Kesihatan ENT

Orang dewasa Mendapat Jangkitan Telinga, Adakah Mungkin?

Adakah anda berfikir bahawa apabila anda memasuki masa dewasa anda akan bebas dari jangkitan telinga? Tunggu sebentar, ternyata orang dewasa mendapat jangkitan telinga yang boleh berlaku walaupun tidak kerap berlaku seperti jangkitan telinga pada kanak-kanak. Orang dewasa juga perlu berhati-hati dalam menjaga keadaan telinga mereka.

Berapa kerap orang dewasa mendapat jangkitan telinga?

Berbanding dengan kanak-kanak, orang dewasa cenderung untuk mengalami jangkitan telinga kerana perbezaan anatomi dalam bentuk dan saiz tiub eustachian, tiub yang menghubungkan dari telinga tengah ke belakang tekak.

Walau bagaimanapun, orang dewasa mungkin masih mengalami jangkitan. Kurang daripada 20 peratus jangkitan telinga berlaku pada orang dewasa. Terdapat beberapa jenis orang dewasa yang mempunyai risiko tinggi terkena jangkitan telinga, iaitu perokok, orang yang selalu berada di sekitar perokok aktif, dan orang yang mempunyai alahan.

Apakah jenis jangkitan telinga yang biasa berlaku pada orang dewasa?

Jangkitan telinga yang biasanya berlaku pada orang dewasa adalah jangkitan telinga tengah (otitis media). Walaupun terdapat juga penyakit lain seperti jangkitan telinga luar (otitis externa atau telinga perenang), jangkitan telinga tengah adalah yang paling biasa.

Otitis media atau jangkitan telinga tengah berlaku di belakang gendang telinga. Jangkitan ini boleh berlaku dalam beberapa cara, iaitu:

 • Media otitis akut. Jangkitan ini berlaku secara tiba-tiba yang menyebabkan pembengkakan dan kemerahan. Cecair dan lendir terperangkap di telinga sehingga biasanya orang dewasa yang mengalami jangkitan jenis ini mengalami demam dan sakit telinga.
 • Efusi media otitis (OME) adalah keradangan telinga tengah dengan pengumpulan cecair di rongga telinga tengah. Telinga terasa kenyang. Ini boleh berlangsung selama berbulan-bulan dan boleh mempengaruhi pendengaran jika tidak dirawat.
 • OME kronik adalah keadaan di mana cairan kekal di telinga tengah untuk waktu yang lama atau datang dan pergi walaupun tidak ada jangkitan. Jangkitan telinga tengah jenis ini adalah yang paling sukar untuk dirawat berbanding dengan dua jenis yang lain. Jangkitan ini juga boleh mempengaruhi pendengaran.

Menyebabkan orang dewasa mendapat jangkitan telinga saluran tengah

Keadaan ini dikaitkan dengan tiub eustachian. Telinga tengah disambungkan ke kerongkong oleh saluran yang disebut tiub eustachian. Saluran ini membantu mengawal tekanan telinga luar, tengah, dan dalam. Beberapa keadaan, seperti suhu sejuk atau alergi, boleh menyebabkan saluran ini menjengkelkan, menyebabkan kawasan sekitarnya membengkak. Oleh itu, cecair yang terbentuk di belakang gendang telinga terperangkap dan tidak dapat mengalir.

Akhirnya, bakteria dan virus dapat tumbuh di dalam cecair yang terkumpul ini. Bakteria dan virus kemudian akan menyebabkan jangkitan pada telinga tengah.

Terdapat juga beberapa faktor yang meningkatkan risiko masalah pada tiub eustachian, iaitu:

 • Kehadiran rhinitis alergi
 • Kehadiran jangkitan saluran pernafasan atas
 • Kehadiran penyakit di telinga, hidung, atau tekak
 • Pembengkakan struktur telinga, hidung, atau tekak seperti adenoid
 • Mengalami gangguan kraniofasial, iaitu tulang di kepala atau wajah yang membuat otot lemah
 • Sistem imun yang lemah

Kemudian, adakah gejala jangkitan telinga pada orang dewasa sama seperti pada kanak-kanak?

Kanak-kanak biasanya mengalami gejala sakit telinga, kehilangan pendengaran atau sukar mendengar, dan sakit tekak ketika mereka mengalami jangkitan telinga. Berbeza dengan kanak-kanak, gejala biasa yang dialami oleh orang dewasa lebih kerap dialami:

 • Demam
 • Rasa tekanan penuh di telinga
 • Vertigo
 • Sakit kepala
 • Batuk
 • Rhinitis

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengalami jangkitan telinga?

Biasanya doktor akan memberikan antibiotik, diberikan melalui titisan mulut atau telinga. Selain itu, ubat penghilang rasa sakit juga diberikan. Sekiranya anda masih mengalami simptom selesema atau alergi, anda mungkin disarankan untuk mengambil dekongestan, steroid hidung atau antihistamin.

Untuk membantu mengawal tekanan udara di telinga anda, anda boleh melakukannya dengan menutup atau mencubit hidung, menutup mulut dan menghembus nafas dengan lembut. Ini akan menghantar udara ke dalam tiub eustachian untuk membantu mengalirkan cecair yang terkumpul.

Jangkitan telinga tengah boleh menjadi sangat menjengkelkan dan membimbangkan, tetapi keadaan ini dapat diatasi jika dirawat dengan baik dan cepat.

Jangkitan telinga tengah juga boleh menyebabkan masalah jangka panjang jika tidak dirawat, seperti jangkitan pada bahagian kepala yang lain, kehilangan pendengaran kekal atau kelumpuhan saraf muka jika tidak dirawat dengan serius.

Bagaimana cara mencegah jangkitan telinga?

Pastikan telinga bersih dan kering, setelah telinga basah dari mandi, atau berenang dan aktiviti lain, keringkan sepenuhnya sehingga keadaan telinga tidak lembap. Keadaan lembap akan mencetuskan pertumbuhan mikroorganisma di telinga.

Elakkan juga berenang di air yang tercemar kerana ia menjadi tempat pembiakan bakteria yang akan memasuki telinga. Basuh tangan anda sebelum membersihkan telinga. Gunakan alat yang bersih semasa membersihkan telinga jangan hanya memasukkan tongkat atau benda apa pun ke telinga.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found