Kesihatan jantung

Kesan Sampingan Statin, Dadah Penurun Kolesterol Yang Mungkin Berlaku

Statin dikenali sebagai ubat penurun kolesterol. Orang yang mempunyai keluhan kolesterol tinggi mungkin bergantung pada statin untuk mengawal tahap kolesterol mereka. Namun, bergantung pada statin tentu tidak baik. Ini boleh menyebabkan anda mengalami kesan sampingan statin. Ada apa-apa?

Apa itu statin?

Statin adalah ubat penurun kolesterol. Ubat ini berfungsi dengan menyekat enzim yang digunakan tubuh untuk menghasilkan kolesterol di hati. Anda perlu tahu bahawa sekitar 75% kolesterol badan dihasilkan oleh hati.

Anda boleh mendapatkan banyak jenis ubat statin, seperti atorvastatin, fluvastatin, lovastatin, pravastatin, rosuvastatin, dan simvastatin. Secara amnya, mereka bekerja dengan cara yang sama dan menawarkan tahap keberkesanan yang sama dalam menurunkan kolesterol. Walau bagaimanapun, beberapa jenis ubat statin mungkin berfungsi lebih baik daripada jenis ubat statin yang lain.

Apakah faedah statin?

Secara amnya, statin berfungsi dengan baik dalam membantu menurunkan kolesterol jahat (kolesterol LDL) dalam darah. Ini tentu dapat mengurangkan risiko anda menghidap penyakit jantung, serangan jantung, dan strok.

Bukan hanya itu, statin juga dapat membantu anda menstabilkan lapisan saluran darah dan membantu melonggarkan saluran darah, sehingga penurunan tekanan darah dapat terjadi. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa statin dapat membantu mengurangkan risiko penyempitan saluran darah dan membantu melawan keradangan pada saluran darah.

Apakah kesan sampingan statin?

Walaupun statin memberi manfaat kepada kesihatan anda, statin juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan statin mungkin tidak dialami oleh semua orang yang mengambil statin, tetapi risiko anda mengalami kesan sampingan statin mungkin meningkat jika anda mengambil sejumlah besar statin, mempunyai penyakit buah pinggang atau hati, atau bertubuh kecil. Wanita dan orang tua (lebih dari 65 tahun) juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami kesan sampingan statin.

Beberapa kesan sampingan statin yang boleh anda alami adalah:

Kerosakan dan kesakitan otot

Kesakitan otot mungkin biasa terjadi pada anda yang mengambil statin. Kesakitan otot ini boleh berlaku pada tahap ringan hingga sangat teruk sehingga mengganggu aktiviti anda. Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang mengambil statin mengalami sakit otot pada kadar yang sama dengan orang yang mengambil plasebo. Kesakitan otot mungkin kurang teruk jika anda beralih ke jenis statin yang berbeza. Anda mungkin perlu mencari jenis ubat statin yang sesuai untuk anda.

Statin juga boleh menyebabkan kerosakan otot yang disebut rhabdomyolysis, jika digunakan bersama dengan ubat-ubatan tertentu atau jika anda mengambil dosis statin yang tinggi. Walau bagaimanapun, rhabdomyolysis kerana statin sangat jarang berlaku. Sekiranya ia berlaku, rhabdomyolysis boleh menyebabkan sakit otot yang teruk, kerosakan hati, kegagalan buah pinggang, dan juga kematian.

Kerosakan jantung

Penggunaan statin boleh menyebabkan peningkatan tahap enzim yang menandakan keradangan hati. Sekiranya kenaikannya masih ringan, anda boleh terus mengambil statin. Walau bagaimanapun, jika ia menyebabkan kenaikan yang teruk, anda mungkin boleh mencuba jenis statin yang berbeza. Walau bagaimanapun, ini biasanya jarang berlaku.

Kesan pada otak

Sebilangan orang melaporkan bahawa mereka mengalami kehilangan ingatan atau kekeliruan setelah mengambil statin. Dan, kesan ini berkurang setelah mereka berhenti mengambilnya. Walau bagaimanapun, penyelidikan untuk membuktikan ini masih terhad. Adalah idea yang baik untuk berbincang dengan doktor anda sekiranya anda mengalami kekeliruan atau kehilangan ingatan setelah mengambil statin.

Meningkatkan risiko diabetes jenis 2

Tahap gula dalam darah anda mungkin meningkat semasa anda mengambil statin, yang dapat meningkatkan risiko diabetes jenis 2. Namun, teori lain ialah statin dapat mencegah serangan jantung pada orang yang menghidap diabetes. Maksudnya, penggunaan statin pada pesakit diabetes selamat dilakukan. Ya, hubungan antara statin dan diabetes jenis 2 masih belum jelas. Manfaat statin masih melebihi kesannya dalam meningkatkan gula darah.