Kesihatan Muskuloskeletal

5 Cara Merawat Kecederaan Jari di Rumah •

Anda mungkin salah satu daripada banyak orang yang mengalami kecederaan jari. Ini boleh berlaku kerana dicubit oleh pintu, laci meja, atau bahkan dihancurkan oleh benda berat. Anda dapat membayangkan bahawa kesakitan itu tidak dapat dipercaya, mungkin sehingga membawa air mata ke mata anda. Lalu, bagaimana merawat kecederaan jari sehingga rasa sakit dapat dikurangkan? Baiklah, mari kita lihat penjelasan lengkap dalam artikel berikut!

Pilihan kaedah untuk merawat kecederaan pada jari

Mencubit, memukul, atau dihancurkan secara tidak sengaja oleh objek berat, tentu akan menyebabkan rasa sakit seperti berdenyut di jari. Sekiranya keadaan ini tidak diatasi dengan segera, ia akan menyebabkan lebam dan kehilangan kemampuan jari untuk merasakan sesuatu.

Sebenarnya, jari anda menjadi sukar untuk bergerak kerana kesakitan. Namun, anda tidak perlu panik. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda cuba untuk merawat kecederaan yang berlaku pada jari anda, seperti yang berikut:

1. Biarkan jari 'rehat'

Salah satu cara untuk merawat kecederaan pada jari adalah dengan merehatkannya. Ya, selepas kecederaan, anda tidak boleh menggunakan jari anda untuk melakukan banyak aktiviti terlebih dahulu.

Oleh itu, hentikan sebarang aktiviti sebentar dan beri jari anda rehat sebentar. Terutama, jika anda mempunyai aktiviti harian yang bergantung pada kekuatan tangan, seperti sukan dan mengangkat benda berat.

Selain mengurangkan tahap kesakitan, langkah ini juga berguna untuk merawat kecederaan agar jari tidak menjadi lebih teruk.

2. Gunakan pek ais

Sumber: Cita-cita Kesihatan

Menurut Gunung Sinai, jika kecederaan pada jari anda menyebabkan bengkak, anda boleh menggunakan bungkusan ais untuk mengatasinya. Daripada menggunakan ais yang anda sapukan terus ke kulit anda, bungkus ais dengan tuala atau kain terlebih dahulu.

Sebabnya, menggunakan ais terus ke jari berisiko menyebabkan keradangan lebih lanjut. Semasa memampatkan jari anda dengan ais yang telah dibungkus dengan tuala atau kain, biarkan selama 10-20 minit.

Ulangi perkara yang sama beberapa kali sehari untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan. Sekiranya anda melakukannya dengan kerap dan susah payah, kaedah ini boleh berkesan dalam membantu anda merawat kecederaan jari.

3. Bersihkan jika terdapat luka di jari

Ada kemungkinan kuku dan kulit pada jari akan cedera setelah dicubit atau terkena benda keras. Dalam keadaan ini, bersihkan dahulu luka dengan sabun dan air.

Seterusnya, anda boleh menggunakan salap atau krim penghilang rasa sakit untuk membantu mencegah jangkitan. Barulah luka dapat dibalut dengan kain kasa steril atau pembalut sebagai langkah untuk merawat kecederaan pada jari.

4. Letakkan jari yang cedera di tempat tinggi

Meletakkan jari yang cedera di tempat yang agak tinggi, seperti di bantal adalah salah satu cara untuk merawat kecederaan jari yang anda alami.

Ini akan membantu melancarkan aliran darah ke kawasan tersebut. Akibatnya, kemungkinan keradangan dan pembengkakan jari yang cedera dapat dikurangkan.

5. Ambil ubat penahan sakit

Terdapat pelbagai jenis ubat anti-radang yang boleh anda ambil untuk membantu menghilangkan rasa sakit. Bermula dari ibuprofen (Advil, Motrin), parasetamol, hingga aspirin.

Tetapi sebelum menggunakannya, ada baiknya anda bertanya jenis ubat mana yang terbaik untuk keadaan anda dengan doktor atau ahli farmasi anda. Terutama jika pada masa yang sama anda kerap mengambil ubat tertentu, atau mempunyai masalah kesihatan yang berisiko menyebabkan kesan sampingan setelah mengambil sejenis ubat.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Tidak kira betapa sakitnya jari yang cedera, pastikan anda masih boleh menggerakkannya. Namun, jika anda merasa sukar atau tidak boleh menggerakkan jari anda, segera berjumpa doktor. Terutama jika kecederaan membuat anda tidak dapat merasakan jari atau kebal.

Jangan menganggapnya ringan ketika lebam muncul, bahkan perubahan warna pada kuku yang cedera. Semua keadaan ini menunjukkan bahawa kecederaan telah memasuki tahap yang cukup parah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found