Kanser

Kanser Esofagus (Esofagus): Gejala, Sebab dan Penyembuhan

Definisi

Apa itu barah esofagus?

Kanser esofagus adalah sejenis barah yang berkembang di kerongkongan. Esofagus, juga dikenali sebagai kerongkongan, adalah bahagian badan yang menyerupai tiub berongga dan menghubungkan tekak ke perut.

Untuk mencapai perut, apa sahaja yang masuk ke dalam mulut anda, terutamanya makanan dan minuman, mesti melalui esofagus. Organ ini terletak tepat di belakang saluran pernafasan (trakea) dan di hadapan tulang belakang.

Kanser ini boleh berlaku di mana sahaja di sepanjang esofagus anda. Walau bagaimanapun, secara amnya, ia bermula dari lapisan dalam dinding esofagus, kemudian tumbuh keluar melalui lapisan lain.

Sebilangan lapisan esofagus termasuk mukosa, epitelium, lamina propria, submucosa, muscularis propria, dan Adventitia.

Kanser esofagus terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu:

Karsinoma sel skuamosa

Kanser jenis ini biasanya berlaku pada sel skuamosa di lapisan mukosa. Sel barah selalunya berlaku di kawasan leher (esofagus serviks) dan dua pertiga rongga dada atas (esofagus dada atas dan tengah).

Adenokarsinoma

Kanser jenis ini bermula di sel kelenjar yang membuat lendir. Selalunya, adenokarsinoma berlaku di kawasan sepertiga bahagian bawah esofagus.

Dalam beberapa keadaan, iaitu sel kelenjar esofagus Barrett mulai menggantikan sel skuamosa di bahagian bawah esofagus, menyebabkan adenokarsinoma.

Jenis kanser esofagus lain

Selain jenis adenokarsinoma dan sel skuamosa, terdapat juga jenis lain seperti limfoma, melanoma, dan sarkoma yang juga menyerang esofagus. Walau bagaimanapun, barah jenis ini sangat jarang berlaku.

Seberapa biasa barah ini?

Kanser esofagus adalah sejenis barah yang cukup umum di Indonesia, walaupun kasusnya tidak setinggi barah paru-paru atau barah payudara. Menurut data Globocan 2018, 1,154 kes baru dicatatkan dengan jumlah kematian 1.058 orang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found