Kesihatan

Bolehkah Minum Susu Ketika Selsema atau Batuk Menyakitkan?

Mitos yang mengatakan bahawa kita tidak boleh minum ais ketika kita demam telah disingkirkan oleh dunia perubatan. Adakah anda pernah mendengar nasihat lain yang mengatakan bahawa minum susu ketika anda demam atau batuk juga tidak baik? Adakah betul? Lihat penjelasan berikut.

Minum susu ketika anda demam atau batuk, tidak mengapa?

Sebilangan besar kes selsema dan batuk disebabkan oleh jangkitan virus yang disebut rhinovirus. Jangkitan virus ini boleh menyebabkan badan mengeluarkan lebih banyak lendir, menjadikan anda mudah berair dan mudah terkena batuk.

Minum susu ketika anda demam atau batuk boleh menjadikan tekstur kahak menjadi lebih tebal, menjadikan tekak anda terasa lebih gatal dan tidak selesa daripada sebelumnya. Walau bagaimanapun, minum susu tidak akan menjadikan badan menghasilkan lebih banyak lendir. Ini juga disahkan oleh pernyataan dari kajian yang dilakukan pada tahun 2005 yang diterbitkan Jurnal American College of Nutrition. Pasukan penyelidik menunjukkan bahawa meminum susu ketika anda demam atau batuk tidak terbukti menjadikan keadaan anda bertambah buruk.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang reaksi tidak selesa yang disebabkan oleh susu boleh disalah anggap sebagai alergi susu. Walau bagaimanapun, alahan susu biasanya juga menyebabkan mual, kembung perut, atau cirit-birit.

Minum susu ketika anda sakit mempunyai banyak faedah

Sekiranya anda tidak mempunyai alergi susu atau intoleransi, sangat baik minum susu bila-bila masa yang anda mahukan. Termasuk ketika anda demam atau batuk.

Sebenarnya, terdapat banyak faedah yang boleh anda perolehi dari minum susu semasa anda sakit. Susu adalah sumber makanan yang tinggi vitamin, protein, dan kalori yang dapat memulihkan stamina jika anda tidak mempunyai selera makan. Yogurt diperkaya dengan bakteria baik lactobacillus yang dapat menguatkan sistem imun anda.

Minum susu sejuk atau bahkan ais krim ketika anda demam atau batuk dapat melegakan kerengsaan tekak, kata James M. Steckelberg, M.D., doktor perunding di Mayo Clinic. mengatakan bahawa susu yang dihidangkan sejuk dapat menenangkan sakit tekak.

Jadi sebenarnya, faedah minum susu ketika anda demam atau batuk masih melebihi risiko. Sekiranya masih ragu, berjumpa dengan doktor yang merawat anda.

Selain susu, apa yang boleh anda makan ketika anda demam atau batuk?

Sekiranya anda tidak dapat mengambil susu, anda boleh mengambil minuman lain yang dapat membantu meredakan selesema dan batuk, iaitu teh. Segelas teh suam dapat melegakan hidung tersumbat kerana selesema dan melegakan sakit tekak dari batuk. Anda juga boleh membuat campuran teh dengan halia. Namun, pastikan juga bahawa anda minum air secukupnya sehingga lendir pekat menipis lebih cepat dan badan anda pulih lebih cepat.

Makanan yang juga disyorkan untuk selesema dan batuk adalah salmon atau tuna yang kaya dengan omega 3, buah sitrus atau beri yang melawan keradangan dan kaya dengan antioksidan, dan cendawan, wortel, dan ubi jalar yang kaya dengan beta-karoten untuk menguatkan sistem ketahanan badan.