Kesihatan pernafasan

Pertolongan Cemas Semasa Serangan Asma |

Eksaserbasi asma akut atau serangan asma adalah timbulnya gejala yang cepat memburuk. Anda mungkin lebih kerap menyebut keadaan ini sebagai "asma berulang". Keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi berbahaya dan mengancam nyawa. Pertolongan cemas dapat membantu mencegah asma menjadi lebih teruk.

Itulah sebabnya, penting untuk mengetahui apa yang mencetuskan serangan asma, dan juga gejala untuk memberikan bantuan yang tepat untuk merawat keadaan ini.

Punca serangan asma (eksaserbasi akut)

Sebelum memahami langkah pertolongan cemas untuk asma, penting bagi anda untuk memahami apa itu asma yang teruk.

Asma yang semakin teruk adalah kemunculan gejala yang memburuk secara tiba-tiba dalam jangka masa yang agak singkat. Sebab itu, keadaan ini juga dikenali sebagai serangan asma. Sehingga kini, tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan asma muncul atau berulang.

Namun, menurut Mayo Clinic, apa yang berlaku semasa serangan asma adalah bahawa otot saluran udara tiba-tiba mengetat. Bukan hanya itu, saluran udara menjadi radang dan membengkak apabila terdedah kepada faktor pencetus.

Setiap orang mungkin mempunyai faktor pencetus yang berbeza. Terutama jika anda mempunyai sistem imun yang cukup sensitif apabila terkena pencetus serangan asma. Beberapa yang paling biasa termasuk:

 • Serbuk sari dari bunga, pokok dan rumput.
 • Haiwan dan lipas haiwan.
 • Asap rokok, asap kenderaan, dan pembakaran sampah, dan pencemaran udara.
 • Berada di tempat yang sejuk.
 • Asid perut naik kerana GERD.
 • Keadaan psikologi atau kesihatan mental yang tidak stabil kerana tekanan yang teruk.
 • Melakukan sukan atau melakukan aktiviti fizikal yang berat.
 • Debu dan acuan terbang di udara dan kemudian disedut.
 • Adakah mengalami jangkitan saluran pernafasan atas, seperti selesema, sinusitis, rinitis kronik, dan bronkitis.
 • Ubat penahan sakit seperti aspirin dan ibuprofen, hingga ubat penyekat beta untuk penyakit jantung.
 • Tempat kerja tertentu yang memerlukan pekerja terdedah kepada pencemaran udara dan bahan kimia setiap hari.

Oleh kerana terdapat banyak faktor yang mencetuskan serangan asma, cara terbaik untuk menentukan sebab sebenar adalah berjumpa doktor. Jadi, jangan hanya meneka salah satu faktor yang dinyatakan di atas.

Gejala serangan asma yang paling biasa

Pada pesakit asma biasa, gejala seperti mengi, batuk, sesak dada, dan kesukaran bernafas sangat biasa. Walau bagaimanapun, keparahannya berbeza-beza, dari ringan hingga teruk.

Apabila terdapat serangan asma akut, gejala-gejala yang disebutkan di atas hanya muncul dalam waktu yang relatif singkat, tetapi mempunyai keparahan yang cukup serius. Itulah sebabnya, kewaspadaan dalam memberikan pertolongan cemas kepada diri sendiri atau orang lain yang menghidap asma sangat penting.

Di samping itu, keadaan serangan asma akut juga mempunyai beberapa gejala tambahan, seperti:

 • Nombor meter aliran puncak rendah atau menurun.
 • Tubuh sangat lemah, lesu, dan kekurangan tenaga semasa atau selepas bersenam.
 • Otot leher dan dada menegang atau terasa sesak (penarikan balik).
 • Mood berubah, menjadi lebih senyap atau mudah marah.
 • Gejala sejuk atau alergi muncul, seperti hidung berair atau tersumbat, bersin, sakit tekak, dan sakit kepala.
 • Beg mata gelap muncul.
 • Kesukaran tidur pada waktu malam.
 • Rasa dahaga sepanjang masa.
 • Mata gatal atau berair.
 • Membersihkan tekaknya dengan kerap.

Gejala di atas adalah yang paling kerap dilaporkan oleh pesakit. Mungkin masih ada tanda-tanda lain yang belum disebutkan. Di samping itu, penting untuk mengetahui bahawa kekerapan, tempoh, dan keparahan serangan asma boleh berbeza-beza dari orang ke orang.

Anda mungkin mengalami serangan setelah sekian lama tidak berulang dan serangan cenderung muncul lebih kerap daripada sebelumnya. Sementara beberapa yang lain hanya dapat mengalami serangan pada waktu malam, ketika terkena udara dingin, atau setiap kali anda berolahraga.

Perkara lain yang perlu diberi perhatian; Serangan asma secara tiba-tiba boleh menjadi lebih teruk dan melemahkan. Oleh itu, jika dari awal anda telah mengenali simptomnya, jangan teragak-agak untuk segera mendapatkan rawatan. Sama ada mengambil ubat asma atau terus berjumpa doktor.

Gejala serangan asma yang harus dibawa ke ER

Keadaan ini jauh lebih melemahkan. Malah boleh menyukarkan penghidap untuk melakukan aktiviti seperti biasa.

Berikut adalah beberapa ciri serangan asma yang perlu mendapatkan pertolongan cemas secepat mungkin:

 • Sesak nafas sehingga sukar untuk makan dan bercakap.
 • Kulit antara tulang rusuk dan leher kelihatan menarik ketika cuba menarik nafas.
 • Warna wajah bertukar menjadi merah atau pucat
 • Bibir dan kuku berubah menjadi keputihan atau kebiruan.
 • Jantung berdegup kencang.
 • Nafas semakin cepat atau cepat.
 • Berpeluh banyak semasa cuba bernafas.
 • Ia sukar atau bahkan mustahil untuk berjalan sama sekali.
 • Terdapat banyak rasa panik dan kegelisahan.
 • Kehilangan kesedaran.

