Keibubapaan

7 Bahaya Menjerit Pada Kanak-kanak dan Cara Mencegahnya

Ada kalanya anda kehilangan kesabaran ketika berurusan dengan bayi anda sehingga anda menjerit kepadanya dengan nada keras. Perlu diingat bahawa ini bukan cara yang baik untuk berkomunikasi dengan anak-anak, dan bahkan boleh membahayakan dengan menjerit anak itu.

Apakah bahaya berteriak kepada kanak-kanak terlalu kerap?

Apabila kanak-kanak semakin tua, emosi mereka juga berkembang. Kadang-kadang hanya ada sikapnya yang membuat anda marah hingga anda mengejeknya.

Namun, harus difahami bahawa ada akibat bagi anak-anak jika mereka sering dimarahi dan dimarahi, termasuk yang berikut.

1. Menjerit membuatkan anak-anak tidak mahu mendengarkan ibu bapa mereka

Sekiranya anda beranggapan membuat anak lebih patuh dan bersedia mendengar apa yang ibu bapa mereka katakan, anggapan ini sangat salah. Sebenarnya, salah satu akibat yang mungkin berlaku ketika anak sering ditengking adalah anak itu tidak mahu mengikuti nasihat anda.

Semasa berteriak, ibu bapa sebenarnya mengaktifkan bahagian otak anak yang mempunyai fungsi pertahanan dan daya tahan. Pada masa itu, dia akan takut, melawan orang tuanya, atau hanya melarikan diri. Ini boleh mengganggu perkembangan anak.

Daripada memarahi dia dengan nada kasar, cubalah berbincang dengan anak ketika dia melakukan kesalahan. Ibu bapa akan melihat hasil yang berbeza pada anak-anak setelah menghentikan kebiasaan menjerit kepada anak-anak.

2. Buat anak merasa tidak berharga

Ibu bapa mungkin merasakan bahawa menjerit kepada anak-anak mereka membuat mereka lebih menghormati anda. Sebenarnya, kanak-kanak yang sering ditengking merasa bahawa mereka tidak layak.

Sebagai manusia, anak-anak sememangnya ingin dikasihi dan dihargai, terutama oleh mereka yang paling dekat dengan mereka, terutama ibu bapa. Oleh itu, bahaya berteriak terlalu kerap boleh menghalang pertumbuhan anak kecil anda.

3. Berteriak adalah bentuk buli terhadap kanak-kanak

Tahukah anda bahawa berteriak kepada kanak-kanak adalah bentuk buli atau buli? Ini boleh berlaku di rumah. Akibat yang mungkin berlaku pada kanak-kanak yang sering dilaungkan mungkin serupa dengan kesannya buli .

Sekiranya ibu bapa tidak mahu anak-anak mereka mengalami pertumbuhan dan perkembangan yang buruk, lebih baik menghentikan kebiasaan menjerit ketika anak melakukan kesalahan.

4. Merapatkan hubungan antara ibu bapa dan anak-anak

Bahaya lain daripada terlalu sering berteriak kepada anak-anak adalah bahawa ia menjadikan hubungan antara ibu bapa dan anak-anak menjadi lemah. Akibatnya, anak-anak dapat merasa sedih, malu, dan tidak disayangi lagi.

Tidak hairanlah jika anak-anak tidak mahu terlalu dekat dengan ibu bapa mereka kerana mereka sering dimarahi atau dimarahi. Lebih-lebih lagi jika ibu bapa tidak mahu mendengar alasan anak terlebih dahulu.

Dia juga dapat merasa tidak berpengetahuan walaupun oleh ibu bapanya sendiri. Oleh itu, elakkan kebiasaan menjerit kepada anak anda kerana berbahaya bagi hubungan anda dan bayi anda akan lemah.

5. Buat anak-anak tidak mahu menghormati ibu bapa mereka

Rasa tidak dihargai dan tidak disayangi sering kali disebabkan oleh anak-anak yang sering dimarahi dan dimarahi oleh ibu bapa mereka.

Sebabnya, bahaya menjerit kepada anak-anak juga boleh timbul kerana ibu bapa yang tidak menghormati anak mereka sendiri. Akibatnya, anak-anak tidak dapat menunjukkan rasa hormat kepada ibu bapa mereka.

6. Menciptakan tingkah laku anak yang agresif

Bahaya berteriak pada anak juga boleh memberi kesan kepada keperibadian anak dalam jangka masa panjang. Memetik jurnal Pembangunan kanak-kanak , kanak-kanak yang sering ditengking oleh ibu bapa mereka boleh membuat mereka meniru ini sehingga dewasa.

Ini mengakibatkan dia tumbuh sebagai orang yang lebih agresif secara fizikal dan lisan. Sebabnya, ketika mereka kecil, anak-anak terbiasa melihat tingkah laku kasar dari orang tua secara fizikal atau lisan sebagai bentuk penyelesaian masalah.

Oleh itu, ketika mereka menghadapi masalah, jalan keluar yang terlintas dalam fikiran adalah tingkah laku yang tidak sopan. Ini menjadikan kanak-kanak itu seorang yang berperikemanusiaan ketika dia dewasa, dan tidak akan teragak-agak untuk menjerit kepada orang lain.

