Gigi dan Mulut

Makna Kod Warna pada Pembungkusan Ubat Gigi Anda -

Warna pada pembungkusan ubat gigi sering menjadi bahan khabar angin. Sekiranya anda memberi perhatian semasa membeli ubat gigi, anda dapat melihatnya di bahagian bawah tiub Ubat gigi mengandungi kotak kecil dengan warna tertentu. Dilaporkan, warna ini menunjukkan kandungan ubat gigi. Walau bagaimanapun, makna sebenar kod warna benar-benar dapat mengejutkan anda.

Adakah benar bahawa kod warna ubat gigi menunjukkan kandungannya?

Menurut khabar angin, makna kod warna pada pembungkusan ubat gigi adalah seperti berikut.

  • Biru: ubat semula jadi +
  • Hijau: semula jadi
  • Merah: komposisi semula jadi + kimia
  • Hitam: bahan kimia tulen

Sumber: //www.newhealthadvisor.com/Toothpaste-Color-Code.html

Khabarnya menyatakan bahawa gambar segi empat sama atau segi empat tepat berwarna di bahagian bawah tiub ubat gigi mewakili komposisi produk yang terdapat di dalamnya. Sama ada bahannya semula jadi, dari bahan kimia, atau mengandungi ubat, semuanya diwakili oleh warna yang berbeza.

Syarat-syarat ini tidak sepenuhnya membantu kerana produk "semula jadi" mengandungi bahan kimia.

Namun, dakwaan bahawa kotak warna pada bungkusan ubat gigi menunjukkan bahan-bahan di dalamnya tiub itu adalah salah faham sepenuhnya, alias tidak betul.

Jadi, apa maksud kod warna?

Sebenarnya, kotak warna dihidupkan tiub tidak ada kaitan dengan kandungan ubat gigi. Kotak warna ini adalah kod proses pengeluaran yang disebut tanda warna atau tanda mata. Tanda ini menunjukkan sama ada pembungkusan harus dilipat atau dipotong ketika diproses di mesin dengan kelajuan tinggi, dan tanda ini dapat dilihat menggunakan sensor pancaran cahaya.

Kod warna ini biasanya menentukan sama ada paket ubat gigi akan dipotong atau dilipat ketika diproses di mesin dengan kelajuan tinggi.

tanda mata Pada pembungkusan ubat gigi adalah mata elektrik yang digunakan untuk mengenal pasti tanda segi empat tepat yang dicetak, paling sering di sepanjang tepi bawah bungkusan . Tanda ini menunjukkan titik dalam siri produk di mana setiap bungkusan akan dipotong.

Warna tanda mata tidak hanya terhad pada warna yang disebutkan di atas (dan mungkin tidak selalu ditunjukkan pada pembungkusan setelah selesai), dan warna yang berbeza hanya mewakili pelbagai jenis pembungkusan atau pelbagai jenis sensor.

Bagaimana untuk mengetahui kandungan ubat gigi?

Cara terbaik untuk menentukan komposisi ubat gigi yang anda gunakan adalah dengan membaca maklumat ramuan yang dicetak pada kotak atau tiub ubat gigi. Penting untuk diketahui bahawa untuk menentukan kandungan ubat gigi, memeriksa maklumat ramuan pada bungkusan sudah cukup untuk membantu anda lebih mengetahui tentang produk tersebut.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found