Kesihatan Pencernaan

7 Cara Pemulihan Lebih Cepat Selepas Pembedahan Lampiran

Appendectomy adalah prosedur yang agak ringan sehingga pesakit akan dibenarkan pulang dua atau tiga hari kemudian. Namun, itu tidak bermakna proses pemulihan pasca-apendektomi berakhir di sana. Untuk bergerak dengan pantas seperti biasa, anda boleh menipu perkara berikut yang dapat mempercepat pemulihan setelah pembedahan usus buntu.

Petua pemulihan selepas usus buntu

Sebilangan besar pesakit selepas appendektomi biasanya masih memerlukan ubat penahan sakit. Orang lain mungkin hanya mengambil antibiotik. Sebagai tambahan kepada ubat, berikut adalah beberapa cara untuk membuat pemulihan selepas usus buntu tidak bertahan lama.

1. Senaman ringan

Selepas 1 minggu usus buntu, anda akan berasa sangat letih. Oleh itu, pengambilan ubat secara berkala adalah perlu agar dapat aktif, tetapi sudah tentu anda harus banyak berehat. Cuba berjalan 2-3 kali sehari, tidak memerlukan masa yang lama. Ini dapat mengurangkan risiko pembekuan darah setelah pembedahan dan membantu proses pemulihan.

2. Elakkan makanan berlemak

Selepas usus buntu, kemungkinan besar anda perlu mengehadkan makanan dan minuman yang anda makan. Elakkan makanan berlemak untuk beberapa hari pertama kerana ia boleh menyebabkan cirit-birit atau loya pasca operasi.

3. Mengurangkan batuk dan mengangkat berat

Mulakan latihan pernafasan dalam 10 kali setiap jam dan sekurang-kurangnya 2 batuk setiap 12 jam sehari. Dianjurkan untuk melakukan ini pada minggu pertama setelah usus buntu, untuk mengurangkan risiko berkaitan dengan paru-paru dan radang paru-paru.

Cuba letakkan bantal di atas jahitan pembedahan dan berikan tekanan lembut semasa batuk. Ini dilakukan untuk mengurangkan tekanan pada jahitan. Selain itu, anda juga tidak digalakkan mengangkat beban yang berat, agar tidak mengganggu jahitan di perut anda.

4. Jangan memakai pakaian ketat

Cuba jangan memakai pakaian ketat selepas operasi. Ini boleh menyebabkan geseran antara pakaian dan jahitan, yang boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan sakit. Oleh itu, kenakan pakaian yang cukup longgar untuk membuat anda lebih selesa, sehingga anda dapat mempercepat pemulihan setelah pembedahan usus buntu.

5. Keluarkan fikiran anda dari kesakitan

Rehat yang mencukupi adalah penting, tetapi kadang-kadang ada saat-saat tertentu yang menyakitkan selepas pembedahan. Walaupun ini perkara biasa, cubalah berehat sambil melakukan aktiviti yang dapat mengalihkan perasaan. Contohnya, mendengar lagu atau membaca buku, sekurang-kurangnya aktiviti yang tidak memerlukan tenaga yang besar.

6. Pastikan jahitan bersih

Pastikan kawasan jahitan tetap bersih selepas usus buntu. Jangan lupa juga untuk melihat tanda-tanda jangkitan. Sila hubungi doktor anda sekiranya terdapat kemerahan atau bengkak di sekitar kawasan ini. Selain itu, jangkitan juga boleh berlaku jika anda merasa sakit atau demam melebihi 38 ° C.

7. Mengambil ubat secara berkala

Sebagai tambahan kepada petua di atas, pengambilan ubat yang kerap diberikan oleh doktor adalah kewajipan yang tidak boleh dilewatkan. Sekiranya anda mengambil ubat penahan sakit, cubalah makan terlebih dahulu. Ini kerana apabila kita makan ubat semasa perut kosong, ia boleh menyebabkan sakit perut.

Ingat bahawa proses pemulihan selepas apendektomi adalah proses. Tidak ada yang segera untuk mengelakkan kesakitan yang dirasakan selepas pembedahan. Oleh itu, jika rasa sakit semakin teruk, berjumpa doktor. Tanya mengapa ia berlaku dan bagaimana merawatnya.