Kesihatan mental

5 Cara Memastikan Fikiran Anda Berfokus pada Pembelajaran dan Tidak Terganggu

Hidup di dunia dengan akses mudah ke dunia luar tentunya sangat menguntungkan. Tetapi sebaliknya, kemudahan ini sering menyulitkan fikiran anda untuk fokus atau melakukan tugas kerana terlalu banyak gangguan, salah satunya bermain di telefon bimbit. Jadi, bagaimana anda memberi tumpuan untuk belajar?

Agar tugas tidak menumpuk kerana mereka beralih ke pekerjaan lain lebih kerap, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan gangguan ini.

Bagaimana untuk terus fokus belajar tanpa gangguan

Menurut penyelidikan dari Universiti Stanford, orang yang sering melakukan lebih dari dua pekerjaan dalam satu masa, alias multitasking, dianggap kurang menguntungkan. Ini kerana anda cenderung mudah terganggu oleh pekerjaan lain, jadi mungkin memerlukan lebih lama untuk menyelesaikan pekerjaan pertama.

Contohnya, katakan anda sedang berusaha menyelesaikan tesisnya sambil bekerja sambilan. Pekerjaan sampingan ini memerlukan masa tersendiri yang melibatkan media sosial. Akibatnya, karya tesis menjadi terhambat dan anda mungkin bingung mana yang harus diutamakan.

Oleh itu, cara anda dapat lebih menumpukan perhatian pada belajar atau melakukan tugasan adalah dengan mengurangkan untuk menghilangkan gangguan yang datang dari mana sahaja. Berikut adalah beberapa petua untuk terus fokus semasa belajar.

1. Cara memfokuskan pembelajaran dengan menganalisis gangguan yang timbul

Salah satu cara untuk terus fokus dalam belajar tanpa gangguan adalah dengan mengetahui apa yang mengganggu anda. Pertama sekali, kenal pasti punca mengapa gangguan itu terus muncul. Sebagai contoh, katakan anda memerlukan masa yang lama untuk mengerjakan tugas kerana anda sering membalas mesej dari rakan di telefon bimbit anda.

Pada mulanya anda mungkin tidak mengakui bahawa ini adalah gangguan atau menganggap bahawa mesej dari orang lain adalah keutamaan. Walau bagaimanapun, tanpa anda menyedari jenis gangguan ini lebih sukar untuk dihentikan.

Oleh itu, anda dapat mengetahuinya dengan meneriakkannya sehingga kesedaran bahawa aktiviti yang dijalankan pada waktu itu mengganggu.

2. Belajar di bilik yang sunyi

Setelah anda menyedari apa yang mengganggu anda, cara lain untuk menumpukan perhatian dalam belajar adalah dengan melakukannya di bilik yang tenang.

Suara orang yang bercakap atau dari televisyen nampaknya mempengaruhi tumpuan anda ketika belajar, terutama ketika membaca. Biasanya, orang yang membaca di ruangan di mana bunyi latar tidak berkaitan dengan bahan bacaan, lebih sukar untuk memahami apa yang mereka baca.

Semasa mereka berada di dalam bilik, orang itu sering mengulang perkataan dan membacanya semula.

Sementara itu, otak mereka secara tidak sedar cuba menafsirkan ucapan atau bunyi lain yang tidak ada kaitan dengan bahan bacaan mereka. Sebenarnya, mendengar lagu semasa belajar boleh mengganggu konsentrasi dengan alasan yang sama.

Oleh itu, belajar di bilik yang tenang adalah kaedah yang berkesan untuk mengurangkan gangguan pembelajaran anda.

3. Hadkan penggunaan telefon bimbit

Telefon bimbit dengan kecanggihan dan kelajuan internet yang tinggi mungkin menjadikan anda lebih selesa untuk tinggal di dunia maya daripada melakukan tugas. Hasilnya, anda merasa sukar untuk fokus belajar dan masa kerja terhalang.

Agar ini tidak menghalang, biasakan mematikan telefon anda ketika anda mula belajar. Sekiranya perlu, masukkan telefon anda ke dalam beg anda untuk mengurangkan keinginan untuk menghidupkannya semula.

Walau bagaimanapun, jika anda bimbang tentang mesej penting atau panggilan masuk, anda boleh mengubah telefon anda menjadi mod getar. Jangan lupa untuk mematikan akses internet sehingga anda kurang cenderung bermain di telefon bimbit anda.

4. Membawa barang yang diperlukan

Cara meningkatkan fokus belajar tanpa gangguan juga dapat dilakukan dengan membawa barang-barang yang diperlukan ketika melakukan tugasan.

Contohnya, anda perlu menyelesaikan tugasan melukis dari sekolah. Sebelum melakukannya, cuba buat senarai item apa yang diperlukan semasa proses tersebut.

Bermula dari pensil, pena, penghapus, pembaris, hingga mungkin gelas minum yang boleh anda masukkan dalam senarai. Kemudian, anda juga boleh meletakkan barang-barang ini dalam jangkauan mata dan tangan anda.

Ini supaya anda tidak perlu lagi meninggalkan meja anda dan mencari perkara yang anda perlukan ketika melakukan kerja rumah dan mengalihkan perhatian anda dari tumpuan.

5. Berlatih meditasi

Sebenarnya, cara memberi tumpuan kepada pembelajaran juga dapat menjadikan badan lebih santai. Anda boleh berlatih meditasi sebelum memulakan tugas untuk merehatkan minda dan badan anda.

Meditasi boleh dilakukan di tempat duduk anda, tetapi cubalah memilih bilik dengan kebisingan yang rendah, seperti perpustakaan atau belajar. Mulailah dengan menghirup dan menghembus perlahan melalui hidung anda.

Anda juga boleh mengatakan "menyedut" dan "keluar" semasa prosesnya perlahan. Fokus pada bagaimana anda bernafas dan lakukan meditasi ini selama 5-10 minit.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah untuk fokus belajar atau membuat kerja rumah, mungkin anda perlu berehat untuk mengisi semula otak anda sepenuhnya.