Pemakanan

Berapa lama kesan kopi di dalam badan boleh bertahan?

Kopi adalah salah satu minuman paling popular untuk menghilangkan rasa mengantuk. Oleh itu, berapa lama kesan kopi dapat bertahan agar kita segar?

Berapa lama kesan kopi bertahan di dalam badan?

Kopi mengandungi kafein yang dapat merangsang sistem saraf untuk meningkatkan kadar jantung dan tekanan darah. Selain itu, kafein juga dapat meningkatkan bekalan tenaga dalam badan dan meningkatkan mood. Ini menjadikan orang yang minum kopi berasa segar dan terjaga semula.

Namun, sudah tentu kesan kopi yang satu ini tidak akan bertahan lama atau sepanjang hari. Lama kelamaan kesan kopi akan semakin berkurang.

Dilaporkan dari halaman American Academy of Sleep Medicine, kesan kafein akan berlangsung 3-5 jam sejak pertama kali memasuki aliran darah. Tempoh masa ini disebut separuh hayat, yang merupakan jangka masa yang diperlukan tubuh untuk menghilangkan beberapa zat yang dimakannya.

Ini bermaksud bahawa seseorang yang menggunakan 40 mg kafein akan mempunyai 20 mg kafein yang tersisa di dalam sistemnya setelah 5 jam. Kafein yang tinggal ini kemudiannya dapat bertahan lama di dalam badan anda. Walau bagaimanapun, kesannya dalam darah akan memuncak selepas penggunaan selama 15 hingga 45 minit.

Oleh itu, pada masa ini beberapa orang akan merasa seperti gelisah, perlu membuang air kecil, atau tiba-tiba merasa teruja. Gejala-gejala ini kemudian akan hilang ketika kafein mula dipecah atau dimetabolismekan.

Sebenarnya, tidak ada masa yang pasti berapa lama kesan kopi dalam badan akan bertahan. Semuanya bergantung pada dos, jenis kopi yang anda minum, usia, berat badan, dan kepekaan anda terhadap kafein.

Apabila badan anda sangat sensitif terhadap kafein, kesannya boleh berlangsung berjam-jam atau keesokan harinya. Sebaliknya, jika tubuh sudah kebal terhadap kafein dalam kopi, kesannya hampir tidak dapat dilihat.

Kesan sampingan kafein dalam badan

Kafein dalam kopi memang dapat membuat hari lebih teruja, terutama ketika anda harus menyelesaikan tumpukan kerja. Tetapi itu tidak bermaksud bahawa kopi tidak mempunyai kesan sampingan yang mengganggu badan dan boleh bertahan lama.

Kafein dalam kopi mempunyai sejumlah kesan sampingan lain, seperti:

 • Buat gugup
 • Sakit perut
 • Cirit-birit
 • Denyutan jantung yang cepat atau tidak teratur
 • Kadar nafas meningkat
 • Insomnia
 • Rasa gelisah
 • Berpeluh

Di samping itu, dalam beberapa kes kafein dapat meningkatkan rasa letih. Sekiranya anda merasa sangat letih, jangan memaksa diri untuk berjaga-jaga dan berjaga-jaga dengan minum kopi. Akan lebih baik jika anda berehat sebentar untuk pulih.

Kafein dalam kopi juga merupakan zat yang dapat memberi kesan kebergantungan jika sudah lama meminumnya atau sudah terbiasa. Apabila Anda terbiasa minum kafein dan tiba-tiba tidak meminumnya atau menghentikan tabiat ini, akan ada pelbagai gejala yang muncul.

Orang yang berhenti minum kopi walaupun sudah terbiasa sering mengalami pelbagai gejala seperti:

 • Rasa letih dan tidak bersemangat
 • Mudah marah
 • Sakit otot
 • Mual atau sakit perut
 • Kurang tumpuan
 • Sakit kepala atau migrain

Gejala ini biasanya dapat diatasi apabila anda kembali minum kopi. Oleh itu, jangan berhenti minum kopi secara tiba-tiba sehingga kesan ini tidak muncul dan mengganggu anda dalam jangka masa yang lama.

Agar gejala yang muncul tidak terlalu parah, cubalah kurangkan pengambilan kopi yang anda minum setiap hari. Dengan cara itu, badan dapat menyesuaikan diri dengan baik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found