7. Menurunkan keyakinan diri anak

Bahaya lain untuk menjerit kepada anak anda yang perlu anda perhatikan ialah anak anda akan hilang kepercayaan diri. Keadaan ini boleh berlaku apabila berteriak diikuti oleh kata-kata yang menyakitkan atau menghina.

Akibatnya, kanak-kanak hidup dalam kegelisahan dan keraguan. Ibu bapa perlu melakukan pelbagai usaha untuk mengembalikan keyakinan anak ketika itu berlaku.

Sekiranya teruk, kanak-kanak yang sering ditengking oleh ibu bapa mereka sebagai seorang kanak-kanak berisiko mengalami gangguan tingkah laku dan keadaan tertekan akibat trauma kanak-kanak. Ini dibuktikan dengan penyelidikan dalam jurnal Pembangunan kanak-kanak .

Bagaimana cara mencegah risiko bahaya akibat berteriak pada kanak-kanak?

Menindas emosi dapat mengelakkan timbulnya tingkah laku buruk dari kanak-kanak kerana sering ditengking. Namun, jika sudah selesai, cubalah memperbaikinya untuk mengelakkan bahaya yang disebabkan oleh berteriak pada anak. Petua di bawah ini diharapkan dapat membantu anda.

1. Tarik nafas dalam-dalam

Setelah melepaskan berteriak atau menyakiti anak anda, amalkan teknik relaksasi untuk mengurangkan kemarahan dengan menarik sekurang-kurangnya tiga nafas dalam-dalam. Elakkan mengucapkan kata-kata yang membuat anak merasa lebih sakit.

Apabila anda beremosi, badan anda menjadi lebih tegang. Tanda-tandanya termasuk sesak nafas, otot yang tegang, dan berdebar-debar jantung yang ganas. Menarik nafas dalam-dalam dapat membantu anda berehat dan berfikir dengan jelas.

2. Memohon maaf dan bertanggungjawab

Sekiranya anda kehabisan kemarahan, jangan malu untuk meminta maaf kepada anak kecil anda. Selain mencegah bahaya menjerit pada anak anda untuk jiwanya, anda juga memberi contoh kepada anak anda untuk meminta maaf dan bertanggung jawab atas tindakannya.

Sampaikan maaf dengan nada tenang. Contohnya, dengan mengatakan, "Maafkan saya, nak. Ibu terbawa-bawa dengan emosi lebih awal dan menjerit padamu. "

Ini membolehkan anak anda memahami apa yang anda buat salah dan berasa lebih baik.

3. Mulakan semula perbualan dengan tenang

Stanford Children Health menasihatkan agar tidak bercakap dengan kanak-kanak ketika mereka marah. Apabila emosi meningkat, cubalah tinggalkan anak sebentar untuk menenangkan diri.

Kanak-kanak sebenarnya tidak memahami apa yang anda katakan semasa anda bercakap sambil menjerit. Oleh itu, untuk menyampaikan mesej anda, tawarkan untuk bercakap lagi apabila keadaan sudah tenang.

Semasa berbual, bagikan sebab mengapa anda marah kepadanya. Mintalah dia berjanji untuk tidak melakukannya lagi.

4. Elakkan memaksa perbualan di tempat

Sekiranya ibu bapa tidak dapat menenangkan diri, elakkan memaksa diri untuk menyelesaikan perbualan dengan anak dengan segera.

Berhenti sebentar dan tentukan masa yang tepat setelah ketegangan mereda. Cuba cari masa dengan segera agar ketegangan antara anda dan anak anda tidak berlarutan.

Contohnya, katakan bahawa anda sekarang sangat marah dan ingin mencuci pakaian terlebih dahulu sambil menenangkan diri. Selepas itu, mulakan semula perbualan dengan anak itu.

5. Ingatkan anak anda bahawa anda menyayanginya

Setelah dimarahi, hati anak itu pasti akan terluka dan dia merasa tidak lagi disayangi oleh ibu bapanya. Segera hilangkan perasaan itu dengan mengatakan kepadanya bahawa anda masih mencintainya.

Penting bagi ibu bapa untuk memberitahu mereka bahawa teriakan anda tidak bermaksud anda membencinya, itu hanya bermaksud anda letih dan penuh emosi. Peluk dan cium si kecil anda untuk mengembalikan kepercayaannya kepada anda.

6. Kenali emosi dan perasaan

Untuk mengelakkan bahaya berteriak pada anak anda, fahami apa yang membuat anda kehilangan kawalan dan terbawa oleh emosi anda. Contohnya, apabila anda merasa letih selepas bekerja atau situasi lain di mana anda menjadi lebih sensitif.

Sadarilah ini dan jangan gunakannya sebagai alasan untuk memarahi anak kecil anda. Tenangkan diri anda ketika ini dan elakkan berdebat dengan si kecil.

7. Bercakap ketika anda tenang

Untuk memastikan ibu bapa tidak menegur anak mereka terlalu banyak, ciptakan persekitaran perbualan yang selesa. Contohnya, semasa duduk bersama, tidak berdiri. Perhatikan juga nada suara anda agar tidak meletup.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