Kesihatan lelaki

Seberapa Berkesan Manfaat Rumpai Kambing Horny untuk Mengatasi Masalah Mati Pucuk?

Rumpai kambing Horny adalah tumbuhan herba yang banyak digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan dari menghilangkan keletihan hingga merawat mati pucuk atau mati pucuk. Namun, adakah benar bahawa rumpai kambing tanduk digunakan sebagai ubat untuk disfungsi ereksi pada lelaki?

Apakah rumpai kambing tanduk itu?

Rumpai kambing Horny adalah tumbuhan herba yang berasal dari spesies Epimedium grandiflorum yang tumbuh secara meluas di China dan dataran Asia yang lain. Epimedium mengandungi bahan aktif yang dipanggil icariin. Sebatian ini menghasilkan pelbagai faedah kesihatan apabila dimakan. Malah, icariin sendiri dikatakan dapat merawat masalah seksual lelaki yang telah ditakuti, iaitu mati pucuk.

Selain dianggap berkesan untuk mengatasi mati pucuk, manfaat lain dari rumpai kambing tanduk dapat membantu merawat keadaan kesihatan tertentu, seperti:

 • Hipertensi
 • Aterosklerosis
 • Libido rendah pada lelaki dan wanita
 • Gejala menopaus
 • Osteoporosis
 • Kecederaan otak
 • Keletihan

Biasanya, tumbuhan herba ini dibungkus dalam pelbagai bentuk dari tablet, kapsul, serbuk, hingga dibuat sebagai teh.

Adakah benar bahawa khasiat rumpai kambing tanduk berkesan dalam mengatasi masalah mati pucuk?

Mati pucuk atau disfungsi ereksi adalah ketidakupayaan zakar untuk mencapai dan mengekalkan ereksi. Keadaan ini boleh menjadi tamparan hebat bagi lelaki kerana secara automatik keyakinan dan harga diri mereka akan menurun dan bahkan hilang.

Oleh itu, terdapat banyak cara untuk mengatasi masalah seksual ini. Manfaat rumpai kambing tanduk, yang dikatakan dapat mengatasi mati pucuk, tentu saja merupakan harapan besar bagi banyak lelaki di luar sana yang mengalami masalah dengan disfungsi ereksi. Jadi, adakah ramuan ini benar-benar berkesan untuk mengatasi masalah mati pucuk?

Dikutip dari WebMD, sebuah kajian tahun 2008 menemukan bukti bahawa sebatian aktif dalam rumpai kambing tanduk, icariin, mampu menghambat enzim phosphodiesterase (PDE5) yang menyekat aliran darah ke zakar dan menyekat pelebaran arteri pada zakar. Oleh itu, berkat sebatian icariin dalam rumpai kambing tanduk, darah dapat masuk dengan mudah ke dalam arteri dan tiga silinder di zakar sehingga akhirnya dapat membuat ereksi.

Di samping itu, kajian yang diterbitkan dalam Journal of Sexual Medicine juga mengkaji kesan ramuan ini pada tikus. Hasilnya, para penyelidik mendapati bahawa tikus yang diberi ekstrak rumpai kambing tanduk menunjukkan peningkatan fungsi ereksi.

Oleh itu, walaupun kajian mengenai keberkesanan tumbuhan ini untuk rawatan disfungsi ereksi masih sangat terhad, penggunaan Epimedium untuk mengatasi masalah mati pucuk cukup berkesan. Lebih-lebih lagi, penyelidikan menunjukkan bahawa tanaman ini dapat berfungsi dengan lebih baik dan menghasilkan kesan sampingan yang lebih sedikit berbanding dengan ubat disfungsi ereksi yang lain.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa ubat mati pucuk semula jadi ini hanya akan berlaku memberi kesan sementara, tidak kekal. Oleh itu, anda masih memerlukan ubat doktor sebagai rawatan utama.

Adakah terdapat kesan sampingan rumpai kambing madu?

Rumpai kambing madu pada dasarnya selamat untuk dimakan. Walau bagaimanapun, cubalah untuk tidak menggunakannya dalam jangka masa yang lama. Sebabnya, penggunaan jangka panjang terutamanya dengan dos yang tinggi boleh menyebabkan pelbagai gejala seperti:

 • Pening
 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Tekanan darah rendah
 • mulut kering
 • Hidung berdarah
 • Kejang
 • Kegagalan pernafasan

Oleh itu, jangan mengambil makanan tambahan ini dalam jangka masa yang lama. Anda boleh meminumnya mengikut dos dan peraturan yang tertera pada bungkusan. Sebabnya, tidak ada kajian yang menetapkan dos khusus untuk tanaman herba ini.

Namun, beberapa kajian yang telah dilakukan menyebutkan dos selamat sekitar 6 hingga 15 gram sehari. Anda boleh mencubanya selama sebulan untuk melihat kesan yang dihasilkannya.

Pastikan anda berjumpa dengan doktor anda sebelum anda memutuskan untuk mengambil rumpai kambing tanduk. Terutama jika anda juga menjalani rawatan perubatan atau mengambil ubat biasa, seperti aspirin, pil kawalan kelahiran, ubat hipertensi, ubat kolesterol, ubat penurun hormon tiroid dan ubat anti depresi.

Ini kerana rumpai kambing tanduk akan berinteraksi dengan ubat-ubatan ini, sehingga kesan ubat tersebut akan berkurang. Selain itu, anda perlu berhati-hati jika anda juga mengambil ubat nitrogliserin kerana jika diambil bersama dengan rumpai kambing tanduk ia boleh menyebabkan tekanan darah turun secara drastik dan berisiko membawa maut.