Kesihatan mata

Jenis-Jenis Titisan Mata Berdasarkan Keperluan Mata Anda

Apabila anda mengadu masalah mata, pasti perkara pertama yang terlintas di fikiran anda adalah dengan menggunakan titisan mata. Sama ada kerana mata merah, kering, gatal atau sakit mata. Namun, semasa anda pergi ke farmasi atau kedai ubat, anda akan melihat banyak jenis titisan mata yang berbaris kemas di rak dengan pilihan jenama dan harga yang ditawarkan.

Nah, terdapat banyak jenis ubat mata yang disediakan, anda mungkin bingung tentang mana yang terbaik untuk penjagaan kesihatan mata anda. Tenang, ketahui petua memilih titisan mata mengikut simptom dan keadaan mata dalam artikel ini.

Apa yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih titisan mata

Titisan mata adalah cecair yang digunakan untuk melegakan pelbagai masalah mata, seperti mata merah, kering, alergi, atau setelah pembedahan mata.

Nah, perkara pertama yang harus dipertimbangkan sebelum membeli ubat tetes mata tanpa preskripsi doktor di kedai ubat adalah keadaan mata yang sedang anda alami. Contohnya, adakah mata gatal kerana alahan? Adakah mata anda merah kerana sering terdedah kepada habuk atau asap? Adakah mata anda terasa kering dari menatap skrin komputer terlalu lama atau anda letih? Sekiranya anda sudah mengetahui apa yang anda perlukan, langkah seterusnya adalah memilih jenis titisan mata yang sesuai dengan keadaan anda.

Tetapi ingat, titisan mata hanya disyorkan untuk penggunaan sementara atau jangka pendek. Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan yang tidak membaik, anda harus segera berjumpa pakar oftalmologi.

Tentukan jenis titisan mata mengikut keperluan anda

1. Mata kering

Mata kering umumnya disebabkan oleh terlalu lama menatap skrin komputer, berada di luar dalam keadaan berangin, udara kering, pembedahan mata, atau keletihan mata. Titisan mata pelincir, juga dikenali sebagai air mata tiruan, dapat memberikan kelegaan jangka pendek untuk mata kering. Titisan mata ini berfungsi dengan menambahkan unsur air mata untuk membasahi mata kering anda sehingga menjadikan mata lebih lembap.

Anda harus mengelakkan titisan mata yang mengandungi dekongestan. Biasanya ubat mata yang mengandungi bahan ini sering diiklankan untuk merawat mata yang merah dan jengkel. Dekongestan dapat mengurangkan mata merah, tetapi mereka juga dapat memperburuk gejala mata kering kerana berfungsi dengan mengecilkan saluran darah.

2. Mata merah

Mata merah boleh disebabkan oleh keletihan, alergi atau jangkitan. Titisan mata dekongestant dapat membantu mengatasi masalah ini. Titisan ini berfungsi dengan mengecilkan saluran darah dan membuat sklera mata anda menjadi lebih putih. Walaupun dalam kebanyakan kes ringan, mata merah dapat diobati dengan titisan mata dekongestan, perlu diketahui bahawa penggunaan jangka panjang berpotensi menyebabkan masalah serius, seperti mata kering, kerengsaan, murid yang melebar dan kesan sampingan yang lain.

Anda juga harus berhati-hati, kerana mata juga boleh menjadi ketagihan pada titisan mata ini. Sekiranya anda ketagih, ubat ini seolah-olah memaksa mata untuk menggunakan lebih banyak apabila kesan ubat itu hilang. Oleh itu, jangan sesekali menggunakan titisan mata jenis ini. Sekiranya mata anda tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor.

3. Mata gatal kerana alahan

Mata gatal boleh disebabkan oleh alahan. Ingat, menggosok mata bukanlah penyelesaian yang tepat kerana akan mengeluarkan lebih banyak histamin yang hanya akan menjadikan mata lebih gatal. Anda boleh memilih titisan mata yang mengandungi antihistamin. Titisan mata antihistamin dirumus khas untuk merawat gatal akibat alahan. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan histamin pada tisu mata.

Sekiranya gatal anda teruk dan tidak bertambah baik dengan ubat bebas, anda harus segera berjumpa doktor mata.

4. Konjungtivitis dan jangkitan lain

Sekiranya anda mengadu mata merah disertai dengan penampilan mata dan mata berair, maka kemungkinan penyebabnya adalah jangkitan atau lebih tepatnya sering disebut sebagai konjungtivitis. Air mata tiruan dapat menghilangkan gejala sementara. Walau bagaimanapun, konjungtivitis bakteria biasanya membuat mata anda menjadi merah dan sakit, disertai dengan pelepasan tebal dan melekit yang memerlukan titisan mata antibiotik. Sekiranya ini berlaku, maka ubat yang digunakan mesti diresepkan oleh doktor.