Kesihatan Seksual

Berapa Lama Peranti Kontraseptif Anda Berfungsi Untuk Mencegah Kehamilan?

Kontraseptif adalah alat yang digunakan untuk mencegah kehamilan. Terdapat pelbagai jenis kontrasepsi, masing-masing dengan kelebihan dan kekurangannya. Beberapa alat kontraseptif seperti kondom dapat mencegah kehamilan secara langsung tetapi beberapa alat kontraseptif seperti pil kawalan kelahiran memerlukan sedikit masa untuk bekerja. Ketahui pil perancang berkesan paling lama dan paling cepat di bawah.

Berapa lama kawalan kelahiran berfungsi untuk benar-benar mencegah kehamilan?

Terdapat dua cara untuk anda mengetahui sama ada kontraseptif yang anda gunakan berkesan atau tidak. Yang pertama adalah adakah anda menggunakan kontraseptif dengan betul?

Cara penggunaan pil perancang ini akan mempengaruhi hasilnya. Oleh itu, pastikan anda menggunakan alat kontrasepsi dengan betul.

Cara kedua, seperti yang dilaporkan oleh Medical News Today, adalah untuk mengetahui seberapa berkesan kontraseptif ini jika ada yang salah dalam penggunaannya.

Sekiranya anda salah menggunakannya dengan tahap yang tentunya tidak teruk, adakah masih boleh mencegah kehamilan atau tidak.

Sekiranya masih berlaku, kawalan kelahiran anda benar-benar berkesan. Walau bagaimanapun, ini tidak boleh menjadi penanda aras yang pasti.

Berbanding dengan hanya meneka, inilah masa yang diperlukan agar alat kontraseptif dapat berfungsi dengan berkesan.

1. Pil kawalan kelahiran

Sekiranya digunakan dengan betul (contohnya diambil dengan kerap), alat kontraseptif oral ini dapat mencegah kehamilan hingga 99 peratus.

Sekiranya ada yang tidak kena, misalnya, melewatkan minum sehari, keberkesanannya mencegah kehamilan turun menjadi 91 peratus.

Pil kawalan kelahiran biasanya mengandungi hormon progestin dan estrogen untuk mencegah ovulasi.

Pil ini terdapat dalam dua jenis utama, pil kawalan kelahiran yang hanya mengandungi progestin; dan pil kawalan kelahiran yang mengandungi estrogen dan progestin atau pil gabungan.

Hormon progestin dalam pil kawalan kelahiran menebal lendir serviks sehingga menyulitkan sperma bergerak ke telur.

Sekiranya anda mengambil pil kawalan kelahiran pada hari pertama haid atau lima hari pertama haid anda, ubat tersebut akan segera berfungsi.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kitaran haid yang lebih pendek, katakanlah 21 atau 23 hari, anda biasanya perlu menunggu dua hari untuk pil kawalan kelahiran berkuatkuasa.

Ini juga berlaku jika anda mengambil pil kawalan kelahiran lebih daripada lima hari pertama dalam tempoh anda.

2. IUD

IUD bermaksud peranti intrauterin. IUD adalah plastik berbentuk T yang diletakkan di dalam rahim dan digunakan untuk menyekat sperma daripada membuahi telur.

Terdapat dua jenis IUD utama. IUD terbuat dari tembaga yang dapat bertahan hingga 10 tahun dan akan mula berfungsi dengan berkesan untuk mencegah kehamilan ketika dimasukkan.

IUD kedua, IUD yang mengandungi hormon progestin dan perlu diganti setiap 5 tahun. IUD ini akan berkuatkuasa dengan segera apabila dimasukkan dalam tujuh hari pertama haid.

Sekiranya tidak disertakan dalam tempoh ini, masa kehamilan akan mengambil masa tujuh hari untuk berkesan.

3. Implan

Kontraseptif ini adalah objek kecil yang berukuran dan berbentuk seperti batang mancis yang dimasukkan ke bawah kulit, biasanya di bahagian atas lengan.

Implan ini secara perlahan mengeluarkan hormon progestin yang berfungsi mencegah kehamilan selama 3 tahun.

Kontraseptif ini dapat mencegah kehamilan hingga 99 peratus. Sekiranya dimasukkan pada lima hari pertama haid, implan boleh menjadi berkesan dengan segera.

Sekiranya tidak termasuk dalam tempoh ini, diperlukan tujuh hari untuk bekerja dengan berkesan untuk mencegah kehamilan.

4. Koyo KB

Adakah anda tahu bahawa terdapat alat kontraseptif dalam bentuk tampalan? Patch KB ini dilekatkan pada kulit dan diganti seminggu sekali selama tiga minggu.

Patch kawalan kelahiran mesti dikeluarkan pada minggu keempat. Tompok kawalan kelahiran berfungsi dengan melepaskan hormon yang efektif seperti yang terdapat dalam pil kawalan kelahiran, mencegah kehamilan hampir 99 persen.

Sekiranya tampalan ini digunakan pada haid lima hari, ia boleh berfungsi dengan berkesan dengan segera.

Sementara itu, jika tidak digunakan dalam tempoh ini, masa tujuh hari akan berkesan.

5. Cincin faraj

Cincin vagina adalah alat kontraseptif dalam bentuk cincin plastik yang digunakan di dalam faraj. Cincin plastik ini mengeluarkan hormon yang sama dengan pil kawalan kelahiran.

Cincin vagina itu sendiri segera berkesan apabila dimasukkan pada hari pertama haid.

Sekiranya tidak termasuk dalam tempoh ini, akan memerlukan tujuh hari untuk bekerja dengan berkesan.

6. Suntikan KB

Suntikan kawalan kelahiran adalah kontraseptif hormon yang disuntik ke bahagian tubuh tertentu seperti lengan atas, paha, atau punggung. Selepas suntikan, tahap hormon akan meningkat dan kemudian menurun secara beransur-ansur hingga suntikan seterusnya.

Di Indonesia, berdasarkan jangka waktu, ada dua jenis suntikan perancang keluarga yang paling sering digunakan, yaitu suntikan kontrasepsi satu bulan dan suntikan kontraseptif tiga bulan. Suntikan kawalan kelahiran tiga bulan mengandungi hormon progestin, sementara suntikan kawalan kelahiran satu bulan mengandungi gabungan hormon progestin dan estrogen, dengan tahap progestin yang lebih rendah.