Pemakanan

Makan Mie Paling Segera? Ini adalah kemungkinan kesan sampingan

Adakah anda peminat mee segera? Berapa kerap anda makan mi segera? Makan mi segera telah menjadi kebiasaan bagi kebanyakan orang Indonesia. Rasanya enak, gurih, senang dihidangkan, dan dengan harga yang berpatutan, tidak hairanlah makanan segera ini menjadi kegemaran menu. Namun, sudah tentu anda tidak boleh mengambilnya secara berlebihan. Apa yang akan berlaku sekiranya anda makan terlalu banyak mi segera? Lihat ulasannya.

Makan banyak mi segera tetap tidak akan mendapat nutrien anda

Mie segera biasanya dijual dalam bentuk kering yang dilengkapi dengan rempah serbuk dan minyak dalam bungkusan berasingan. Cara memasak mi segera adalah dengan merebus dengan air mendidih atau ada cukup untuk merendamnya di dalam air panas. Namun, tahukah anda bahawa ada bahaya mi segera di sebalik keseronokannya? Apa bahaya jika anda makan terlalu banyak mi segera?

Proses pembuatan mi segera dimulakan dengan mencampurkan bahan garam, pati, dan rempah lain dengan tepung. Doh kemudian dikacau, kemudian dimasukkan ke dalam acuan. Setelah menjadi bentuk yang diinginkan, mi dikukus dan dikeringkan dengan menggoreng atau dikeringkan dengan udara panas.

Mie segera sering disebut sebagai makanan tidak sihat kerana kandungan karbohidrat dan lemaknya yang tinggi, tetapi rendah protein, serat, vitamin, dan mineral. Selain itu, mi segera yang disajikan dengan kaldu segera biasanya mempunyai kandungan garam atau natrium yang tinggi.

Satu bungkus mi segera boleh mengandungi sekitar 2,700 mg natrium, walaupun pengambilan natrium yang disyorkan setiap hari tidak lebih dari 2,000-2,400 mg (bersamaan dengan 5-6 gram garam).

Penggunaan MSG atau monosodium glutamat yang berfungsi meningkatkan rasa mi segera menjadi lebih masin, lebih manis, atau masam juga mempunyai risiko kesihatan. MSG boleh mencetuskan reaksi alergi dengan gejala sakit dada, berpeluh, berdebar-debar, dan sakit kepala.

Kandungan mi instan dalam natrium dan MSG yang tinggi disyorkan untuk dielakkan oleh penderita hipertensi, pengguna ubat diuretik, dan pengguna beberapa jenis ubat anti-depresi dan orang yang mengalami kegagalan jantung kongestif. Mie segera dianggap meningkatkan risiko seseorang menghidap penyakit seperti diabetes, strok dan penyakit jantung.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan semasa membincangkan bahaya mi segera ialah pembungkusan. Terdapat mi segera yang dibungkus dengan bahan yang menggunakan styrofoam yang mengandungi bahan kimia bisphenol A (BPA). BPA boleh mengganggu cara hormon berfungsi, terutamanya estrogen. Jangan merosakkan kesihatan anda dengan makan terlalu banyak mi segera.

Petua untuk mengurangkan kesan buruk mi segera

Sekiranya anda menganggap kandungan mi segera yang tidak seimbang ditambah dengan bahan pelengkap yang berisiko untuk kesihatan, anda harus mengehadkan pengambilan mi segera.

Dalam usaha mengimbangi nutrien dalam hidangan mi segera, anda boleh menambahkan beberapa bahan tambahan, seperti telur, ayam, cendawan, wortel, kacang, kubis, dan bahan semula jadi yang lain. Sekiranya boleh, jangan gunakan bumbu keseluruhan. Hadkan dos hingga separuh kerana perasa mi segera mengandungi MSG dan banyak garam.

Sekiranya anda memakan mi segera secara berkala, pertimbangkan untuk mengurangkan segera. Perbanyakkan pengambilan makanan dengan kandungan gizi seimbang, dilengkapi dengan gaya hidup sihat seperti tidak merokok dan bersenam secara teratur.

Sentiasa ingat untuk membaca label pembungkusan produk makanan atau minuman untuk mengetahui nilai pemakanan sebelum anda menggunakannya. Oleh itu, mulai sekarang anda tidak boleh makan mi segera terlalu banyak.