasi untuk menurunkan berat badan, anda dapat memberi ganjaran kepada diri sendiri apabila dapat mencapai sasaran yang telah anda tetapkan sebelumnya, misalnya dengan menyusu, membeli pakaian baru, atau bercuti.

10. Hanya berehat

Anda mungkin merasa tidak sabar jika tidak menurunkan berat badan. Namun, apa pun keadaannya, anda masih harus berehat, jangan tertekan kerana diet adalah proses perubahan gaya hidup yang mungkin tidak berfungsi dalam semalam. Untuk mencapai hasil yang optimum, anda mesti tetap rajin dan lestari dalam menjalankan program diet anda.