Ubat dan Makanan Tambahan

Bolehkah Anda Mengambil Ubat Selepas Minum Kopi? •

Baru minum secawan kopi, tiba-tiba kepala anda sakit atau anda mula berasa demam. Mungkin sekarang anda sedang dalam keadaan tidak sedap hati, tertanya-tanya apakah boleh minum ubat selepas minum kopi? Daripada menjadi keliru, cari jawapannya di sini.

Anda perlu minum ubat setelah minum kopi, tetapi adakah ia selamat?

Kafein dalam kopi adalah perangsang untuk merangsang jantung dan otak untuk bekerja lebih cepat daripada biasa. Itulah sebabnya selepas kopi anda merasa lebih celik dan fokus.

Walau bagaimanapun, kafein boleh mengganggu penyerapan ubat di perut dan usus kecil sehingga ubat tersebut mungkin tidak berfungsi dengan berkesan untuk mengatasi penyakit yang anda alami.

Bukan itu sahaja. Mengambil ubat sebaik sahaja minum kopi juga boleh menyebabkan degupan jantung meningkat secara mendadak yang tentunya tidak baik untuk kesihatan jantung. Lebih-lebih lagi, kafein dapat bertahan lebih lama di dalam badan daripada bahan ubat itu sendiri. Walaupun dalam kes yang teruk, pengambilan ubat setelah minum kopi juga dapat memicu keracunan kafein akibat interaksi antara ubat dan kafein.

Pelbagai kesan di atas biasanya berlaku pada jenis ubat antidepresan, estrogen, pengencer darah, antibiotik quinolone, serta ubat untuk gangguan tiroid dan osteoporosis.

Bilakah anda boleh minum ubat setelah minum kopi?

Cuba beri jurang 3-4 jam selepas minum kopi jika anda akan menggunakan ubat-ubatan tertentu.

Sebaiknya tanyakan kepada doktor dan ahli farmasi anda mengenai perincian masa yang selamat untuk minum kopi sebelum atau selepas minum ubat. Ini kerana ubat-ubatan tertentu menghendaki anda menghindari kopi dan bentuk kafein lain (seperti teh, minuman tenaga, dan soda) dalam 24 jam terakhir untuk mengelakkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Sebelum mengambil ubat, perhatikan juga perkara ini

Agar ubat berfungsi dengan optimum, penting bagi anda untuk membaca peraturan penggunaan ubat yang biasanya disenaraikan pada label pembungkusan. Terutama jika anda mengambil ubat tanpa preskripsi doktor yang banyak dijual di farmasi atau pasar. Fahami dan berhati-hati berapa dos yang harus anda gunakan dan bila disyorkan untuk mengambilnya.

Juga, ketahui apakah ubat itu harus diminum sebelum atau selepas makan. Sama pentingnya, pastikan juga jika ubat yang anda gunakan sesuai dengan penyakit yang anda alami.

Ingat, pengambilan ubat yang tidak mengikut peraturan penggunaan sebenarnya boleh memperburuk keadaan anda. Oleh itu, jika perlu, tanyakan kepada ahli farmasi atau doktor anda jika anda keliru tentang cara penggunaan atau dos ubat yang akan anda gunakan.

Akhir sekali, minum ubat terbaik dengan air. Tidak dengan kopi, teh, jus, susu, minuman ringan, apalagi minuman keras. Dengan cara itu, proses penyerapan ubat di dalam badan tidak terganggu sehingga anda dapat pulih dengan cepat tanpa membimbangkan kesan sampingan.