Kehamilan

Adakah Zakar Kecil Benar-benar Maksud Lelaki Tidak subur?

Ramai lelaki yang mempunyai ukuran zakar kecil bimbang bahawa mereka adalah lelaki yang tidak subur. Sebenarnya, ukuran zakar yang kecil belum terbukti menyebabkan kemandulan lelaki. Walaupun begitu, terdapat keadaan "mikropenis" yang ukuran zakarnya terlalu kecil, sehingga tidak dianggap normal.

Namun, adakah benar bahawa ukuran zakar adalah tanda lelaki subur atau tidak? Bagaimana dengan lelaki yang mempunyai mikropenis? Lihat penjelasan yang lebih lengkap dalam artikel ini.

Fakta mengenai zakar kecil yang tidak subur

Sebelum membincangkan ukuran zakar lelaki yang terlalu kecil untuk dianggap tidak subur, lebih baik jika anda membincangkan ukuran zakar normal secara umum. Walaupun angka yang tepat masih diperdebatkan oleh para pakar, ukuran rata-rata penis lelaki dewasa yang disepakati adalah 13.5 sentimeter dalam keadaan tegak. Bagi lelaki Indonesia, ukuran zakar rata-rata ialah 12 sentimeter ketika zakar tegak.

Ukuran zakar secara meluas dianggap sebagai salah satu faktor penentu bagi lelaki untuk menjadi subur atau tidak. Sebabnya adalah bahawa lelaki yang tidak subur biasanya mempunyai ukuran zakar yang lebih kecil hingga satu inci, dibandingkan dengan orang yang berumur sama.

Sebenarnya, ukuran zakar sebenarnya tidak mempunyai hubungan langsung dengan subur atau subur anda. Mungkin ukuran zakar yang kurang dari biasa boleh menyebabkan keadaan kesihatan yang lain, seperti kesukaran membuang air kecil dan melakukan hubungan seks. Namun, kemandulan tidak disebabkan oleh ukuran zakar sahaja.

Walaupun bukan penyebab atau penentu kesuburan, zakar kecil mungkin menyumbang kepada penyebab kemandulan. Sebagai contoh, ukuran zakar yang kecil boleh menyebabkan jumlah sperma yang lebih rendah, yang dapat mempengaruhi kesuburan anda.

Tetapi perlu diingat, bahawa jumlah sperma agak kecil kerana ukuran zakar yang kecil bukanlah faktor utama yang menentukan sama ada anda subur atau tidak.

Terdapat banyak faktor perubatan lain yang memainkan peranan yang lebih penting daripada tindakan perubatan keadaan kesuburan lelaki. Jadi sebenarnya tanpa mengira ukuran zakar anda, ada kemungkinan anda masih subur dan dapat melahirkan anak.

Anda tidak perlu risau untuk tidak subur, kerana zakar kecil masih boleh membuat pasangan anda hamil selagi anda boleh melakukan hubungan seks di posisi yang betul. Oleh itu, jadi anda tidak perlu terlalu risau, anda dapat mengetahui posisi seks terbaik walaupun anda mempunyai ukuran zakar yang kecil.

Ukuran zakar bukan satu-satunya penentu kesuburan lelaki

Daripada ukuran zakar yang kecil atau normal dianggap sebagai penentu sama ada anda subur atau tidak, nampaknya jarak anogenital (AGD) mungkin lebih penting dalam menentukan kesuburan lelaki.

AGD adalah jarak pengukuran dari dubur ke tempat testis melekat pada badan anda. Jarak purata ialah 5 sentimeter. Sekiranya jaraknya kurang dari 5 sentimeter, ini dapat mengurangkan kesuburan. Sementara itu, jarak yang melebihi standard boleh menyebabkan peningkatan kesuburan.

Namun, seperti pada pelbagai ukuran zakar, jarak AGD antara lelaki boleh berbeza kerana dipengaruhi oleh bentuk badan dan beberapa faktor lain, jadi ini hanya boleh menjadi penanda sama ada anda subur atau tidak.

Cara mengukur ukuran zakar

Sekiranya anda bimbang bahawa penyebab kemandulan anda adalah kerana zakar anda terlalu kecil, anda harus terlebih dahulu mengetahui ukuran normalnya.

Cara yang tepat untuk mengukur zakar lelaki bukanlah ketika ia tegak, tetapi ketika layu. Teknik ini dikenali sebagai SPL (Panjang Zakar yang Diregangkan), yang merupakan kaedah pengukuran zakar yang paling dipercayai. Kaedah ini tentunya akan berguna sekiranya anda merasakan ukuran zakar anda tidak sebesar keadaan normal.

Pertama sekali, perlahan-lahan meregangkan zakar "layu" sejauh yang anda boleh. Kemudian ukur panjang dari pangkal tulang kemaluan hingga ke hujung kepala zakar dengan menggunakan pembaris elastik atau ukuran pita. Jangan hanya mengukur dari persimpangan zakar dan testis untuk mendapatkan nombor yang tepat.

