Keibubapaan

Antibodi Bayi Tidak Ada Semasa Lahir, Bilakah Mereka Akan Dibentuk?

Tubuh dirancang agar tidak mudah diserang penyakit kerana setiap individu mempunyai sistem imun. Sistem kekebalan tubuh, atau sistem ketahanan badan, adalah sistem yang berfungsi melindungi tubuh daripada pelbagai perkara yang boleh menyebabkan tubuh mengalami penyakit. Tetapi bagaimana dengan sistem badan anak? Mengapa kanak-kanak lebih mudah diserang penyakit? Atau adakah mereka mempunyai sistem imun yang lemah?

Apakah komponen sistem imun manusia?

Sistem kekebalan tubuh manusia adalah sistem pertahanan yang dibentuk untuk mencegah manusia terkena penyakit. Sistem kekebalan tubuh akan menghasilkan antibodi, sel darah putih, dan pelbagai bahan yang dapat memusnahkan bahan asing seperti bakteria dan virus. Bukan hanya itu, sistem imun juga terdiri daripada:

  • Amandel (amandel) dan timus yang berfungsi untuk membuat antibodi dalam badan.
  • Kelenjar getah bening, yang bertanggungjawab untuk mengedarkan cairan limfa yang terdiri daripada sel darah putih yang berfungsi melindungi tubuh dari jangkitan.
  • Sumsum tulang adalah tisu lembut yang terdapat pada tulang panjang, seperti lengan, kaki, tulang belakang, dan pelvis. Tisu ini berfungsi menghasilkan sel darah merah, platelet, sumsum kuning, dan beberapa jenis sel darah putih.
  • Limpa adalah organ dalam badan yang tugasnya menyaring dan memusnahkan sel darah merah dan trombosit yang lama atau yang rosak, dan membantu sistem kekebalan tubuh untuk memusnahkan pelbagai bahan asing yang dapat menyebabkan keradangan di dalam badan.
  • Sel darah putih, yang merupakan sel darah yang terbentuk dalam tisu tulang lembut yang memiliki fungsi utama untuk melindungi tubuh dari jangkitan.

Antibodi bayi yang baru lahir berasal dari ibu

Sebenarnya, bayi yang baru lahir tidak dapat menghasilkan sistem imun mereka secara langsung. Oleh itu, semua komponen sistem imun pada bayi baru lahir diperoleh daripada ibu.

Apabila kehamilan sudah tua dan menghampiri hari kelahiran, sistem imun ibu akan dipindahkan ke janin melalui saluran darah dan plasenta. Komponen sistem imun yang diberikan ibu kepada janin adalah Immunoglobulin G (IgG). Immunoglobulin adalah sejenis antibodi yang dibentuk oleh tubuh untuk melawan toksin, bakteria, virus, dan bahan asing lain. Sementara itu, di antara pelbagai jenis imunoglobulin, hanya IgG yang dapat menyeberangi plasenta dan merupakan antibodi terkecil yang dibentuk oleh badan tetapi paling banyak.

Terdapat sekurang-kurangnya 75 hingga 80 peratus IgG dari jumlah antibodi yang terbentuk. Oleh itu, bayi yang dilahirkan sebelum waktunya sangat mudah terkena pelbagai penyakit kerana tidak mendapat cukup antibodi dari ibu.

IgG dianggap sangat penting untuk menjaga janin di dalam rahim daripada terkena jangkitan dan pelbagai komplikasi yang boleh membahayakan kesihatan mereka. Keadaan ini disebut imuniti pasif, kerana antibodi dihasilkan dari ibu dan kemudian diberikan kepada anak melalui pelbagai proses.

Selepas kelahiran, bayi mesti mendapat penyusuan susu ibu secara eksklusif, kerana susu ibu mengandungi antibodi lengkap, iaitu, Immunoglobulin A, Immunoglobulin D, Immunoglobulin E, Immunoglobulin G, dan Immunoglobulin M.

Oleh itu, susu ibu dianggap makanan yang paling sempurna untuk bayi kerana selain sangat mudah dicerna, ia juga dapat melindungi bayi yang mudah terkena pelbagai penyakit berjangkit. Di samping itu, susu pertama yang keluar sejurus selepas ibu melahirkan atau apa yang sering disebut kolostrum kuning mengandungi banyak antibodi yang cukup untuk melindungi bayi ketika lahir.

Berapa lama antibodi ibu dapat bertahan di dalam badan bayi? Bilakah bayi menghasilkan sistem imunnya sendiri?

Pada bayi yang sihat, seiring bertambahnya usia, bayi secara semula jadi akan membentuk antibodi sendiri. Antibodi yang berjaya diterima bayi dari ibu melalui susu ibu secara beransur-ansur akan berkurang. Ketika bayi berusia 2 hingga 3 bulan, bayi telah mula membina sistem imun mereka dan menghasilkan antibodi mereka sendiri. Setelah bayi memasuki usia 6 bulan, sistem ketahanannya dapat berfungsi dengan normal, seperti sistem imun pada orang dewasa.

Imunisasi untuk kanak-kanak di bawah umur lima tahun juga sangat penting kerana dapat meningkatkan dan menguatkan sistem imun mereka yang baru terbentuk. Imunisasi asas yang diperlukan oleh bayi baru lahir, yang terdiri daripada: Bacillus Calmette Guerin ( BCG ), difteria pertussis tetanus-hepatitis b (DPT-HB) atau difteria pertussis tetanus-hepatitis b-hemophilus influenza jenis b (DPT-HB-Hib), hepatitis B pada bayi baru lahir, polio, dan campak. Kemudian ada tindak balas imunisasi yang merupakan imunisasi berulang untuk memperluas perlindungan dari penyakit

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found