Kesihatan Muskuloskeletal

Gejala Scoliosis pada Kanak-kanak dan Orang Dewasa

Scoliosis adalah gangguan tulang belakang yang boleh menyerang kanak-kanak dan orang dewasa. Walaupun umumnya dikesan pada masa kanak-kanak, ada yang baru didiagnosis pada masa dewasa. Setelah diagnosis dibuat, doktor akan menentukan rawatan scoliosis seperti terapi atau pembedahan. Namun, adakah anda tahu apa simptom scoliosis? Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai ciri-ciri penghidap scoliosis berikut.

Gejala scoliosis pada kanak-kanak yang boleh berlaku

Scoliosis menyebabkan tulang belakang melengkung ke sisi. Punca scoliosis tidak diketahui, tetapi salah satunya disebabkan oleh gangguan perkembangan, pada sistem rangka, terutama tulang belakang ketika masih dalam kandungan.

Bayi yang dilahirkan dengan keadaan ini mungkin mengalami kecacatan tulang belakang ketika mereka meningkat usia. Tanda-tanda scoliosis ini dapat ditunjukkan pada bayi di bawah usia 2 tahun.

Ciri-ciri scoliosis pada bayi yang biasanya berlaku dan perlu diperhatikan oleh ibu bapa termasuk:

  • Sekiranya anda melihat dengan teliti, kaki bayi kelihatan lebih panjang daripada yang lain.
  • Terdapat bonggol (benjolan) di bahagian belakang. Kemunculan gejala skoliosis pada kanak-kanak disebabkan oleh kelengkungan tulang belakang ke arah yang tidak sesuai.
  • Bayi cenderung menggerakkan badannya atau memiringkan badan ke bahagian kiri badan.

Selepas lebih dari 2 tahun, tanda-tanda scoliosis pada kanak-kanak mungkin lebih jelas. Anda dapat melihat gejala ini dengan melihat penampilan fizikal anak. Ciri-ciri scoliosis yang mungkin dialami oleh kanak-kanak antara lain:

  • Bahu yang condong dan pinggang yang tidak rata.
  • Tulang rusuk dan bilah bahu di satu sisi badan kelihatan jelas.
  • Tinggi pinggul kanan dengan kiri berbeza.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tanda-tanda skoliosis, anak anda harus menjalani ujian pencitraan. Melalui ujian ini, anda akan melihat perubahan kelengkungan tulang belakang yang membentuk huruf S atau C. Perubahan pada tulang belakang ini dapat menentukan diagnosis skoliosis untuk doktor, serta menentukan rawatannya.

Menyedari gejala skoliosis pada orang dewasa

Pada orang dewasa, tanda-tanda scoliosis yang ditunjukkan juga tidak jauh berbeza. Walau bagaimanapun, dengan lebih terperinci, fahami dengan lebih mendalam gejala berikut.

1. Sakit dan rasa tidak selesa di bahagian belakang

Sakit belakang adalah ciri skoliosis pada orang dewasa. Gejala yang mengganggu inilah yang akhirnya menyebabkan kebanyakan orang meminta bantuan perubatan.

Oheneba Boachie-Adjei, MD, Ketua Perkhidmatan Scoliosis di HSS menjelaskan bahawa penampilan kesakitan disebabkan oleh lenturan dan tekanan kelengkungan tulang yang tidak normal. Dalam beberapa kes, kesakitan juga berkaitan dengan keletihan otot daripada bekerja lebih keras untuk mengekalkan postur seimbang yang condong ke sebelah kiri.

Selain itu, kadang-kadang scoliosis juga menyebabkan gejala kelemahan otot dan kebas di bahagian belakang kaki. Gejala paling kerap muncul ketika penghidap berjalan atau berdiri dalam jangka masa yang lama.

2. Terdapat bonjolan di bahagian belakang

Selain kesakitan, ciri khas scoliosis pada orang dewasa yang dapat dikenali adalah kemunculan bonjolan di sepanjang tulang belakang.

Kemunculan tonjolan ini disebabkan oleh pemusingan otot dan kelengkungan tulang belakang yang berada di luar arah yang sepatutnya. Biasanya disertai dengan gejala ini juga menyebabkan kesukaran berdiri tegak sehingga ketinggiannya berkurang.

3. Gangguan pencernaan

Selain perubahan pada tulang belakang dan postur tubuh, penderita juga akan mengalami masalah pencernaan. Postur ini yang berpusing ke kiri memberi tekanan pada perut. Akibatnya, keadaan ini akan membuat seseorang merasa kenyang lebih cepat, walaupun hanya sedikit makanan yang dimakan.

Pada orang yang mempunyai masalah refluks asid, tekanan di perut boleh menyebabkan refluks asid berterusan.

Gejala kemungkinan komplikasi skoliosis

Scoliosis yang semakin teruk boleh menyebabkan komplikasi. Sekiranya anda mengalami komplikasi, scoliosis boleh menyebabkan gejala seperti sesak nafas. Ini boleh berlaku kerana postur yang tidak normal menjadikan ruang dada menjadi sempit. Kesannya, fungsi paru-paru dan peredaran dalaman dalam badan dapat terganggu.

Sekiranya anda mengalami gejala yang disebutkan di atas, terutamanya perubahan postur tubuh, berjumpa doktor dengan segera.

Sebilangan daripada anda mungkin tidak menyedari tanda-tanda scoliosis ini pada peringkat awal penyakit ini. Walau bagaimanapun, keluarga atau orang di sekitar anda dapat melihat perubahan dalam penampilan postur anda. Terutama, apabila anda membongkok atau berdiri tegak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found