Sekiranya anda atau orang lain mengalami serangan asma yang teruk seperti yang disenaraikan di atas, segera dapatkan rawatan perubatan. Anda boleh menghubungi ambulans (119) atau terus ke bilik kecemasan hospital terdekat di sekitarnya.

Pertolongan cemas sekiranya berlaku serangan asma

Eksaserbasi asma akut boleh muncul pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Itulah sebabnya, jika anda atau orang di sekitar anda tiba-tiba menunjukkan simptom asma, sangat penting untuk mengetahui langkah pertolongan pertama untuk pesakit asma.

Berikut adalah panduan pertolongan cemas apabila serangan asma berulang.

1. Berhenti bekerja

Bentuk pertolongan cemas yang berlaku apabila serangan asma muncul secara tiba-tiba semasa melakukan aktiviti adalah dengan segera berhenti untuk menenangkan diri.

Sesak nafas yang tiba-tiba memang menjadi panik. Walau bagaimanapun, cubalah mengalihkan perhatian anda. Panik sebenarnya menjadikan anda lebih sukar untuk bernafas dengan bebas.

2. Menjauhkan diri dari tempat yang sesak

Sekiranya serangan asma muncul ketika anda berada di keramaian, pertolongan pertama yang boleh anda lakukan adalah mencari tempat yang tenang untuk menenangkan diri.

Memaksa diri anda berada di tempat yang sesak hanya akan membuat anda lebih panik dan tertekan. Ini boleh menjadikan serangan anda terasa lebih teruk.

Sekiranya boleh, cari tempat duduk yang rata dan kemudian lepaskan seluar atau skirt anda dan lepaskan beberapa butang pada baju anda.

3. Nafas perlahan-lahan

Gejala asma sering melemahkan kerana membuat nafas terasa lebih cetek, lebih cepat, dan tidak stabil.

Oleh itu, setelah berjaya menenangkan diri, pertolongan cemas yang dapat anda lakukan ketika serangan asma datang adalah dengan berusaha menarik nafas perlahan-lahan.

Rehatkan otot bahu dan leher anda. Kemudian, tarik nafas melalui hidung anda dan tahan selama beberapa saat. Selepas itu, mulus bibir anda dan hembus perlahan-lahan melalui mulut anda.

Ulangi berkali-kali sehingga pernafasan anda menjadi lebih teratur.

4. Segera gunakan ubat kecemasan

Serangan asma boleh berlaku bila-bila masa, di mana sahaja. Oleh itu, anda harus sentiasa bersedia membawa ubat kecemasan untuk pertolongan cemas untuk mengatasi serangan asma.

Setelah duduk dan menenangkan diri, segera gunakan ubat atau alat pernafasan seperti alat sedut asma yang anda bawa. Jangan lupa goncangkan tiub inhaler beberapa kali sehingga ubat dicampur sama rata.

Semburkan sekali ke dalam mulut anda dan kemudian tarik nafas dalam-dalam. Biarkan sekurang-kurangnya 1 minit di antara pembengkakan apabila anda merasa perlu menggunakan lebih daripada satu tiupan.

Apabila dilakukan dengan betul, kaedah ini berkesan untuk membuat nafas anda lebih dalam dan mencegah asma menjadi lebih teruk.

5. Elakkan pencetus asma

Serangan asma tiba-tiba boleh muncul jika anda terdedah kepada faktor pencetus asma, seperti debu, bulu binatang, asap rokok, minyak wangi, atau bahan kimia yang terdapat dalam produk kosmetik.

Sekiranya memang anda peka terhadap perkara-perkara ini, anda harus jauh dari pencetus pada masa itu. Sekiranya faktor pencetus asma anda adalah asap rokok, maka jauhi orang yang merokok.

Segera dapatkan udara segar agar asap tidak tersedut lebih banyak. Sekiranya anda alah atau sensitif terhadap udara atau habuk, anda boleh memasuki bilik yang bebas dari semuanya.

Sekiranya ubat ini tidak diambil dengan segera, serangan asma boleh menjadi lebih teruk.

6. Minta pertolongan

Sekiranya semua cara untuk mengatasi serangan asma di atas tidak melegakan simptom, anda harus segera meminta pertolongan dari orang di sekeliling anda.

Minta orang di sekitar anda menghubungi pekerja kesihatan dan ambulans supaya asma anda dirawat dengan cepat.

Cara mencegah kambuh asma

Bukan hanya pertolongan cemas, tetapi juga penting bagi anda untuk mengetahui cara mencegah kambuh asma. Namun, pencegahan lebih baik daripada mengubati.

Cara terbaik untuk mencegah serangan asma berlaku adalah dengan memastikan asma anda terkawal dengan baik dari awal. Ini bermaksud mengikuti rancangan tindakan asma atau rancangan tindakan untuk asma. Pelan tindakan asma adalah arahan bertulis yang dibuat bersama doktor untuk memantau gejala anda dan menentukan rawatan asma terbaik untuk keadaan anda.

Biasanya dalam rancangan tindakan asma ada nombor telefon yang dapat dihubungi, pencetus asma, tanda dan gejala asma, dan ubat-ubatan yang diperlukan.

Serangan asma boleh berulang pada bila-bila masa. Oleh itu, pastikan anda selalu membawa lembaran nota khas bersama dengan ubat asma ke mana sahaja anda pergi. Letakkan keduanya di dalam bekas yang jernih dan telus sehingga dapat dijumpai dengan mudah setiap kali anda memerlukannya.