Kesihatan Pencernaan

3 Jenis Makanan Kuat untuk Membersihkan Usus •

Amalan pembersihan semula jadi usus bermula dari Yunani kuno. Tujuan utama pembersihan usus besar adalah membersihkan usus besar dari sejumlah tinja yang tersekat pada dindingnya dan dianggap beracun. Di samping itu, amalan ini dapat mengurangkan risiko barah usus besar. Berikut adalah beberapa makanan yang dianggap berkesan membersihkan usus besar secara semula jadi.

Makanan kaya serat

Penting untuk makan lebih banyak makanan yang kaya dengan serat tidak larut. Makanan jenis ini dipercayai dapat meningkatkan jisim najis dan meningkatkan kelajuan makanan bergerak melalui saluran gastrointestinal, bertindak sebagai pencahar semula jadi. Makanan tumbuhan sering dianggap makanan diet kerana rendah kalori dan tinggi serat. Sebagai contoh, bijirin gandum mengandungi 11.3 gram serat tidak larut setiap cawan dan dianggap sebagai sumber serat yang sangat kaya yang dapat meningkatkan jisim najis dengan ketara. Selain itu, kacang ginjal juga kaya dengan serat tidak larut, kira-kira 5,9 gram setiap cawan.

Sumber kaya serat lain termasuk biji rami, spageti gandum utuh, dan kacang hijau. Buah-buahan dan sayur-sayuran juga merupakan sumber serat yang baik. Walaupun tidak ada cadangan khusus untuk serat tidak larut, disarankan untuk mengambil 14 gram jumlah serat harian untuk setiap 1.000 kalori, menurut Garis Panduan Pemakanan untuk Orang Amerika pada tahun 2010.

Produk yang mengandungi probiotik

Probiotik adalah bakteria sihat yang dapat membantu pencernaan dan mengeluarkan makanan dalam bentuk tinja. Terdapat banyak produk makanan yang mengandungi probiotik, seperti yogurt, miso, sauerkraut, dan kimchi, sejenis acar pedas dari Korea. Penting untuk membezakan antara probiotik dan prebiotik. Prebiotik adalah serat larut yang membantu dinding usus besar menjadi lebih lancar dan mempercepat pergerakan tinja di usus besar.

Cecair

Orang percaya bahawa minum banyak cecair dapat mencegah sembelit. Sebarang cecair, seperti teh atau jus juga boleh berfungsi, tetapi pilihan terbaik adalah air biasa. Sekiranya anda tidak dapat menikmati rasa hambar dari air biasa, tambahkan setetes lemon atau limau untuk rasa. Doktor mengatakan bahawa kanak-kanak perempuan harus minum kira-kira 9 cawan dan kanak-kanak lelaki sekitar 13 cawan cecair setiap hari.

Ketiga-tiga jenis makanan di atas diketahui sangat bermanfaat untuk membersihkan usus. Walau bagaimanapun, terdapat dua cara lain yang juga terbukti berkesan untuk membersihkan usus besar. Ada apa-apa?

Membersihkan usus juga boleh melalui makanan tambahan dan berjumpa doktor

Tubuh biasanya membersihkan usus besar dengan dua cara. Satu melibatkan pembelian produk, dan yang lain melibatkan pembasuhan usus yang dilakukan oleh doktor.

1. Makanan tambahan serbuk atau cecair

Anda boleh mengambil makanan tambahan untuk membersihkan usus besar. Makanan tambahan lain dimasukkan melalui rektum. Tujuan kedua mereka adalah untuk membantu usus besar membuang kandungannya. Terdapat beberapa barang biasa yang boleh didapati dengan mudah di pasar raya atau ahli farmasi, termasuk:

  • Enema
  • Pencahar, kedua-dua jenis perangsang dan bukan perangsang
  • Teh herba
  • Enzim
  • Magnesium

Walaupun begitu, anda masih harus berhati-hati ketika mengambil makanan tambahan herba. Beberapa ubat herba boleh berbahaya dalam dos tinggi, jadi ketika menggunakan suplemen herba, selalu ikuti arahan dos yang diberikan.

2. Basuh usus anda

Pencucian usus besar berfungsi seperti enema, tetapi memerlukan lebih banyak air dan tidak berbau atau tidak selesa. Semasa anda berbaring di atas meja, pam tekanan rendah atau tangki graviti mengepam beberapa gelen air melalui tiub kecil yang dimasukkan ke dalam rektum anda.

Setelah air masuk ke usus besar, doktor boleh mula mengurut perut anda. Kemudian, anda akan mengalirkan air seperti buang air besar, dan proses ini mengeluarkan cecair dan najis dari usus besar. Kemudian, doktor dapat mengulangi proses ini beberapa kali, dan satu sesi boleh berlangsung hingga satu jam.

Kumpulan Kesihatan Hello tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found