Kesihatan Seksual

Mengapa wanita diwajibkan membuang air kecil setelah melakukan hubungan seks?

Bagi kebanyakan wanita, setelah bercinta dengan pasangan, sangat sesuai jika dilanjutkan dengan sesi berpelukan atau berpelukan. Namun, tahukah anda bahawa ada satu kebiasaan penting yang harus dilakukan oleh wanita setelah bermain cinta dengan pasangannya?

Ya, anda mesti membuang air kecil sebaik sahaja melakukan hubungan seks. Pakar bersetuju bahawa membuang air kecil selepas hubungan seks dapat membantu mencegah jangkitan saluran kencing. Namun, apa kaitan antara jangkitan seks dan saluran kencing? Untuk mengetahui jawapannya, teruskan membaca maklumat berikut.

Apa itu jangkitan saluran kencing?

Penyakit ini berlaku apabila terdapat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria pada organ saluran kencing. Organ ini merangkumi pundi kencing, uretra, dan buah pinggang. Walau bagaimanapun, selalunya jangkitan saluran kencing yang paling biasa adalah pundi kencing dan uretra.

Beberapa gejala yang muncul jika anda mengalami jangkitan saluran kencing adalah sensasi terbakar ketika membuang air kecil, anyang-anyangan (ingin membuang air kecil secara berterusan tetapi tidak keluar atau keluar sedikit sahaja), sakit di bahagian belakang belakang atau perut bawah, dan air kencing berdarah.

Apa hubungan seks dengan jangkitan saluran kencing?

Jangkitan saluran kencing disebabkan oleh bakteria dari luar tubuh manusia. Bakteria boleh memasuki tubuh manusia, terutamanya saluran kencing, melalui hubungan seks. Ini kerana semasa hubungan seks, kawasan faraj atau dubur akan terdedah kepada pelbagai jenis bakteria. Bakteria akan merebak ke uretra dan menyebabkan jangkitan.

Bakteria ini boleh datang dari pelbagai perkara. Contohnya, jari dan tangan (ketika vagina dirangsang dengan jari), kondom, zakar, alat permainan seks , atau objek lain. Dengan membuang air kecil, anda boleh mengeluarkan bakteria ini dari saluran kencing. Oleh itu, penting bagi wanita untuk membuang air kecil sebelum pelbagai jenis bakteria memasuki uretra atau pundi kencing.

Adakah hanya wanita yang harus kencing selepas hubungan seks?

Keperluan untuk membuang air kecil selepas hubungan seks selalu ditekankan, terutama bagi wanita. Ini kerana anatomi badan wanita berbeza dengan lelaki. Pada wanita, vagina dan dubur sangat dekat dengan uretra. Jaraknya hanya sekitar 5 sentimeter. Oleh itu, bakteria dan kuman menyebar dengan lebih cepat dan bergerak dari satu bahagian badan ke bahagian lain.

Sementara itu, pada lelaki uretra dan pundi kencing lebih sukar dijangkiti bakteria. Namun, itu tidak bermakna bahawa lelaki tidak mungkin mengalami jangkitan saluran kencing. Sebenarnya, 20% kes jangkitan saluran kencing berlaku pada lelaki. Untuk mencegah penyakit ini, selepas seks lelaki harus membersihkan dan mencuci kawasan zakar.

Berapa lama anda boleh menangguhkan kencing selepas melakukan hubungan seks?

Walaupun membuang air kecil dapat mencegah jangkitan saluran kencing, itu tidak bermakna anda harus terus ke bilik mandi selepas penembusan. Sudah tentu ia boleh membuat mood dan suasana romantik langsung hilang. Anda boleh, berbaring dan bergaul sebentar dengan pasangan anda selepas melakukan hubungan seks.

Pakar sendiri tidak menyatakan dengan tepat berapa minit atau jam selepas melakukan hubungan seks seorang wanita yang mesti membuang air kecil. Yang penting jangan tertidur sepanjang malam setelah bercinta tanpa membuang air kecil terlebih dahulu. Sekiranya ada keinginan untuk membuang air kecil, jangan menahannya. Tetapi, jika berjam-jam berlalu tanpa merasa lapar, cubalah minum banyak air atau tingkatkan pengambilan cecair melalui makanan.

Jangan lupa, untuk mengurangkan risiko jangkitan akibat kulat, bakteria, dan parasit, basuh vagina anda dengan air suam dan antiseptik faraj khas. Elakkan sabun vagina yang mengandungi wangian kerana boleh menyebabkan kerengsaan, dan cuci bahagian luar faraj sahaja sehingga tidak mengganggu bakteria baik di dalam saluran vagina.