Pemakanan

Adakah Sinaran dari Microwave Berbahaya untuk Kesihatan? •

Penggunaan ketuhar gelombang mikro cenderung mudah dan padat untuk memanaskan makanan dalam masa yang singkat. Namun, ada anggapan bahawa ia berbahaya kerana memancarkan sinaran elektromagnetik ke makanan. Adakah benar bahawa pendedahan radiasi berbahaya bagi kesihatan?

Mekanisme kerja ketuhar gelombang mikro

Ketuhar gelombang mikro adalah peralatan memasak elektronik yang menghasilkan gelombang elektromagnetik kecil (mikro) untuk memanaskan makanan. Tidak seperti alat memasak biasa, ketuhar gelombang mikro tidak menggunakan api untuk memasak. Gelombang di dalam ketuhar dihasilkan oleh tiub elektron dari dalam mesin, kemudian dipancarkan oleh bahagian dalam ketuhar besi. Sinaran gelombang akan diserap oleh makanan dalam bentuk panas, menyebabkan zarah-zarah dalam makanan bergerak dan menghasilkan lebih banyak tenaga haba. Namun, gelombang dari ketuhar gelombang mikro hanya dapat melewati media yang terbuat dari kaca, kertas, seramik, atau plastik dan tidak dapat melewati media yang terbuat dari besi.

Kesan penggunaan ketuhar gelombang mikro pada makanan

Anggapan bahawa ketuhar gelombang mikro mencemari makanan dengan pendedahan radioaktif tidak benar, kerana gelombang yang diterima oleh makanan adalah dalam bentuk tenaga panas. Ini menyebabkan beberapa makanan yang mengandungi banyak air menjadi panas lebih cepat ketika dimasak atau dipanaskan di dalam ketuhar gelombang mikro. Gelombang dalam ketuhar gelombang mikro juga tidak dapat memasak makanan dari dalam ke luar, kerana panas diterima di bahagian luar makanan, jadi makanan pekat atau padat memerlukan waktu lebih lama untuk memanaskan.

Selain itu, pendedahan gelombang elektromagnetik dari ketuhar gelombang mikro tidak mengurangkan kandungan nutrien makanan, tetapi terlalu panas oven semasa memasak boleh merosakkan pelbagai nutrien. Ini sangat biasa dengan sayur-sayuran dan buah yang hanya boleh dipanaskan dalam masa yang singkat. Kerosakan nutrien juga boleh berlaku semasa memasak dengan peralatan lain jika suhu terlalu panas.

Oleh itu, adakah ketuhar gelombang mikro benar-benar selamat?

FDA dan WHO menyatakan bahawa ketuhar gelombang mikro selamat digunakan untuk memasak makanan selagi mematuhi peraturan penggunaan. Sinaran elektromagnetik yang dihasilkan oleh ketuhar gelombang mikro adalah tidak mengion sehingga tidak menyebabkan perubahan DNA atau mutasi genetik, berbeza dengan radiasi nuklear dan radiasi perubatan yang mengion. Sebenarnya, beberapa peralatan rumah tangga juga mempunyai sifat radiasi yang sama dengan ketuhar gelombang mikro seperti pemanas, telefon bimbit, komputer, dan TV.

Walaupun pendedahan kepada gelombang elektromagnetik tertentu mempunyai kemungkinan menyebabkan barah, radiasi gelombang mikro tidak terbukti menyebabkan barah. Ini disebabkan oleh pendedahan radiasi dan penggunaan yang pendek. Penggunaan yang betul juga tidak akan menyebabkan pendedahan radiasi yang mencukupi sehingga menyebabkan barah.

Pendedahan berlebihan terhadap radiasi masih boleh berlaku jika ketuhar tidak ditutup dengan betul semasa operasi, baik kerana kecuaian atau kerosakan. Kesan pendedahan kepada radiasi ketuhar gelombang mikro dalam jangka masa panjang atau intensiti tinggi boleh menyebabkan luka bakar kerana badan menyerap haba dari oven. Pendedahan kepada radiasi akan lebih berbahaya jika anda mengekspos mata dan testis kerana mereka mempunyai tisu yang sangat sensitif terhadap suhu.

Luka bakar juga mungkin disebabkan ketika mengeluarkan makanan dari ketuhar gelombang mikro, terutama jika makanan berada di dalam bekas logam, kerana cenderung menyerap panas dan menyebabkan makanan terlalu panas. Mendidih bahan makanan cair seperti telur dan air di dalam ketuhar gelombang mikro boleh menyebabkan mereka terlalu panas dan mencetuskan letusan, yang jika terkena permukaan kulit dapat menyebabkan luka bakar yang serius.

Petua untuk menggunakan ketuhar gelombang mikro dengan selamat

 • Ikuti arahan operasi pengeluar ketuhar gelombang mikro untuk prosedur dan arahan keselamatan, setiap model dan model mungkin berbeza.
 • Jangan gunakan oven jika pintu oven tidak ditutup rapat, bengkok, atau rosak.
 • Jangan berdiri di hadapan ketuhar untuk jangka masa yang lama.
 • Elakkan menggunakan air berlebihan semasa memasak di dalam ketuhar.
 • Gunakan bekas dan penutup semasa memasak di dalam ketuhar untuk mengelakkannya cepat kotor.
 • Elakkan menggunakan bekas makanan yang tidak dimaksudkan untuk digunakan dalam ketuhar gelombang mikro, terutamanya bekas plastik dan logam biasa.
 • Untuk berada di sisi yang selamat, gunakan kaca atau seramik sebagai bekas makanan semasa memasak di dalam ketuhar gelombang mikro.
 • Minimumkan penggunaan air, terutama ketika memasak makanan berasaskan sayur-sayuran di dalam ketuhar gelombang mikro.
 • Panaskan dan periksa secara berkala sehingga makanan mendidih atau dikukus dengan suhu oven sekitar 75o
 • Periksa kerosakan atau tidak dan bersihkan oven dengan kerap.

BACA JUGA:

 • Kesan Sinaran Kanser Payudara pada Badan
 • Lebih jelas mengenai karsinogen, sebatian yang menyebabkan barah
 • Membezakan tahi lalat normal dan tahi lalat barah kulit