Kehamilan

Penghantaran Normal dan Cesarean: Kelebihan dan Kekurangan

Terdapat dua cara bagi ibu hamil untuk melahirkan bayi, iaitu secara normal atau melahirkan dengan pembedahan Caesarean atau juga sering disebut bahagian C. Sebilangan besar wanita hamil ingin melahirkan secara normal dengan alasan yang lebih semula jadi. Walau bagaimanapun, bahagian Caesarean kadang-kadang harus dipilih kerana pelbagai alasan.

Berikut adalah beberapa sebab yang sering menjadi penyebab perlunya pembedahan Caesarean:

  • Ibu akan melahirkan anak kembar.
  • Ibu mempunyai sejarah perubatan yang tidak menyokong kelahiran normal (diabetes, tekanan darah tinggi, HIV, herpes, atau masalah dengan plasenta).
  • Ukuran bayi agak besar manakala ukuran pinggul ibu kecil.
  • Bayi berada dalam keadaan breech.
  • Proses pembukaan terlalu perlahan sehingga bayi tidak mendapat cukup oksigen.
  • Pengalaman trauma ibu yang sebelumnya melahirkan secara normal

Kebaikan dan keburukan melahirkan secara normal

Bersalin secara normal adalah proses yang panjang yang melibatkan kerja keras seorang ibu dan mengakibatkan keletihan fizikal. Walau bagaimanapun, terdapat banyak kelebihan untuk melahirkan bayi:

Boleh keluar dari hospital lebih cepat. Kelebihan bagi ibu yang melahirkan secara vagina adalah proses pemulihan yang cepat berbanding dengan kelahiran Caesarean. Menurut Dr. Allison Bryant, seorang perinatologi dari Massachusetts General Hospital di Boston, walaupun bergantung kepada keadaan ibu dan anak, secara amnya jika ibu dinilai cukup sihat dalam masa 24 hingga 48 jam, maka ibu dapat meninggalkan hospital.

Elakkan risiko yang disebabkan oleh pembedahan. Wanita yang melahirkan secara vagina dilindungi dari pelbagai risiko dan komplikasi akibat pembedahan, termasuk pendarahan, jangkitan, reaksi terhadap anestesia, dan kesan kesakitan yang berpanjangan.

Ibu boleh berinteraksi secara langsung dengan bayi. Kelebihan lain untuk melahirkan secara normal adalah bahawa ibu secara langsung dapat berinteraksi dengan bayi dan dapat segera memberikan penyusuan eksklusif secepat mungkin setelah melahirkan.

Kekurangan

Sebagai tambahan kepada kelebihan yang telah disebutkan, kelahiran vagina juga mempunyai beberapa risiko, termasuk:

Risiko kerosakan pada kulit dan tisu di sekitar faraj. Semasa bayi melalui faraj, terdapat risiko besar bahawa kulit dan tisu di sekitar faraj akan meregang dan terkoyak. Ini boleh mengakibatkan kelemahan atau kecederaan pada otot pinggul yang berfungsi mengawal kandungan air kencing dan perut pada ibu.

Sakit di perineum. Selepas kelahiran normal, ibu juga mungkin mengalami kesakitan yang berpanjangan di kawasan antara faraj dan dubur, atau lebih dikenali sebagai perineum.

Kecederaan semasa melahirkan anak. Dilaporkan dari Stanford School of Medicine, risiko lain yang mungkin dialami oleh ibu adalah kecederaan yang mungkin berlaku semasa proses kelahiran itu sendiri. Sekiranya ukuran bayi terlalu besar, ada kemungkinan ibu mungkin mengalami kecederaan, termasuk lebam pada kulit atau patah tulang.

Kelebihan dan kekurangan melahirkan dengan pembedahan Caesarean

Dr. Bryant menyatakan bahawa tidak banyak kelebihan yang dapat diperoleh daripada melahirkan oleh Caesarean. Namun, masa kelahiran yang dijadualkan membuat ibu merasa lebih selamat dan dapat diramalkan daripada melahirkan secara normal.

Kekurangan

Kelemahan melahirkan oleh Caesarean termasuk:

Lebih lama tinggal di hospital . Berbeza dengan kelahiran faraj, wanita yang bersalin secara Caesarean cenderung tinggal lebih lama di hospital.

