Kesihatan Otak dan Saraf

Tangan kebas? 7 Keadaan Kesihatan Ini Punca

Tangan mempunyai saraf sentuhan yang paling sensitif dan disambungkan secara langsung ke otak sebagai penerima isyarat. Rob Danoff, DO, pengarah perubatan keluarga di Philadelphia Aria Health System, mengatakan jika saraf dicubit atau rosak, otak tidak dapat menerima semua maklumat deria yang dihantar oleh tangan anda. Akibatnya, tangan mati rasa termasuk jari anda. Jadi, apa yang menyebabkan tangan mati rasa?

Pelbagai penyebab kebas tangan

1. Sindrom terowong karpal

Sindrom terowong karpal adalah salah satu penyebab kebas tangan. Keadaan ini berlaku apabila saraf median dicubit, saraf yang melintasi dan melewati pergelangan tangan dalam bentuk terowong karpal.

Keadaan ini menyebabkan kesemutan, kebas, atau sakit tikaman di pergelangan tangan ke lengan atas. Biasanya ibu jari, jari tengah, jari telunjuk, dan kawasan tapak tangan adalah yang paling kerap menyakitkan.

Penyakit ini secara amnya menyerang orang yang bekerja dengan tangan dengan gerakan berulang dalam jangka masa yang lama.

2. Kista Ganglion

Kista ganglion adalah benjolan bukan kanker yang boleh terbentuk di mana sahaja di dalam badan. Tetapi biasanya, keadaan ini muncul di sekitar sendi atau sarung yang menutupi tendon (tisu yang menghubungkan otot ke tulang).

Secara amnya, sista ganglion muncul di bahagian atas pergelangan tangan, bahagian telapak tangan di pergelangan tangan, pangkal jari di sebelah tapak tangan, dan bahagian atas sendi hujung jari.

Ia biasanya berbentuk bulat dan dipenuhi dengan cecair seperti jeli. Kista ganglion boleh menyebabkan sakit di tangan jika menekan saraf yang berdekatan. Selain kesakitan, keadaan ini juga kadangkala membuat tangan mati rasa. Kista boleh hilang sendiri atau melalui pembedahan.

3. Sklerosis berganda

Multiple sclerosis adalah penyakit yang menyerang sel saraf pusat, terutama di otak, saraf tunjang, dan saraf mata. Salah satu gejala sklerosis berganda yang muncul adalah tangan mati rasa.

Keadaan biasanya muncul pada usia 20-an dan 30-an. Wanita mempunyai risiko dua kali ganda berbanding lelaki. Gejala lain yang biasanya muncul adalah kelemahan otot dan penglihatan berganda.

Biasanya, satu gejala yang lain akan muncul untuk waktu yang lama sehingga seseorang yang menghidap sklerosis berganda biasanya hanya dapat didiagnosis setelah bertahun-tahun.

4. Gangguan tiroid

Gangguan tiroid boleh menyebabkan kebas tangan. Apabila gangguan ini tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kerosakan pada saraf yang membawa maklumat antara otak dan saraf tunjang.

Selain tangan yang mati rasa, tubuh akan menunjukkan pelbagai gejala lain seperti keguguran rambut, kenaikan berat badan, berasa sejuk sepanjang masa. Oleh itu, jangan memandang rendah apabila anda mengalami gejala ini. Segera berjumpa doktor sebelum keadaan bertambah buruk.

5. Pukulan

Apabila anda sering mengalami kesemutan dan mati rasa di tangan, anda perlu berjaga-jaga. Kerana ini boleh menjadi isyarat badan yang menandakan strok.

Strok adalah keadaan apabila bekalan darah ke otak terganggu sehingga tisu otak kekurangan oksigen dan nutrien yang dapat menyebabkan sel-sel tidak berfungsi. Selain tangan yang mati rasa, gejala yang menyertainya termasuk pening, penglihatan kabur, ucapan kabur, dan garis senyum asimetris. Strok boleh mempengaruhi semua peringkat usia, bukan sahaja orang tua tetapi juga orang muda.

6. Sindrom Guillain-Barre

Sindrom Guillain-Barre adalah keadaan ketika sistem imun menyerang saraf. Gejala awal yang biasanya muncul adalah kelemahan dan kesemutan di hujung kaki seperti tangan dan kaki.

Sensasi ini biasanya menyebar dengan cepat dan akhirnya melumpuhkan seluruh badan anda. Di samping itu, anda akan mengalami pelbagai gejala lain seperti sakit teruk dan kesakitan serta kekejangan pada waktu malam, peningkatan degupan jantung, kesukaran bernafas, dan penurunan kawalan pundi kencing. Walaupun penyebab sebenarnya tidak diketahui, sindrom ini umumnya muncul sebelum penyakit berjangkit seperti saluran pernafasan atau selesema perut.

7. Ketagih dengan alkohol

Menurut Perpustakaan Perubatan Nasional, Amerika Syarikat, ketagihan alkohol boleh menyebabkan kerosakan saraf. Biasanya, orang yang ketagihan alkohol mengalami pelbagai gejala seperti kelemahan otot, sawan, dan mati rasa di lengan dan kaki.

Orang yang mengalami ini biasanya tidak dapat mengawal keinginan untuk terus meminum alkohol walaupun mereka tahu bahaya meminum alkohol terlalu banyak. Biasanya gejala negatif ini akan muncul jika anda sudah lama ketagihan alkohol.