Kecergasan

Cara Mengetatkan Kulit Longgar Selepas Berat Badan

Walaupun anda telah menurunkan berat badan selepas diet, perjalanan anda belum berakhir. Kehilangan jisim lemak semasa diet boleh menjadikan kulit dan badan menjadi kendur. Jadi, kerja rumah anda yang seterusnya adalah mencari kaedah untuk mengetatkan badan dan kulit seperti sebelumnya.

Sayangnya, kulit yang kendur tidak hanya mengganggu penampilan atau merendahkan keyakinan diri sesetengah orang. Keadaan ini juga boleh menyebabkan masalah baru, seperti ruam atau kerengsaan kulit kerana geseran antara lipatan kulit.

Jadi, bagaimana menyelesaikannya?

Mengapa kulit menjadi kendur selepas diet?

Kulit manusia boleh disamakan dengan belon. Dalam keadaan asalnya, tekstur getah dari balon itu ketat dan elastik sehingga belon dapat terus mengembang apabila diisi dengan udara. Apabila mengempis, balon getah akan melonggarkan dan tidak kembali ke ukuran asalnya.

Perkara yang sama berlaku untuk kulit manusia. Semasa anda menambah berat badan, kulit anda akan terus meregang untuk mengimbangi peningkatan jisim lemak. Walau bagaimanapun, keanjalan kulit dan tisu penghubung di sekitarnya akan melemah kerana ia terus dipaksa untuk meregangkan.

Apabila simpanan lemak badan berjaya dikeluarkan, kulit tidak dapat ditutup kembali. Semakin lama kulit diregangkan, semakin kecil kemungkinannya kembali ke bentuk semula. Inilah sebabnya mengapa banyak orang mencari cara untuk menegangkan badan setelah menjalani diet.

Namun, itu tidak bermaksud kulit tidak dapat pulih sama sekali. Keupayaan kulit untuk meregangkan dan menegangkan semula setelah menurunkan berat badan bergantung pada banyak faktor, termasuk:

  • umur,
  • keadaan genetik,
  • pendedahan cahaya matahari,
  • berapa berat badan yang telah hilang, dan
  • tabiat merokok.

Cara menegangkan badan selepas diet

Tidak ada cara mudah untuk mengembalikan kulit yang kendur ke keadaan semula. Sehingga kini, tidak ada krim pengencang kulit, ubat oral, korset, atau kain "ajaib" yang melilit perut yang dapat dengan cepat menegangkan kulit.

Walaupun begitu, kaedah berikut mungkin dapat membantu anda.

1. Minum air secukupnya

Kebiasaan minum air memberi banyak manfaat kesihatan, termasuk untuk kulit. Apabila lapisan paling luar kulit kering, kulit menjadi kering, kasar, dan sukar disembuhkan kerana kehilangan keanjalannya.

Oleh itu, memenuhi keperluan cecair anda dengan memakan minimum dua liter air setiap hari. Minum air yang mencukupi bukan sahaja menjadikan kulit lembap, tetapi juga ketat, licin, dan lebih berseri.

2. Bersenam untuk membina otot

Cara terbaik untuk menegangkan badan anda selepas diet adalah dengan bersenam. Diet dapat mengurangkan jisim otot sehingga badan kelihatan kendur. Dengan bersenam, anda dapat membina otot untuk mengisi kulit yang longgar setelah kehilangan lemak.

Otot yang terbentuk akan membuat penampilan fizikal yang lebih sihat, bukan "kurus tetapi gemuk" atau lemak kurus . Untuk mencapai matlamat ini, lakukan latihan kekuatan otot seperti duduk , cengkaman , dan setinggan selama 30 minit setiap hari.

3. Mengambil nutrien penting

Lapisan terdalam kulit anda terdiri daripada protein, termasuk kolagen dan elastin. Kolagen berperanan penting dalam menjaga struktur, tekstur, dan kekuatan kulit. Sementara itu, elastik menjadikan kulit tegap dan kenyal.

Anda boleh menguatkan badan anda selepas menjalani diet dengan memakan makanan yang menjadi sumber kolagen. Namun, jangan lupa komponen lain yang meningkatkan kolagen dalam badan, terutama vitamin C, asid lemak omega-3, dan air.

4. Melembapkan kulit

Kulit kering biasanya kelihatan lebih longgar. Untuk mengatasinya, gunakan produk pelembap yang mengandungi vitamin E. Selain menjaga kelembapan kulit, kandungan vitamin E dalam produk ini juga menyokong pertumbuhan sel kulit baru.

Sekiranya anda lebih suka bahan semula jadi, anda juga boleh menggunakan minyak kelapa atau minyak zaitun. Sapukan beberapa tetes minyak pada bahagian kulit yang kelihatan kendur. Kandungan vitamin akan berfungsi seperti produk pelembap.

5. Elakkan cahaya matahari langsung

Kaedah satu ini mungkin tidak akan mengencangkan badan dengan segera setelah diet. Namun, dengan melindungi kulit anda dari sinar matahari, anda membantu mencegah kulit kendur. Disertai dengan penjagaan kulit yang betul, ini dapat meningkatkan penampilan.

Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan boleh merosakkan sel kulit dan menjadikan kulit kering. Jadi, jangan lupa menggunakan pelindung matahari dengan SPF sebelum keluar dan memakai pakaian yang dapat melindungi kulit anda.

6. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran

Setelah mendapat berat badan yang ideal, itu tidak bermaksud anda mudah melupakan tabiat diet anda. Jaga diet anda dengan memakan banyak buah dan sayur-sayuran yang mengandungi antioksidan, vitamin, dan mineral.

Kaedah ini akan membantu anda menegangkan badan anda dari dalam, terutamanya setelah anda menjalani diet yang ketat. Selain itu, pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran juga membantu anda mengekalkan berat badan yang stabil.

7. Lakukan rawatan kulit pada doktor

Sekiranya kulit kendur dan kendur hanya muncul di beberapa bahagian badan, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi. Pakar dermatologi mungkin dapat menawarkan beberapa rawatan untuk menegangkan kulit secara kekal.

Jenis rawatan akan disesuaikan dengan keadaan kulit anda dan hasil yang anda harapkan. Doktor boleh menggunakan alat pengencang kulit yang menggunakan tenaga frekuensi inframerah atau ultrasound untuk mengatasi masalah kulit anda.

8. Lakukan pembedahan kontur badan ( kontur badan )

Sekiranya pelbagai kaedah sebelumnya tidak berjaya, anda mungkin boleh mencuba pembedahan kontur badan ( kontur badan ) selepas diet. Dalam prosedur ini, doktor akan membuat sayatan besar di dalam badan untuk menghilangkan kulit dan lemak yang berlebihan.

Pembedahan kontur badan biasanya disasarkan pada bahagian tubuh yang gemuk dan cenderung kendur, seperti perut, pinggul, dan lengan atas. Walau bagaimanapun, prosedur ini tidak biasa dan anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Kehilangan jisim lemak ketika berdiet boleh menjadikan badan kelihatan kendur dan kendur. Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya, dari mengubah diet anda hingga menjalani rawatan di pakar dermatologi.

Namun, ingat bahawa kulit memerlukan masa untuk sembuh. Tahap keanjalan kulit juga ditentukan oleh banyak faktor. Dalam beberapa kes, kulit mungkin tidak dapat kembali ke keanjalan asalnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found