Risiko masalah fizikal selepas pembedahan . Menjalani pembedahan caesar meningkatkan risiko fizikal ibu seperti sakit berpanjangan di kawasan yang dikendalikan.

Kemungkinan pendarahan dan jangkitan . Bahagian caesar menghasilkan kebarangkalian tinggi kehilangan banyak darah. Di samping itu, ada juga kemungkinan pembekuan darah. Bahagian C juga dapat meningkatkan risiko jangkitan akibat kecederaan pada usus besar atau pundi kencing

Kemungkinan tidak dapat berinteraksi secara langsung dengan bayi . Beberapa kajian menyatakan bahawa wanita yang melahirkan oleh Caesarean cenderung untuk segera menyusui bayi mereka secara eksklusif.

Masa pemulihan yang lama . Pemulihan selepas pembedahan boleh memakan masa hingga 2 bulan. Ini kerana wanita itu mungkin mengalami kesakitan yang lebih besar di bahagian perut di sekitar luka pembedahan.

Kemungkinan kematian. Menurut Kajian Perancis, wanita yang melahirkan oleh Caesarean tiga kali lebih mungkin mati daripada wanita yang melahirkan secara vagina kerana pendarahan, jangkitan, dan komplikasi akibat anestesia.

Risiko keguguran . Risiko keguguran semasa proses kelahiran dengan pembedahan caesar juga lebih besar jika dibandingkan dengan bayi yang dilahirkan secara normal

Risiko kerosakan pada rahim dan plasenta dalam proses kelahiran seterusnya . Wanita yang telah menjalani pembedahan caesar berisiko mengalami komplikasi pada kehamilan berikutnya, seperti koyakan rahim akibat luka pembedahan pada rahim dan plasenta yang tidak normal. Risiko masalah plasenta akan terus meningkat pada setiap bahagian caesar.

Kemungkinan mendapatkan bahagian Caesarean lain dalam proses kelahiran seterusnya. Sekiranya ibu telah mendapat bahagian C, kemungkinan besar dalam proses kelahiran seterusnya, ibu harus melalui bahagian C.

Kesan pilihan kaedah bersalin terhadap kesihatan bayi

Kaedah bersalin ibu akan mempengaruhi kesihatan bayi sehingga anak berusia 7 tahun. Kaedah melahirkan secara normal lebih bermanfaat untuk kesihatan bayi, kerana sebab-sebab berikut:

Mengurangkan risiko masalah pernafasan semasa melahirkan anak. Menurut Dr. Bryant, Semasa proses kelahiran normal, banyak otot terlibat untuk mengepam cecair yang ada di paru-paru bayi. Ini mengakibatkan bayi kurang mengalami masalah pernafasan.

Membina sistem ketahanan badan. Semasa masih dalam kandungan ibu, bayi hidup dalam keadaan steril. Ini berbanding terbalik dengan ketika bayi sedang dalam proses kelahiran, di mana bayi akan melalui faraj ibu yang penuh dengan bakteria. Ini mengakibatkan bayi dapat membina sistem imun dari bakteria yang diperoleh dan memperkaya bakteria berguna dalam saluran pencernaan bayi.

Masalah kesihatan anak yang mungkin berlaku kerana Caesar

Berbeza dengan bayi yang dilahirkan secara faraj, bayi yang dilahirkan oleh bahagian Caesarean mungkin mempunyai beberapa masalah kesihatan, termasuk:

Masalah pernafasan yang mungkin berlaku . Bayi yang dilahirkan melalui pembedahan Caesarean cenderung mengalami masalah pernafasan semasa melahirkan atau semasa kecil, seperti asma.

Kemungkinan kegemukan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kelahiran caesar boleh menyebabkan kegemukan pada anak-anak pada masa kanak-kanak atau bahkan hingga dewasa. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang benar-benar dapat membuktikan ini. Hipotesis semasa adalah bahawa ini berkaitan dengan faktor bahawa wanita yang gemuk atau menghidap diabetes akan lebih cenderung menjalani pembedahan Caesarean, sehingga anak yang dilahirkan juga cenderung mengalami kegemukan.