Kesihatan Muskuloskeletal

Tendonitis Rotator Cuff: Gejala, Punca, Ubat, dll. •

Definisi kecederaan manset rotator

Apakah kecederaan rotator cuff?

Rotator cuff adalah sekumpulan tulang dan tendon yang mengelilingi sendi bahu. Tugasnya adalah memastikan kepala dan lengan atas terpasang kuat pada soket bahu.

Nah, kecederaan pada rotator cuff boleh menyebabkan rasa sakit di bahu, dan selalunya menjadi lebih teruk apabila anda menggunakan lengan anda untuk melakukan pergerakan yang menjauhkan lengan anda dari badan anda.

Kecederaan ini agak biasa dan risikonya meningkat seiring bertambahnya usia. Walau bagaimanapun, keadaan ini akan muncul lebih awal pada pekerja yang mengharuskan mereka melakukan pergerakan yang sama menggunakan tangan mereka setiap hari.

Biasanya, orang yang mengalami keadaan ini melegakan gejala dan kembali ke aktiviti harian mereka dengan melakukan terapi senaman fizikal.

Ya, terapi ini dapat meningkatkan kelenturan dan kekuatan otot di sekitar sendi bahu.

Bukan hanya itu, kadang-kadang, kecederaan ini berlaku kerana anda baru sahaja mengalami kecederaan. Dalam keadaan ini, anda perlu mendapatkan penilaian perubatan secepat mungkin.

Sebabnya, jika berada pada tahap yang teruk, keadaannya tidak lagi dapat disembuhkan. Sebenarnya, anda mungkin perlu menjalani pembedahan penggantian tendon atau sendi jika boleh.

Seberapa biasa kecederaan manset rotator?

Keadaan kesihatan ini sangat biasa. Walau bagaimanapun, orang yang berumur lebih dari 40 tahun paling banyak mengalaminya. Lebih-lebih lagi, anda yang sering melakukan gerakan berulang-ulang menggunakan tangan anda.