Kesihatan mental

5 Faedah Berkebun untuk Kesihatan Fizikal dan Mental •

Ingat lagu kanak-kanak yang ditulis oleh Ibu Sud yang berbunyi, "cangkul, cangkul, saya senang menanam jagung di kebun kita"? Berkebun sebenarnya boleh membahagiakan hati. Ini terbukti melalui pelbagai kajian perubatan. Bukan hanya itu, berkebun juga bermanfaat untuk kesihatan fizikal anda. Apakah faedah berkebun untuk kesihatan anda? Ketahui dalam artikel ini.

Apakah faedah berkebun untuk kesihatan?

Tidak jarang kawasan taman atau tanah hijau yang dimiliki tidak dimaksimumkan oleh pemiliknya. Kekurangan masa, ketakutan akan serangan, atau kurangnya bakat berkebun, adalah beberapa sebab tanah tersebut tidak tersentuh. Namun menjaga kebun, tidak kira sekecil mana pun, dapat meningkatkan kualiti hidup.

Ramai yang tidak menyedari bahawa berkebun adalah aktiviti fizikal yang mempunyai intensiti yang setara dengan berlari di treadmill pada jarak 5 km / jam. Selain memperindah halaman rumah anda, dengan menyisihkan beberapa minit sehari untuk menjaga tanaman anda, anda juga meningkatkan kesihatan jantung anda. Berikut adalah lima faedah berkebun lain yang sama baiknya untuk kesihatan anda.

1. Menurunkan berat badan

Dengan berkebun, badan anda akan bergerak sehingga dapat membakar kalori badan. Sekiranya selama ini anda sukar menurunkan berat badan, cubalah berkebun.

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Jurnal Kesihatan Awam Amerika, berkebun dapat membantu menurunkan berat badan sebanyak 5-7 kilogram. Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Westminster University, England, seseorang yang selalu menjaga tanaman di kebun atau pasu mempunyai bilangan BMI (Indeks Jisim Tubuh) yang lebih rendah daripada mereka yang tidak suka berkebun.

2. Menurunkan risiko penyakit jantung

Walaupun tidak digolongkan sebagai aktiviti kardio, berkebun juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Berdasarkan kajian di British Journal of Sports Medicine, berkebun dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok hingga 30 persen.

3. Meningkatkan daya tahan

Berkebun membuat tangan anda kotor. Walau bagaimanapun, bakteria yang terdapat di dalam tanah sebenarnya dapat meningkatkan sistem imun anda. Dengan cara itu anda tidak akan mudah sakit dan dapat melawan jangkitan dengan lebih mudah. Ini terungkap dari kajian dalam jurnal Science. Penyelidikan yang dilakukan oleh University of Copenhagen juga mendapati bahawa berkebun dapat mencegah alahan.

4. Menjaga kesihatan otak

Berkebun bukan hanya baik untuk fizikal, tetapi juga untuk kesihatan otak. Penyelidikan di Jurnal Penyakit Alzheimer, mengatakan bahawa berkebun bermanfaat dalam melindungi kesehatan kognitif, meningkatkan volume otak, dan menurunkan risiko Alzheimer hingga 50 persen.

5. Meningkatkan koordinasi dan kekuatan tangan

Kekuatan tangan, kelenturan, dan koordinasi, penting untuk menyokong aktiviti harian. Berkebun adalah kaedah yang berkesan dan berguna untuk meningkatkan kemampuan ini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found