Pemakanan

6 Kelebihan Pucuk Buluh, Pucuk Buluh yang Mempunyai Aroma yang Khas |

Sekiranya anda penggemar lumpia khas kota Semarang, sudah tentu anda tidak asing dengan rebung. Rebung mempunyai rasa yang enak yang dapat meningkatkan selera makan anda, lebih-lebih lagi jika rebungnya diproses dengan penambahan sambal pedas. Sebagai tambahan kepada keenakannya, rebung mempunyai banyak kandungan khasiat dan manfaat untuk kesihatan anda. Apa-apa, ya? Ayuh, ketahui lebih lanjut!

Kandungan khasiat pada rebung

Sumber: China Daily

Pucuk buluh, yang dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai rebung, adalah rebung muda.

Manfaat rebung untuk memasak sebenarnya telah diketahui sejak zaman kuno. Bagi anda yang tidak tahu, berikut kandungan nutrien dalam 100 gram (g) rebung:

 • Air: 91 g
 • Tenaga: 27 kalori (Cal)
 • Protein: 2.6 g
 • Lemak: 0.3 g
 • Karbohidrat: 5.2 g
 • Serat: 2.2 g
 • Kalsium: 13 miligram (mg)
 • Zat besi: 0.5 mg
 • Magnesium: 3 mg
 • Fosforus: 59 mg
 • Kalium: 533 mg
 • Natrium: 4 mg
 • Zink: 1.1 mg
 • Vitamin C: 4 mg
 • Tiamin (vitamin B1): 0.15 mg
 • Riboflavin (vitamin B2): 0,07 mg
 • Karotena: 10 mikrogram (mcg)
 • Folat: 7 mcg

Apa faedah rebung untuk kesihatan?

Melihat banyak kandungan nutrien rebung yang merangkumi karbohidrat, protein, lemak, vitamin, dan mineral, sayur ini mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

Inilah beberapa faedah yang boleh anda perolehi dengan memakan rebung:

1. Mengurangkan risiko penyakit jantung dan saluran darah

Manfaat kesihatan yang dapat diperoleh dari rebung adalah tekanan darah yang lebih terkawal.

Ini berkat kandungan kalium di dalamnya. Ya, makanan yang kaya dengan kalium, sekurang-kurangnya 400 mg, dapat membantu mengawal tekanan darah.

Tekanan darah yang terkawal tentu akan mengurangkan risiko penyakit jantung dan saluran darah.

Bukan hanya kalium, kandungan mineral lain dari rebung seperti magnesium, niasin, dan asid pantotenik juga mempunyai manfaat untuk melindungi kesihatan jantung anda.

2. Menurunkan kadar kolesterol

Masih berkaitan dengan kesihatan jantung dan saluran darah, memakan rebung juga mempunyai manfaat yang baik sebagai penurunan kadar kolesterol.

Serat pada rebung membantu menurunkan kadar LDL atau kolesterol jahat dalam badan. Tahap LDL yang tinggi berkait rapat dengan aterosklerosis, alias pengerasan arteri.

Dengan menurunkan kadar kolesterol jahat, darah dapat mengalir dengan lancar di saluran darah.

3. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Manfaat lain yang dapat anda peroleh dengan memakan rebung secara berkala adalah peningkatan sistem imun badan.

Ini berkat kandungan antioksidan, protein, dan serat yang tinggi.

Salah satu bahan dalam rebung, iaitu fenol, adalah antioksidan yang dapat mencegah keradangan dan jangkitan bakteria.

Antioksidan juga memainkan peranan utama dalam melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan radikal bebas.

Selain itu, kandungan serat pada rebung lebih tinggi daripada sayur-sayuran tropika lain, seperti timun, sawi, dan kacang soya.

Pengambilan pelbagai nutrien setiap hari, termasuk serat, mesti selalu dipenuhi untuk meningkatkan prestasi metabolisme badan.

Sebenarnya, dalam beberapa kajian yang telah dilakukan, didapati kekurangan serat sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai penyakit.

Serat makanan adalah sebatian dalam bentuk karbohidrat kompleks dan biasanya terdapat di dinding sel tanaman makanan, termasuk rebung.

Serat makanan tidak dapat dicerna dan diserap oleh saluran pencernaan, tetapi fungsinya sangat penting untuk menjaga tubuh yang sihat.

Ini bertujuan untuk mencegah serangan pelbagai jenis penyakit.

4. Menurunkan risiko barah

Antioksidan pada rebung bukan sahaja dapat meningkatkan imuniti, tetapi juga memberikan manfaat lain dalam bentuk mencegah risiko barah.

Menurut kajian dari Notis Penyelidikan Ilmiah Antarabangsa, rebung mempunyai zat yang dipercayai antikanker, iaitu lignan dan fitosterol.

Kedua-dua bahan ini membantu menghalang pertumbuhan dan penyebaran sel barah di dalam badan.

5. Mengekalkan berat badan yang ideal

Ingin mengekalkan berat badan ideal? Oleh itu, makan sayur-sayuran seperti rebung dapat membantu anda mendapatkan faedah ini.

Rebung adalah makanan yang bukan sahaja mengandungi kalori rendah, tetapi juga mengandungi pelbagai nutrien penting untuk tubuh.

Selain itu, kandungan serat dan protein dalam rebungnya tinggi, jadi anda akan merasa kenyang lebih cepat setelah memakan sayur ini.

Inilah sebab mengapa rebung dapat membantu mengekalkan berat badan tanpa perlu bimbang tidak dapat memenuhi keperluan pemakanan harian.

6. Melancarkan pencernaan

Akhirnya, faedah yang anda dapat dengan memakan rebung adalah mempunyai sistem pencernaan yang sihat.

Kandungan serat yang tinggi pada rebung baik untuk pencernaan. Anda akan mengelakkan sembelit dan cirit-birit kerana serat membantu anda mempunyai jadual pergerakan usus yang kerap.

Itulah pelbagai faedah rebung yang baik untuk kesihatan anda.

Sebelum memakannya, pastikan anda memasak rebung sehingga ia masak, ya. Ini penting untuk membasmi kandungan toksik di dalamnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found