Kecergasan

5 Faedah Melatih Otot Inti Selain Membuat Six Pack Abs •

Otot inti adalah rangkaian otot yang kompleks yang meregang dari otot dada bawah, perut, punggung, hingga otot di sekitar pelvis. Otot inti menstabilkan dan melindungi tulang belakang dan terlibat dalam hampir setiap pergerakan tubuh manusia.

Fikirkan inti anda sebagai penghubung utama antara bahagian atas dan bawah badan anda. Sama ada anda memukul bola tenis atau mengepel lantai, pergerakan itu berasal dari otot inti anda atau bergerak melaluinya.

Ramai orang berpendapat bahawa latihan otot inti sama dengan program untuk membentuk perut sixpack. Sebenarnya, terdapat banyak faedah melatih otot inti yang lebih daripada sekadar latihan untuk membina otot perut. Apa benda itu? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

Pelbagai faedah melatih otot teras untuk kesihatan badan

Selain push up dan duduk sesekali, latihan otot ini yang sering anda abaikan. Latihan otot-otot ini akan sangat bermanfaat untuk mencapai kecergasan badan yang optimum, terutamanya jika anda menggabungkannya dengan senaman kardio secara berkala.

Nah, berikut adalah tinjauan mengenai beberapa kebaikan latihan otot teras untuk kesihatan badan yang tidak boleh anda lewatkan.

1. Mencegah risiko kecederaan

Otot inti yang lemah boleh menyebabkan keletihan, daya tahan yang berkurang, dan kerentanan terhadap kecederaan. Daripada memikirkan untuk mendapatkan perut enam pek , Marta Purdy, pengajar fisioterapi dan pilates dari Pusat Kesihatan Halifax seperti yang dikutip oleh Best Health Magazine menasihati anda untuk membina kestabilan otot teras terlebih dahulu, kemudian kekuatan inti.

Sebabnya, walaupun anda rajin bersenam, anda tidak semestinya mempunyai perut enam pek . Sekiranya anda mempunyai otot inti yang kuat, ini dapat menstabilkan koordinasi anda dan berfungsi seperti penghalang hentaman semula jadi untuk sendi anda. Sehingga dapat membantu mengurangkan kesakitan akibat kecederaan, mencegah terjatuh, dan kecederaan semasa bersukan atau melakukan aktiviti fizikal yang lain.

Latihan otot teras tidak selalu melibatkan pergerakan yang sukar dilakukan oleh pemula. Pada peringkat awal, anda boleh melakukan latihan papan atau Kegel yang cukup berkesan untuk meningkatkan kestabilan otot teras.

2. Memudahkan aktiviti harian

Anda harus sedar bahawa pelbagai aktiviti, seperti membongkok untuk memakai kasut, mengangkat kotak berat, melihat ke belakang, duduk di kerusi, memandu, atau berdiri diam adalah beberapa rutin harian yang sangat bergantung pada otot teras .

Anda mungkin tidak menyedarinya sehingga badan anda mungkin terasa kaku atau sakit. Duduk terlalu lama dan tidak bersenam boleh melemahkan otot bahagian tengah anda. Kurangnya senaman juga dapat menunjukkan tanda-tanda lain, seperti keletihan, sakit badan, senak, hingga kenaikan berat badan yang mudah.

Selain itu, otot inti yang lemah dan tidak fleksibel dapat merosakkan fungsi lengan dan kaki. Ini dapat mengalirkan tenaga dari setiap pergerakan yang anda lakukan. Latihan otot inti dengan teknik yang betul dapat meningkatkan kekuatan mereka. Mengembangkan batang tubuh yang kuat bererti membina kestabilan dan kekuatan otot teras.

3. Memperbaiki postur

Otot inti yang lemah menyumbang kepada kebiasaan membungkuk. Latihan inti ini berguna dalam melatih otot-otot di punggung bawah, pinggul, perut, dan pelvis sebagai pusat graviti sebenar anda, sehingga mereka dapat bekerja dengan harmoni.

Apabila anda menguatkan punggung dan bahu atas, otot-otot ditarik ke belakang dan ke bawah, menghilangkan jejak slouching. Ini dapat memberi tubuh anda postur yang stabil dan lebih baik. Postur tubuh yang baik menjadikan anda tampak lebih tinggi dan langsing, yang dapat meningkatkan keyakinan keseluruhan anda.

Menstabilkan otot teras badan juga bermanfaat dalam mengurangkan keausan tulang belakang. Ini membolehkan pernafasan lebih dalam dan mempertajam kemahiran motor halus anda. Kemahiran motor yang tajam membolehkan anda bertindak balas dengan cepat dan tetap seimbang pada permukaan yang tidak stabil, seperti melintasi jalan yang licin.

Selain itu, postur badan yang baik juga meningkatkan kemampuan anda untuk melakukan aktiviti fizikal yang lebih kuat. Beberapa di antaranya termasuk lari, berenang, panjat tebing, atau pilate.

4. Melambatkan proses penuaan pramatang

Latihan yang dapat menjaga tubuh anda juga dapat melindungi sistem penting di bawah permukaan kulit. Inti badan bukan sahaja di mana organ dan sistem saraf pusat memusatkan tenaga, tetapi juga di mana saluran darah dan arteri terbesar di dalam badan anda berada.

Kira-kira 10 peratus lemak badan menetap di antara dinding perut dan organ anda, seperti hati dan usus. Perkara-perkara ini menjadi lemak berbahaya, jadi lemak berlebihan di kawasan ini dapat menyebabkan masalah kesihatan lain, mulai dari penyakit hati, demensia, hingga barah payudara.

Manfaat melakukan latihan otot inti juga dapat meremajakan sistem tubuh yang membantu mengoptimumkan proses menghantar isyarat ke otak, metabolisme, membersihkan toksin, penyerapan nutrien, dan mengatur keseimbangan hormon. Hasilnya, semua perkara ini berperanan dalam melambatkan proses penuaan pramatang yang dapat membuat anda kelihatan dan merasa sihat dan cergas.

5. Mengoptimumkan program kecergasan

Program kecergasan umum melibatkan latihan kekuatan kardio dan otot. Untuk mengoptimumkan faedah dan mempercepat anda untuk mencapai tujuan latihan anda, pertimbangkan untuk memasukkan latihan otot ini ke dalam program kecergasan anda.

American College of Sports Medicine (ACSM) mengesyorkan agar anda melakukan latihan kekuatan otot yang berkesan, termasuk latihan inti badan, selama 2 hari seminggu. Dalam satu hari latihan, anda sekurang-kurangnya dapat melakukan 1-3 set latihan dengan setiap set terdiri dari 8-12 pengulangan.

Juga, pastikan anda melakukan kardio yang mencukupi. ACSM mengesyorkan orang dewasa mendapatkan sekurang-kurangnya 30 minit senaman aerobik intensiti sederhana 5 hari seminggu, atau 20 minit latihan intensiti tinggi 3 hari seminggu.

Program kecergasan tidak semestinya sesuai untuk semua orang, lebih baik berjumpa doktor mengenai keadaan ini, terutamanya jika anda mempunyai masalah kesihatan yang dapat mempengaruhi prestasi latihan anda.