Kesihatan

6 Petua Mengelakkan Kesalahan Pengambilan Hipotiroid •

Bagi anda yang baru sahaja didiagnosis menderita hipotiroidisme, tidak perlu risau. Penyakit ini memerlukan masa untuk dirawat sepenuhnya, tetapi itu tidak bermaksud tidak dapat disembuhkan. Sayangnya, terdapat banyak kesalahan yang sering dilakukan ketika merawat hipotiroidisme. Kesalahan ini sebenarnya boleh menghalang proses rawatan. Apakah kesilapan yang paling biasa ketika merawat hipotiroidisme?

6 kesalahan ubat hipotiroid

Hipotiroidisme adalah keadaan apabila kelenjar tiroid anda tidak menghasilkan hormon tiroid yang mencukupi untuk keperluan badan anda. Keadaan ini tidak mudah dikenali kerana tidak ada gejala khas pada peringkat awal. Pertumbuhan penyakit hipotiroid sangat perlahan. Sebenarnya, boleh memakan masa bertahun-tahun untuk penyakit ini menjadi lebih teruk.

Pada mulanya, anda mungkin tidak menyedari masalah kesihatan ini, kerana gejalanya terlalu umum. Walau bagaimanapun, apabila metabolisme anda melambat, gejala lain akan muncul.

Sekiranya demikian, anda akan menjalani rawatan dengan bantuan doktor atau ahli farmasi. Secara amnya, doktor akan memberikan hormon tiruan untuk mengekalkan jumlah hormon tiroid di dalam badan anda.

1. Ambil ubat hipotiroid selepas makan

Ubat ini dalam bentuk hormon tiroid sintetik tidak akan dicerna dengan baik oleh badan kecuali semasa perut kosong. Anda juga harus menunggu 45 hingga 60 minit sebelum anda boleh makan atau makan makanan ringan.

Cara mengelakkan kesalahan ubat hipotiroid ini dapat dilakukan dengan mengambil ubat pada awal pagi, sehingga setelah mengambil ubat ini, pesakit dapat tidur kembali dengan perut kosong.

Sekiranya anda ingin melakukannya pada waktu malam, pastikan anda tidak makan apa-apa selama 4 jam sebelumnya.

Mengonsumsi makanan seperti kacang soya secara berlebihan, bersamaan dengan pengambilan ubat ini boleh mempengaruhi proses penyerapan ubat oleh tubuh.

Namun, seperti yang dinyatakan dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nutrients pada bulan Disember 2016, orang yang menderita hipotiroidisme tidak harus berhenti mengkonsumsi kedelai. Cuma, anda mesti mengambil jumlah yang sama setiap hari supaya dos ubat dapat disesuaikan.

2. Diiringi dengan mengambil ubat lain

Cara lain untuk mengelakkan kesilapan ubat hipotiroid adalah dengan tidak mengambil ubat lain pada masa yang sama dengan ubat ini.

Ubat lain yang harus dihindari termasuk antasid, kalsium, suplemen zat besi, dan ubat untuk kolesterol. Kerana, ubat ini dapat menyekat proses penyerapan ubat tiroid oleh tubuh.

Sekiranya anda mesti mengambil ubat lain, ambil sekurang-kurangnya 4 jam sebelum atau selepas mengambil ubat ini.

3. Ambil ubat bukan mengikut nasihat doktor

Penggunaan ubat-ubatan seperti pil KB, estrogen, testosteron, ubat kejang, dan ubat-ubatan kemurungan dapat mempengaruhi penyerapan hormon tiroid, tetapi itu tidak berarti Anda tidak dapat meminumnya.

Pastikan doktor anda mengetahui bahawa anda ingin mengambil atau berhenti mengambil ubat ini sebagai cara untuk mengelakkan kesilapan ubat hipotiroid.

Doktor anda mungkin harus menentukan dos hormon tiroid sintetik yang sesuai untuk penggunaan ubat lain.

Oleh itu, memberitahu doktor bahawa anda akan memulakan atau berhenti mengambil ubat tertentu dapat memudahkan doktor anda menentukan dos yang tepat.

4. Dengan andaian semua jenama ubat mengandungi kandungan yang sama

Ubat yang digunakan untuk merawat hipotiroidisme mempunyai jumlah hormon pengganti tiroid yang sama, tetapi jumlah hormon lain yang terdapat dalam ubat mungkin berbeza mengikut jenama.

Jumlah hormon lain yang tidak pasti dalam setiap jenama yang berbeza boleh menjadi faktor pencetus masalah penyerapan hormon oleh tubuh.

Jangan menukar jenama ubat hipotiroid dengan membelinya di farmasi tanpa kebenaran doktor untuk mengelakkan kesilapan ubat hipotiroid.

5. Ambil ubat melebihi dos yang ditetapkan

Umumnya, ubat pengganti hormon ini sangat selamat, walaupun anda mengambil satu dos, tidak akan ada masalah besar.

Tetapi, jika anda mengambilnya secara berlebihan, ia akan menyebabkan kesan sampingan. Cara mengelakkan kesalahan ubat hipotiroid boleh dilakukan dengan mengambil ubat ini pada dos yang tepat.

Sekiranya anda bertekad untuk mengambil lebih banyak dos, kesan sampingan yang mungkin anda alami adalah:

  • Penat berterusan
  • Insomnia
  • Sukar untuk menumpukan perhatian
  • degupan jantung yang tidak menentu
  • Keresahan
  • Kehilangan tulang

6. Jangan mempunyai jadual pengambilan ubat secara berkala

Mengambil ubat ini pada waktu yang berlainan setiap hari, sengaja membuang dos, atau kadang-kadang mengambilnya dengan makanan boleh mempengaruhi prestasi ubat.

Untuk mengelakkan kesalahan ubat hipotiroid, minum ubat ini secara berkala pada waktu yang sama setiap hari. Pastikan juga tidak melangkau dan menggandakan dos. Sekiranya anda merasa sukar, gunakan penggera untuk membantu anda tidak mudah lupa jadual ubat anda.

Elakkan melanggar peraturan penggunaan ubat tersebut dan cuba selalu meminumnya semasa perut kosong. Sentiasa minum ubat ini pada masa yang sama dan dengan cara yang sama.