Kesihatan

Mengapa begitu sukar untuk mencari penderma sumsum tulang yang sesuai? : Prosedur, Keselamatan, Kesan Sampingan, dan Faedah |

Derma sumsum tulang adalah kaedah rawatan barah yang cukup berkesan dan tanpa kesan sampingan. Malangnya, penderma sumsum yang sesuai tidak selalu mudah dicari. Saya tertanya kenapa?

Mengapa mendapatkan penderma sumsum tulang yang sesuai sangat sukar?

Sumsum tulang adalah tisu lemak lembut di dalam tulang yang berfungsi menghasilkan sel darah. Penderma sumsum tulang diperlukan oleh beberapa orang untuk menggantikan sumsum tulang mereka yang rosak atau tidak berfungsi kerana penyakit atau keadaan perubatan tertentu, seperti barah limfoma, leukemia, hingga anemia sel sabit, dengan sumsum tulang yang sihat.

Walau bagaimanapun, mencari penderma sumsum tulang yang sesuai adalah semudah mendapatkan penderma darah. Bukan hanya sesiapa sahaja yang boleh menjadi penderma. Biasanya, orang yang mempunyai kecocokan tulang belakang adalah anggota keluarga pesakit itu sendiri.

Pakar mencadangkan bahawa keserasian sumsum tulang akan lebih besar antara adik-beradik daripada antara ibu bapa dan anak-anak. Nisbah kejayaan adalah 25% antara adik-beradik dan keserasian sumsum tulang antara ibu bapa dan anak hanya sekitar 0.5% peratus.

Jadi, bagaimana jika pesakit tidak mempunyai penderma keluarga atau keadaan calon penderma keluarga menjadikan mustahil untuk menderma? Kesempatan itu datang dari penderma asing, yang sama sekali tidak berkaitan dengan darah. Walaupun begitu, peluangnya sangat tipis. Kemungkinan padanan sumsum tulang pesakit dengan penderma asing boleh menjadi satu dari berjuta-juta orang.

Proses pencarian penderma adalah rumit

Walaupun setelah anda menemui seseorang yang berpotensi atau bersedia menderma sumsum tulang, dia mesti terlebih dahulu menjalani pemeriksaan kesihatan. Ini bertujuan untuk menentukan sama ada kriteria sumsum tulang sama dengan sampel sumsum anda sebagai penerima penderma.

Memeriksa kedua-dua sampel sumsum tulang ini juga tidak mudah. Anda perlu melakukan ujian darah lengkap untuk ujian DNA. Calon penderma juga mesti memastikan mereka memenuhi setiap keperluan penderma sumsum tulang yang telah ditentukan.

Semua cek ini mahal. Di Indonesia, sebenarnya ada sangat sedikit institusi kesehatan yang menyediakan fasilitas ini. Ini menjadikannya lebih sukar bagi orang untuk mencari penderma sumsum tulang yang betul.

Betul, apakah akibatnya sekiranya pesakit tidak menggunakan penderma sumsum tulang yang sesuai?

Sekiranya terpaksa menerima saraf tunjang yang tidak sesuai, ini akan menimbulkan risiko masalah lain yang boleh membahayakan keadaan pesakit.

Contohnya, walaupun anda boleh menggunakan penderma dari ibu bapa, ini boleh menjejaskan sistem imun anda kerana penderma tidak serasi sepenuhnya. Akhirnya, badan anda akan melepaskan tindak balas penolakan dan ia dapat melambatkan proses pemulihan anda. Penderma sumsum tulang yang tidak betul malah boleh memburukkan lagi keadaan penyakit ini, menyebabkan jangkitan dan fungsi badan yang lain.

Sekiranya penderma sumsum tulang anda gagal, sel barah tidak akan musnah sepenuhnya. Anda masih perlu menjalani kemoterapi atau radioterapi sebagai pelengkap rawatan.

Oleh itu, penderma sumsum tulang mesti dijalankan dengan betul dan betul. Sekiranya anda benar-benar mahu melakukannya, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu.