Kesihatan pernafasan

Senarai Makanan dan Larangan Makanan untuk Pesakit COPD

Sekiranya anda menghidap penyakit paru-paru obstruktif kronik atau COPD, pemakanan yang baik memainkan peranan penting dalam mencegah COPD daripada kambuh atau menyebabkan kerosakan pada paru-paru. Itulah sebabnya, anda mesti mematuhi cadangan dan batasan diet bagi orang yang mempunyai COPD, supaya keadaan anda tetap stabil. Apa yang perlu dan tidak boleh dilakukan untuk anda?

Apakah makanan yang disyorkan untuk penghidap COPD?

Sumber: Dentist Conroe, TX

Makanan memberi anda tenaga dan nutrien untuk melakukan aktiviti harian, dan salah satunya adalah bernafas. Apabila anda menghidap penyakit paru-paru obstruktif kronik atau COPD, anda memerlukan lebih banyak tenaga untuk bernafas daripada orang biasa. Otot yang membantu anda bernafas memerlukan 10 kali lebih banyak kalori daripada orang biasa.

Selain menjalani rawatan COPD, mengubah diet anda untuk mengoptimumkan pernafasan anda juga penting untuk menguruskan penyakit ini.

Dipetik dari laman web American Lung Association, gabungan nutrien yang tepat dapat membantu anda bernafas dengan lebih mudah. Orang dengan COPD mungkin merasa lebih baik apabila mereka makan makanan yang rendah karbohidrat dan tinggi lemak.

Beberapa makanan yang disyorkan untuk pengidap COPD termasuk:

 1. Karbohidrat kompleks, seperti:
  • pasta gandum
  • roti Gandum
  • nasi coklat
  • oatmeal
  • quinoa
  • sayur segar
 2. Serat sebanyak 20-30 gram sehari, dari:
  • kekacang, seperti kacang soya
  • bijirin penuh, seperti kacang ginjal
  • sayur-sayuran, seperti bayam dan wortel
  • buah-buahan
 3. Protein, termasuk telur, daging lembu, ikan, unggas (ayam, itik), dan kacang.
 4. pilih lemak tak jenuh yang tidak mengandungi kolesterol, seperti kanola dan minyak jagung.

Makanan tambahan kalsium dapat membantu anda memenuhi peningkatan keperluan penggunaan kalsium steroid. Walau bagaimanapun, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk mengambil vitamin dan makanan tambahan setiap hari.

Apakah sekatan diet bagi penghidap COPD?

Bagi mereka yang mempunyai COPD, ada juga makanan tertentu yang harus dihindari, seperti makanan yang menyebabkan kembung dan gas, atau makanan yang menyimpan terlalu banyak cecair di dalam badan. Di samping itu, elakkan makanan yang mengandungi terlalu banyak lemak atau rendah nilai pemakanan.

Beberapa makanan yang harus dielakkan bagi pengidap COPD termasuk:

1. Makanan yang mengandungi terlalu banyak natrium

Berhati-hati dengan makanan atau makanan sejuk beku bawa pulang . Makanan jenis ini boleh mengandungi natrium dalam jumlah yang tinggi. Yang pasti, anda boleh memeriksanya melalui label maklumat nilai pemakanan. Cari makanan yang mengandungi kurang daripada 140mg sodium setiap hidangan.

Mungkin lebih senang melihat peratus nilai pemakanan harian (% RDA). Sekiranya kadar kecukupan nutrien adalah 5% atau kurang setiap hidangan, ini dianggap rendah.

Namun, jika kadar kecukupan pemakanan melebihi 20%, makanan ini dianggap tinggi natrium (garam). Natrium yang terlalu banyak boleh menyebabkan pengekalan cecair dan mengakibatkan kesukaran bernafas.

2. Sayur-sayuran tertentu

Biasanya, sayur-sayuran salib akan disyorkan kepada sesiapa sahaja kerana kandungan seratnya yang tinggi. Malangnya, satu kelemahan sayur jenis ini ialah boleh menyebabkan gas dan kembung di perut. Ini boleh memberi tekanan pada paru-paru dan menyukarkan pernafasan bagi penghidap COPD.

Anda mungkin tidak perlu sepenuhnya menghindari sayur-sayuran salib, tetapi hadkan pengambilannya. Beberapa sayur-sayuran yang perlu anda hadkan dalam diet penghidap COPD termasuk:

 • Brokoli
 • Kembang kol
 • Pucuk Brussels
 • Lobak
 • Bok choy

3. Makanan yang mengandungi sulfat, seperti udang

Makanan laut bukan sahaja dapat menjadi sumber protein yang sihat, tetapi juga dapat menyebabkan masalah pernafasan, terutama bagi pengidap COPD. Udang nampaknya mengandungi bahan kimia yang disebut sulfite. Sulfit dapat menyempitkan saluran bronkus pada pesakit COPD. Ketika menyempit, pernafasan menjadi lebih sukar.

Pertimbangkan untuk berhenti makan udang jika anda mengesyaki makanan laut ini menimbulkan reaksi. Beberapa makanan dan minuman lain yang mengandungi sulfit yang perlu anda hindari termasuk kentang, bir, anggur, dan beberapa ubat juga mengandungi sulfite.

