Ubat dan Makanan Tambahan

Insulin Glargine: Fungsi, Dos, Kesan Sampingan, dll. •

Apakah Ubat Insulin Glargine?

Untuk apa insulin glargine?

Insulin glargine adalah ubat yang biasanya digunakan dengan program diet dan latihan fizikal yang tepat untuk mengawal kadar gula darah. Ubat ini bertujuan untuk pesakit diabetes jenis 1. (ketergantungan insulin) dan pesakit diabetes jenis 2. Ubat ini adalah ubat buatan manusia yang kelihatan serupa dengan insulin manusia. Ubat ini berfungsi lebih cepat dan tidak bertahan selagi insulin biasa.

Insulin adalah bahan semula jadi yang membolehkan tubuh menggunakan gula dalam diet harian anda. Ubat ini menggantikan insulin yang tidak lagi dihasilkan oleh badan anda, sehingga dapat menurunkan gula darah anda. Mengawal gula darah tinggi dapat membantu mencegah kerosakan buah pinggang, kebutaan, masalah saraf, kehilangan anggota badan, dan masalah fungsi seksual. Pengawalan diabetes yang betul juga dapat mengurangkan risiko serangan jantung atau strok.

Bagaimana cara menggunakan insulin glargine?

Ikuti arahan penggunaan yang tertera pada pembungkusan mengenai penggunaan / suntikan / penyimpanan beberapa alat / ubat yang anda gunakan. Jururawat akan memberitahu anda cara yang betul untuk menyuntik ubat ini. Sekiranya arahan atau maklumat tidak jelas, hubungi doktor atau ahli farmasi anda.

Jangan menyuntik ubat ini sejuk kerana ia akan menyakitkan. Tempat meletakkan ubat ini harus atau disimpan pada suhu bilik (lihat peraturan penyimpanan). Basuh tangan anda sebelum mengukur dan menyuntik ubat ini. Sebelum rawatan, periksa produk anda untuk bahan asing atau perubahan warna. Sekiranya terdapat dua perkara ini, jangan gunakan ubat ini. Ubat ini mestilah jelas dan tidak berwarna. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, jangan goncangkan botol simpanan ubat ini.

Dos ubat ini dapat ditentukan berdasarkan keadaan kesihatan anda dan tindak balas badan terhadap rawatan. Ukur dos anda dengan berhati-hati kerana walaupun sedikit perubahan dos dapat mempengaruhi kadar gula darah anda. Sekiranya anda menggunakan kartrij atau alat lain untuk menyuntik ubat, jaga agar paparan menunjuk ke atas sehingga anda dapat melihat dengan jelas, jika anda menunjuk ke bawah, ada kemungkinan anda salah menghitung jumlah suntikan ubat. Tanyakan kepada ahli farmasi anda jika anda tidak pasti menggunakan alat ini.

Sebelum memulakan rawatan, pastikan picagari bersih dan kering. Suntik ubat ke kulit perut, lengan atas, atau kawasan paha sekali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan menyuntik ubat ini ke kawasan saluran darah atau otot. Tukar picagari setiap kali anda selesai untuk mengurangkan luka di bahagian kulit dan untuk mengelakkan masalah di bawah kulit yang mungkin timbul.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk mendapatkan faedah yang optimum. Anda boleh menyuntik ubat ini sekali sehari dan boleh dilakukan pada bila-bila masa (contohnya sebelum sarapan atau sebelum tidur). Perlu diingat, anda mesti menyuntik ubat ini pada masa yang sama setiap hari. Ikuti dengan teliti semua rancangan rawatan, rancangan pengambilan makanan, dan rancangan latihan fizikal yang telah dicadangkan oleh doktor anda.

Jangan campurkan ubat ini dengan insulin lain, kecuali jika anda menggunakan pam insulin.

Pantau kadar gula darah anda secara berkala. Adalah sangat penting bagi doktor untuk dapat menentukan dos insulin yang betul. Beritahu doktor anda jika tahap gula darah anda terlalu tinggi atau terlalu rendah, sehingga doktor anda dapat mengubah dos ubat.

Sekiranya anda mengukur dos menggunakan botol kecil, jangan gunakan jarum atau suntikan lagi. Sekiranya anda menggunakan kartrij atau ampul, pastikan untuk menukar jarum setiap kali anda selesai. Rujuk kepada ahli farmasi jika anda memerlukan maklumat lain.

Bagaimana insulin glargine disimpan?

Simpan botol ubat yang belum dibuka di dalam peti sejuk. Jangan biarkan ia membeku; dan jangan sekali-kali menggunakan ubat yang dibekukan dan kemudian dicairkan. Ubat yang belum dibuka dan disimpan di dalam peti sejuk boleh bertahan sehingga tarikh luput yang dinyatakan pada bungkusan.

Sekiranya anda tidak mempunyai peti sejuk / sejuk (mis. Bercuti), simpan botol, kartrij dan ampul pada suhu bilik dan jauh dari cahaya matahari langsung atau panas tinggi. Botol, kartrij dan ampul yang tidak didinginkan boleh digunakan selama 28 hari dan mesti dibuang selepas itu. Ampul yang dibuka boleh disimpan pada suhu bilik sehingga 28 hari setelah penggunaan pertama. Buang ubat yang terdedah kepada cuaca panas atau sejuk.

Setiap jenama mempunyai cara penyimpanan yang berbeza. Tandakan kotak untuk arahan penyimpanan atau tanya ahli farmasi anda. Jauhkan ubat anda dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.