Kesihatan

5 Petua Memilih Pelindung Matahari untuk Pemilik Kulit yang Mudah Jerawat

Walaupun dapat melindungi kulit dari paparan sinar matahari, beberapa bahan di dalamnya pelindung matahari mungkin tidak sesuai untuk anda yang mempunyai kulit yang berjerawat. Jenis pelindung matahari Makanan tertentu boleh menyumbat liang dan mencetuskan jerawat baru. Oleh itu, anda tidak boleh cuai dalam memilih produk penjagaan kulit yang satu ini.

Pilih pelindung matahari yang terbaik tanpa risiko pelarian

Memiliki kulit yang rawan jerawat tidak semestinya anda harus menjauhinya pelindung matahari . Gunakan pelindung matahari Masih penting, kerana paparan sinar matahari pada kulit yang tidak dilindungi boleh menyebabkan sejumlah masalah kesihatan.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa memilih pelindung matahari untuk kulit yang berjerawat.

1. Berasaskan mineral

pelindung matahari terbahagi kepada dua jenis. Jenis pertama adalah pelindung matahari bahan kimia yang mengandungi oksibenzon , oktinoxat , octocrylene , dan bahan kimia lain yang serupa.

Sementara itu, jenis yang lain adalah pelindung matahari mineral yang diperbuat daripada titanium dioksida dan zink dioksida.

Kedua-duanya selamat untuk kulit. Walau bagaimanapun, pelindung matahari Mineral dianggap lebih mesra bagi pemilik kulit sensitif dan rawan jerawat.

Ini disebabkan oleh ramuan dalam pelindung matahari Bahan kimia boleh menyebabkan reaksi alergi dan kerengsaan setelah diserap oleh kulit.

2. Terdapat label bukan komedogenik

Semasa membeli pelindung matahari , pastikan anda membaca keterangan pada label pembungkusan. Pilih pelindung matahari dengan maklumat bukan komedogenik. Maksudnya, produk ini telah dirancang sedemikian rupa agar tidak menyumbat liang dan mencetuskan jerawat.

Di samping itu, anda juga tidak boleh memilih pelindung matahari yang mengandungi banyak minyak atau minyak wangi jika anda cenderung mudah berbuka.

3. Tekstur ringan dan berair

pelindung matahari dalam bentuk krim tebal dan losyen yang sesuai untuk pemilik kulit normal dan kering. Sebaliknya, anda yang mempunyai kulit yang berjerawat sebenarnya perlu mengelakkan jenis ini pelindung matahari tebal seperti ini.

Cari pelindung matahari yang tidak tebal dan senang disapukan pada kulit. Elakkan pelindung matahari dalam bentuk krim yang menjadikan kulit terasa tebal atau melekit.

Pilih pelindung matahari lebih berair dalam bentuk cecair, gel, atau semburan. Jenis pelindung matahari Ini sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit rawan jerawat kerana mudah diserap tanpa perlu menutup pori-pori.

Anda juga boleh menggunakannya di kawasan badan di mana rambut tumbuh.

4. Mempunyai perlindungan yang luas

Matahari memancarkan dua jenis sinaran, iaitu UVA dan UVB. Paparan sinar UVA dapat merosakkan kulit, menyebabkan penuaan pramatang, dan memicu barah. Sementara itu, sinar UVB adalah sinar yang menggelapkan dan membakar kulit anda.

Beberapa jenis pelindung matahari hanya melindungi kulit dari satu jenis sinar UV. Walau bagaimanapun, pelindung matahari Spektrum luas sesuai untuk pemilik kulit yang berjerawat kerana dapat melindungi kulit dari sinar UVA dan UVB pada masa yang sama.

5. Dilengkapi dengan SPF 30

SPF atau Sun Protection Factor menentukan kemampuan produk untuk melindungi kulit dari sinaran UVB. Semakin tinggi SPF produk, semakin banyak perlindungan yang akan melindungi kulit anda.

pelindung matahari dengan SPF 15 sudah dapat melindungi kulit dari selaran matahari, baik untuk pemilik kulit normal atau jerawat. Walau bagaimanapun, anda harus memilih produk dengan SPF 30 dan ke atas untuk perlindungan yang optimum.

Pilih pelindung matahari mungkin bukan masalah yang sukar bagi pemilik kulit normal. Walau bagaimanapun, anda yang mempunyai kulit yang mudah berjerawat tentu perlu mempertimbangkan beberapa perkara untuk mengelakkan kesan sampingan.

Perhatikan isi, tekstur, sifat komedogenik, dan kebolehan pelindung matahari dalam melindungi kulit. Sekiranya anda mengalami masalah, anda juga boleh berjumpa doktor untuk mencari produk pelindung matahari betul.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found