4. Goreng

Sama seperti sayur-sayuran, makanan goreng boleh menyebabkan gas dan kembung. Makanan goreng berminyak menjadikan perut membuncit. Perut kembung ini akan mendorong otot diafragma (otot yang memisahkan paru-paru dan perut) dan membatasi pengembangan paru-paru. Itulah sebabnya makanan goreng adalah salah satu makanan yang tidak digalakkan untuk pengidap COPD.

5. Kopi dan minuman berkarbonat

Tidak menghairankan bahawa minuman berkarbonat tergolong dalam kumpulan makanan yang menyebabkan "gas dan kembung". Orang dengan COPD harus minum banyak cecair untuk menipiskan lendir di paru-paru, tetapi tidak hanya cairan apa pun.

Minuman berkarbonat adalah salah satu pantang larang bagi penghidap penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD). Minuman berkafein, minuman bergula dan minuman beralkohol mengandungi bahan kimia yang memerlukan banyak air dalam tubuh untuk diproses. Kesannya, minuman jenis ini sebenarnya dapat menjadikan badan tidak mengalami dehidrasi. Coklat juga mempunyai kesan yang sama pada perut dan paru-paru.

6. Makanan yang menyebabkan refluks asid juga tidak baik untuk COPD

Walaupun buah sitrus kaya dengan vitamin C, buah-buahan boleh memicu refluks asid. Dalam jangka masa panjang, keadaan ini dipanggil GERD dan boleh memburukkan lagi gejala COPD.

Orang dengan COPD berisiko lebih tinggi untuk refluks asid, menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Dada . Adakah anda tahu makanan apa yang menyebabkan refluks asid? Sekiranya anda mempunyai COPD, cubalah untuk mengelakkan atau menghilangkan makanan ini dari diet anda.

7. Susu dan turunannya

Walaupun dapat membekalkan kalsium untuk menguatkan tulang, susu dapat meningkatkan pengeluaran lendir di paru-paru. Menurut sebuah kajian, sebatian dalam susu yang disebut casomophins dapat meningkatkan pengeluaran lendir atau membuat kahak menebal.

Dengan COPD, sistem pernafasan kita terganggu dan tidak dapat mengangkut lendir melalui tisu dengan cekap sebagaimana mestinya. Ini akan menyebabkan batuk dan sukar bernafas.

Sekiranya anda mengalami lebih banyak pengeluaran kahak atau kahak tebal, anda harus menghadkan jumlah susu dalam makanan anda. Ini termasuk apa sahaja yang diperbuat daripada susu, seperti yogurt, ais krim, keju, mentega, dan dadih.

Hidup dengan COPD boleh menjadi sesuatu yang sukar, tetapi anda boleh menguruskannya dengan lebih mudah dengan diet yang sihat. Walaupun anda mempunyai COPD, anda masih boleh menjalani kehidupan yang sihat.

Melakukan dos dan yang tidak boleh dilakukan untuk pemakanan COPD dapat membantu anda bernafas dengan lebih mudah dan meningkatkan kualiti hidup anda. Anda boleh berjumpa doktor atau pakar pemakanan untuk membantu anda membina rancangan diet yang sihat.

Petua untuk mengekalkan diet yang sihat untuk penghidap COPD

Tidak hanya mematuhi saranan dan larangan diet untuk orang COPD, anda juga harus menjalani gaya hidup sihat. Berikut adalah beberapa petua:

1. Mengekalkan berat badan yang sihat

Bercakap dengan doktor atau pakar pemakanan anda mengenai berat badan dan jumlah kalori yang sesuai untuk anda. Apabila berat badan berlebihan, paru-paru anda perlu bekerja lebih keras untuk memenuhi keperluan oksigen badan. Merancang diet yang betul, bersama dengan senaman yang teratur khusus untuk orang dengan COPD, dapat membantu anda mencapai tujuan berat badan yang sihat.

2. Minum banyak cecair

Sekiranya tidak ada larangan daripada doktor kerana penyakit lain (buah pinggang atau jantung), anda harus meminum sekurang-kurangnya 6-8 gelas sehari. Minum banyak cecair menjadikan kahak menjadi lebih nipis, menjadikannya lebih mudah dikeluarkan. Pastikan anda minum minuman tanpa kafein atau berkarbonat. Walau bagaimanapun, air masih terbaik.

3. Makan bahagian yang lebih kecil lebih kerap

Ini akan membantu mengelakkan perut anda melebar, jadi tekanan pada paru-paru anda berkurang dan lebih mudah bagi anda untuk bernafas. Salah satu tanda bahawa perut anda mempengaruhi pernafasan adalah jika anda menghadapi masalah bernafas semasa makan atau tepat selepas makan.

4. Bersihkan saluran udara sekurang-kurangnya 1 jam sebelum makan

Ini akan membantu anda bernafas dengan lebih mudah semasa makan.

5. Makan perlahan-lahan sambil duduk tegak

Ini akan membantu anda mencerna makanan dan bernafas dengan lebih mudah semasa makan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found