Pemakanan

3 Makanan yang Mengandungi Amygdalin aka Vitamin B17

Vitamin B terkenal dengan pelbagai jenisnya. Sebut saja vitamin B1, B2, B3, B5, B9, dan B12. Namun, pernahkah anda mendengar vitamin B17? Vitamin ini ternyata cukup kontroversial kerana berpotensi untuk kesihatan dan juga kesan sampingannya. Dari mana anda mendapatkan vitamin ini? Mari lihat senarai makanan yang mengandungi vitamin B17 di bawah.

Ketahui kontroversi vitamin B17

Vitamin B17, secara teknikalnya bukan vitamin tulen. Vitamin B17 sebenarnya amigdalin yang terdapat dalam sumber makanan, seperti biji buah mentah atau kacang. Apabila dibungkus menjadi makanan tambahan atau ubat, kemudian dilabelkan sebagai vitamin B17.

Mengapa tidak termasuk jenis vitamin? Vitamin B17 berbeza dengan vitamin B yang sebenarnya, kerana ia tidak mempunyai jumlah pengambilan standard yang diperlukan oleh tubuh. Di samping itu, sehingga kini kegunaannya masih dikaji dengan lebih mendalam.

Bukan hanya vitamin B17, amigdalin juga dikenali sebagai Laetrile. Walau bagaimanapun, ini adalah kesilapan. Kerana, Laetrile adalah ubat yang mengandungi Amygdalin atau vitamin B17.

Sementara itu, Amygdalin merujuk kepada kandungan sebatian tumbuhan yang mengandungi gula dan menghasilkan hidrogen sianida.

Jadi, sumber semula jadi amigdalin (vitamin B17) boleh didapati di tumbuh-tumbuhan. Sementara Laetrile, merujuk kepada ubat-ubatan yang mengandung amigdalin.

Laetrile mula terkenal setelah salah satu ramuannya, iaitu hidrogen sianida, dianggap mempunyai sifat antikanker. Walau bagaimanapun, Pentadbiran Makanan dan Dadah di Amerika Syarikat (FDA) tidak menyetujui penggunaan bahan ini kerana kesan sampingannya, seperti sakit kepala dan bahkan keracunan jika dimakan dalam jumlah besar.

Tidak hanya di Amerika, ubat ini juga tidak diedarkan dan diperdagangkan di Indonesia.

Dalam tinjauan yang disusun oleh Bethesda, MD, Institut Kanser Nasional, Laetrile menunjukkan sedikit aktiviti antikanker pada haiwan. Walau bagaimanapun, ia tidak menunjukkan aktiviti antikanker pada manusia.

Sementara itu, satu lagi kajian tahun 2008 yang diterbitkan dalam Buletin Biologi dan Farmasi melaporkan sebaliknya. Amygdalin diketahui berpotensi untuk mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh keradangan pada tikus. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai potensi ini sehingga dapat digunakan sebagai rawatan di masa depan.

Makanan yang mengandungi vitamin B17

Adakah anda faham bahawa vitamin B17 sebenarnya amigdalin? Sebilangan makanan yang diketahui mengandungi amigdalin semula jadi dan dilabelkan sebagai vitamin B17, termasuk:

1. Kacang merah dan kacang hijau

Antara jenis kacang yang mengandungi vitamin B17, kacang hijau dan kacang merah adalah antara makanan yang paling kerap dimakan di Indonesia.

Kacang hijau biasanya diproses menjadi bubur, ais, atau pengisian kek. Sementara itu, kacang merah dapat dibuat sebagai pelengkap asam jawa sayur, krecek, atau dijadikan sup.

Selain amigdalin, kacang ginjal diketahui mengandung antioksidan dan tinggi serat yang baik untuk pencernaan dan mencegah penuaan dini.

Tidak jauh bezanya, kacang hijau juga mengandungi nutrien lain yang memberi khasiat kepada tubuh, seperti asam folat, vitamin B lengkap, zat besi, kalium, zink, dan selenium. Nutrien ini dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan tekanan darah.

2. Badam

Selain kacang merah, badam juga termasuk dalam barisan makanan yang mengandung vitamin B17 (amigdalin) ketika masih mentah.

Nutrien lain yang terdapat dalam badam termasuk vitamin E, mangan, dan magnesium serta antioksidan. Manfaatnya dapat melindungi sel tubuh dari tekanan oksidatif dan menjaga kadar gula darah, tekanan darah, dan kolesterol.

3. Epal

Epal adalah buah yang mengandungi vitamin B17, terutama dalam biji. Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Food Chemistry menunjukkan bahawa kandungan amigdalin terendah terdapat dalam jus epal yang dibungkus daripada epal segar atau biji epal. Sebab itu makan segar akan lebih baik untuk badan.

Epal mengandungi vitamin C, kalium, vitamin K, serat, antioksidan dan vitamin B1, B2, dan B6. Selain baik untuk sistem kekebalan tubuh, nutrien dari epal juga berpotensi untuk menjaga kesehatan jantung dan mengawal kadar kolesterol.

Anda perlu memberi perhatian

Amygdalin dalam makanan dalam dos kecil, dianggap selamat untuk tubuh. Namun, jika dikonsumsi dalam jumlah yang banyak akan menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, seperti keracunan.

Sebab itu, berjumpa doktor atau pakar pemakanan sekiranya anda merancang untuk makan makanan yang mengandungi lebih banyak vitamin B17 daripada biasa.