Pemakanan

6 Bahaya Garam kepada Badan Sekiranya Dikonsumsi Terlalu Banyak

Makan tanpa garam adalah seperti memakan sayur tanpa garam, tanpa rasa. Oleh itu, jangan terkejut jika banyak orang suka garam kerana ia boleh menambah kelazatan makanan yang dimakan. Walau bagaimanapun, pengambilan garam berlebihan boleh membahayakan kesihatan tubuh.

Garam yang mengandungi natrium sangat penting untuk kesihatan manusia. Mineral yang terkandung dalam garam dapat membantu mengatur cairan tubuh dan menjaga transmisi saraf dan pengecutan otot.

Satu kajian mendapati bahawa otak bertindak balas terhadap natrium dengan cara yang serupa terhadap bahan ketagihan seperti nikotin, yang boleh menyebabkan ketagihan. Oleh itu, kita perlu menghadkan pengambilan garam kita sekurang-kurangnya 5 gram atau satu sudu teh sehari. Sekiranya tidak terhad maka pengambilan garam berlebihan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan tubuh anda.

Apa bahaya garam berlebihan pada kesihatan tubuh?

Berikut adalah beberapa risiko dan bahaya yang boleh timbul sekiranya anda mengambil terlalu banyak garam.

1. Penurunan fungsi otak

Kajian mendapati bahawa orang dewasa yang makan banyak garam dalam diet mereka berisiko lebih tinggi terkena penyakit jantung. Bukan itu sahaja, belajarlah Baycrest malah menunjukkan bahawa orang dewasa yang terlalu banyak mengambil garam dan tidak bersenam, berisiko lebih tinggi mengalami penurunan kognitif.

2. Mengganggu fungsi buah pinggang

Seperti yang anda ketahui, salah satu fungsi garam adalah menyeimbangkan kadar cairan dalam tubuh, dengan memberi isyarat kepada ginjal kapan harus menyimpan air dan kapan mengeluarkan air. Malangnya, pengambilan garam yang berlebihan sebenarnya boleh mengganggu proses ini.

Sekiranya anda mengambil lebihan garam, buah pinggang anda akan mengurangkan perkumuhan air ke dalam air kencing, yang boleh menyebabkan peningkatan jumlah darah kerana penahan air. Gejala yang akan timbul termasuk edema, yang ditandai dengan pembengkakan, terutama di tangan, lengan, pergelangan kaki, dan kaki, yang disebabkan oleh penahan cecair.

3. Meningkatkan tekanan darah

Pengambilan garam berlebihan juga berbahaya kerana boleh mempengaruhi tekanan darah. Semakin tinggi tahap natrium dalam darah, semakin tinggi jumlah darah anda. Peningkatan jumlah darah ini dapat menyebabkan peningkatan tekanan darah. Selain itu, pengambilan natrium jangka panjang juga dapat merosakkan dinding saluran darah dan meningkatkan risiko hipertensi atau tekanan darah tinggi.

Tekanan darah tinggi adalah kekuatan tekanan darah ke dinding arteri kerana jantung mengepam darah yang boleh menyebabkan banyak keadaan serius, seperti strok dan kegagalan jantung. Walaupun tekanan darah meningkat secara semula jadi seiring dengan usia, menurut Persatuan Jantung Amerika Salah satu cara untuk mengelakkan tekanan darah anda naik terlalu banyak adalah dengan mengurangkan pengambilan garam anda.

4. Demensia strok dan vaskular

Bahaya pengambilan garam yang tinggi selain meningkatkan tekanan darah adalah meningkatkan risiko demensia strok dan vaskular. Demensia adalah kehilangan fungsi otak yang mempengaruhi ingatan, pemikiran, bahasa, pertimbangan, dan tingkah laku. Demensia vaskular boleh disebabkan oleh saluran darah yang tersumbat di otak. Kira-kira satu daripada tiga orang yang mengalami strok mengalami demensia vaskular.

5. Penipisan tulang

Perkumuhan kalsium yang berlebihan dalam air kencing dipercayai oleh beberapa pakar untuk meningkatkan risiko penipisan tulang. Beberapa kajian bahkan mendapati bahawa garam meja dapat menyebabkan tulang kehilangan kalsium, yang dapat membuat tulang lebih lemah. Dalam jangka masa panjang, kehilangan kalsium yang berlebihan dapat dikaitkan dengan risiko osteoporosis, terutama pada wanita pascamenopause.

6. Barah perut

Dalam medicaldaily.com dinyatakan bahawa kajian tahun 1996 yang diterbitkan di Jurnal Epidemiologi Antarabangsa mendapati bahawa kematian akibat barah perut pada lelaki dan wanita berkait rapat dengan pengambilan garam berlebihan. Di samping itu, pengambilan garam yang tinggi juga boleh dikaitkan dengan pedih ulu hati.

Walaupun tidak ada alasan kuat untuk pautan itu, ia dipetik melalui livestrong.com , Garam boleh memberi kesan buruk pada lapisan mukosa perut dan menyebabkan tisu gastrik menjadi tidak normal dan tidak sihat.