Skor SPL anda adalah angka yang anda dapat dari pangkal tulang kemaluan hingga ke hujung kepala zakar yang memanjang. Semakin besar bilangan SPL seorang lelaki, semakin lama ukuran zakarnya ketika dia sedang tegak. Sekiranya ternyata ukuran zakar adalah normal, anda tidak perlu risau kerana tidak subur kerana ukuran zakar anda.

Sekiranya anda mendapat bilangan 12 sentimeter dengan jarak tambah / minus 1.5 cm, anda masih normal. Sekiranya anda mendapati bilangan anda lebih rendah daripada ini, anda mungkin mempunyai keadaan yang disebut micropenis. Tetapi anda tidak perlu risau kerana anda tidak bersendirian. Walaupun jarang berlaku, dianggarkan 1 dari 200 lelaki mengalami mikropenis.

Anda juga tidak perlu merasa rendah diri dengan orang yang mengaku mempunyai zakar besar. Kerana menurut statistik SPL, hanya ada 0.6% lelaki di dunia ini yang mempunyai zakar besar dengan panjang ereksi hingga 17,5 sentimeter atau lebih.

Apa itu zakar kecil (micropenis)?

Tidak semua penis kecil tergolong dalam kategori mikropenis. Zakar dikelaskan sebagai mikropenis, jika panjang zakar yang layu kurang dari 2.5 sisihan piawai (SD) di bawah rata-rata.

Menurut artikel yang diterbitkan di Cleveland Clinic, mikropenis atau zakar kecil adalah keadaan yang disebabkan oleh hormon atau faktor genetik, tetapi itu tidak bermakna anda tidak subur jika anda mengalaminya.

Umumnya, mikropenis merujuk kepada penampilan fizikal zakar yang kelihatan normal, tetapi mempunyai batang zakar yang pendek. Namun, ukuran sebenar zakar tidak boleh dijadikan penanda aras sama ada anda subur atau tidak, kerana kedua-dua perkara itu tidak berkaitan langsung.

Sebilangan besar kes zakar yang dianggap kecil berpunca dari penyebab sekunder seperti penumpukan lapisan kulit dan lemak di bahagian pinggang dan kemaluan kerana berat badan berlebihan atau gemuk. Zakar akan ditutup oleh perut yang buncit sehingga kelihatan kecil jika dilihat dari atas.

Sebenarnya, zakar anda sebenarnya mungkin bersaiz normal mengikut skor SPL. Keadaan ini dipanggil zakar yang dikebumikan, atau zakar yang dikebumikan. Tetapi, zakar yang kelihatan lebih kecil juga bukan penyebab kemandulan.

Selain itu, zakar kecil juga boleh disebabkan oleh keadaan yang disebut zakar yang tidak mencolok aka zakar tersembunyi. Ini menyukarkan untuk mengetahui di mana hujung testis berakhir dan pangkal zakar bermula kerana testis menyambung ke bahagian bawah zakar menyebabkan zakar ditarik ke dalam. Namun, keadaan ini tidak bermaksud anda tidak subur.

Kedua-dua keadaan di atas lebih biasa daripada penyebab sebenar zakar kecil, iaitu gangguan genetik. Namun, gangguan genetik yang menyebabkan ukuran zakar yang tidak normal bukanlah tanda bahawa anda tidak subur.

Zakar mula berkembang di rahim ketika janin berusia 8 hingga 12 minggu. Semasa trimester kedua dan ketiga, hormon seks lelaki akan membentuk zakar sehingga tumbuh normal. Sementara itu, jika anda mengalami masalah kesihatan yang mengganggu pengeluaran hormon dan prestasi hormon, zakar mungkin sukar untuk berkembang dengan optimum.

Bagaimana mengatasi zakar yang tidak subur?

Sekiranya zakar yang kurang berukuran didiagnosis sebagai akibat daripada hormon pertumbuhan atau kekurangan testosteron yang menyebabkan anda menjadi tidak subur, doktor anda akan mengesyorkan terapi hormon untuk memudahkan pertumbuhan zakar yang lebih optimum.

Terapi hormon dilaporkan dapat membantu kanak-kanak dan remaja mencapai ukuran zakar normal ketika mereka dewasa. Anda juga tidak perlu risau untuk memiliki zakar dengan ukuran yang lebih kecil dari ukuran normal.

Apabila orang tidak responsif terhadap terapi hormon, langkah terakhir yang dapat dilakukan adalah pembedahan perubatan.Pembesaran zakar menggunakan implan silikon subkutan untuk meningkatkan panjang dan ketebalan zakar.

Pembedahan ini mungkin dapat menyelamatkan anda dari ukuran zakar kecil yang anda disyaki adalah penyebab kemandulan anda. Namun, anda juga harus berhati-hati dan tidak mudah mempercayai iklan pembesaran zakar yang anda temui.