Kesihatan wanita

Kenali Ciri-ciri Hakisan Serviks yang Tidak Harus Dipandang •

Hakisan serviks atau ectropion adalah gangguan kesihatan yang biasa dialami oleh wanita muda. Malangnya, keadaan ini sering diabaikan kerana gejala yang muncul cenderung minimum atau tidak simptomatik. Namun, itu tidak bermakna anda boleh mengabaikannya, kerana perkembangan hakisan serviks boleh membahayakan kesihatan. Lalu, apakah ciri-ciri hakisan serviks? Inilah penjelasannya.

Apakah hakisan serviks?

Hakisan serviks adalah keadaan di mana sel kelenjar (sel lembut) yang melapisi bahagian dalam serviks menyebar di luar serviks dan menjadi radang. Sebenarnya, bahagian luar serviks terdiri daripada sel epitelium skuamosa yang cenderung lebih keras. Kawasan di luar serviks yang bersentuhan dengan sel kelenjar dari dalam serviks disebut zon transformasi.

Hakisan serviks boleh disebabkan oleh perubahan hormon dalam badan, biasanya disebabkan oleh kehamilan atau pengaruh pengambilan pil kawalan kelahiran. Walaupun namanya adalah hakisan serviks, ini tidak bermaksud bahawa serviks semakin terhakis. Ia dicirikan hanya oleh sel skuamosa normal di luar serviks yang bergantian dengan sel kelenjar dari dalam serviks yang lebih lembut.

Ciri-ciri hakisan serviks yang mesti anda ketahui

Gejala atau ciri hakisan serviks yang paling biasa adalah keradangan serviks dan zon transformasi. Ini kerana zon transformasi mempunyai sel kelenjar yang berwarna merah, halus, dan mudah terhakis. Keadaan ini memudahkan organisma dalaman serviks tumbuh dan berkembang biak. Hasilnya, serviks kelihatan semakin merah dan meradang.

Sebilangan besar wanita tidak mengalami gejala hakisan serviks, jika ada biasanya mereka hilang sendiri tanpa rawatan. Namun, ada juga wanita yang merasakan gejala ringan untuk mengalami ketidakselesaan yang lebih teruk.

Gejala hakisan serviks yang mungkin dialami wanita termasuk:

 • Sakit semasa hubungan seks.
 • Pendarahan semasa atau selepas hubungan seks.
 • Keputihan yang sangat banyak dan tidak berbau. Keputihan cenderung berbau jika hakisan serviks dijangkiti.
 • Tompok darah tidak normal walaupun anda tidak haid.
 • Kesakitan dan pendarahan semasa atau selepas ujian pelvis atau pap smear. Ini biasanya berlaku ketika spekulum dimasukkan ke dalam faraj atau semasa pemeriksaan bimanual.

Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa gejala di atas tidak selalu menyebabkan hakisan serviks. Sekiranya anda mengalami satu atau lebih gejala di atas, lebih baik segera berjumpa doktor untuk mengesahkan diagnosis.

Adakah hakisan serviks berbahaya?

Kerana hakisan serviks sering tidak menimbulkan gejala, kebanyakan wanita tidak menyedarinya. Biasanya hanya diketahui setelah menjalani pemeriksaan pelvis oleh doktor. Walaupun cenderung tidak berbahaya, keadaan ini tidak boleh dipandang rendah. Hakisan serviks boleh disebabkan oleh keadaan lain, termasuk:

 • Jangkitan
 • Fibroid atau polip
 • Endometriosis
 • Masalah dengan IUD
 • Perkembangan barah, seperti barah rahim atau barah serviks

Untuk mengesahkan diagnosis, anda boleh berjumpa doktor untuk menjalani prosedur perubatan yang sesuai dengan keadaan anda. Beberapa peperiksaan yang mungkin ditawarkan adalah seperti berikut:

 1. Pap smear, yang merupakan pemeriksaan sel serviks untuk melihat kemungkinan perubahan pada barah atau sel prakanker yang membawa kepada virus HPV.
 2. Kolposkopi, iaitu memeriksa serviks menggunakan pencahayaan yang terang dan alat pembesar
 3. Biopsi, yang mengambil sampel tisu kecil untuk diuji untuk sel barah yang disyaki. Prosedur ini biasanya membuat wanita merasa sesak di kawasan tertentu.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found