Keibubapaan

Makanan yang Harus Dielakkan Ketika Ibu Menyusu Mengalami Cirit-birit

Sudah tentu sangat membimbangkan apabila melihat bayi mengalami cirit-birit di rumah. Namun, anda tidak perlu panik. Sekiranya dia masih di bawah umur atau sekitar 6 bulan, langkah yang paling tepat untuk mengatasi cirit-birit pada bayi adalah dengan terus menyusukannya dengan kadangkala diselingi dengan ORS. Walau bagaimanapun, ibu yang menyusu perlu memberi perhatian lebih kepada pengambilan makanan mereka kerana mereka bimbang ia akan memburukkan lagi keadaan si kecil. Oleh itu, makanan apa yang harus dihindari oleh ibu yang menyusu ketika bayi mengalami cirit-birit? Ketahui jawapannya dalam ulasan berikut.

Makanan yang harus dielakkan ketika ibu menyusu mengalami cirit-birit

Susu ibu adalah sumber makanan dan cecair utama untuk bayi di bawah umur 6 bulan. Manfaat sebenarnya bukan hanya itu. Susu ibu mengandungi antibodi yang dapat meningkatkan sistem ketahanan bayi sehingga dia lebih kebal dan cepat sembuh dari penyakit.

Susu ibu mempunyai semua kekuatan dari apa yang anda makan setiap hari. Setiap nutrien atau zat yang terdapat dalam makanan ibu diserap ke dalam susu ibu dan akhirnya memasuki badan bayi. Itulah sebabnya tidak semua makanan benar-benar baik untuk dimakan oleh ibu yang menyusu ketika bayi masih mengalami cirit-birit.

Bahan atau nutrien tertentu yang masuk melalui susu ibu dan tidak dapat dicerna dengan betul oleh perut bayi dikhuatiri akan memburukkan lagi cirit-birit yang dialami oleh bayi. Terutama jika makanan diketahui terdedah kepada gejala alergi atau intoleransi.

Alergi makanan menunjukkan bahawa sistem kekebalan tubuh bertindak balas berlebihan terhadap zat makanan. Sementara itu, intoleransi laktosa berlaku kerana tubuh tidak mempunyai enzim yang bertugas mencerna zat dari makanan. Makanan jenis ini sebaiknya dielakkan oleh ibu semasa menyusu, baik semasa cirit-birit bayi tetapi juga ketika dia sihat.

Secara amnya, makanan yang harus dihindari oleh ibu yang menyusu ketika bayi mengalami cirit-birit termasuk:

1. Produk tenusu

Susu lembu atau kambing boleh diproses menjadi susu bungkus, keju, atau yogurt. Makanan jenis ini sangat biasa menyebabkan alahan atau intoleransi pada bayi. Oleh itu, ketika bayi mengalami cirit-birit, makanan yang diperbuat daripada susu lembu atau kambing harus dielakkan oleh ibu yang menyusu sehingga keadaannya bertambah baik.

Ketidak toleransi terhadap produk tenusu disebabkan oleh kandungan laktosa di dalamnya. Laktosa adalah gula semula jadi dalam susu lembu. Sementara alergi susu disebabkan oleh badan yang menghasilkan antibodi bukan IgE yang akhirnya menyebabkan masalah pencernaan, seperti muntah atau cirit-birit.

2. Kacang soya

Sebagai tambahan kepada produk tenusu, makanan yang harus dihindari oleh ibu yang menyusu pada amnya apabila bayi mereka mengalami cirit-birit adalah kacang soya. Tidak hanya dalam bentuk kacang kedelai, tetapi juga dalam bentuk olahan seperti susu kedelai, tempe, tahu, atau makanan olahan lain. Sama seperti alergi susu, beberapa bayi juga menghasilkan antibodi bukan IgE apabila badan mereka mengandungi protein soya.

3. Makanan mentah

Belajar dalam bidang Jurnal Pediatrik Korea 2017 menyatakan bahawa makanan mentah termasuk dalam senarai makanan yang harus dielakkan oleh ibu menyusu, terutama ketika bayi mengalami cirit-birit.

Makanan mentah mungkin masih mengandungi beberapa kuman yang boleh menjadi sumber jangkitan dan menyebabkan cirit-birit. Ini dapat meningkatkan risiko ibu mengalami keracunan makanan yang kemudian boleh mempengaruhi proses menyusui bayi.

Dalam kes yang jarang berlaku, keracunan makanan pada bayi menyebabkan septikemia (keracunan darah kerana bakteria memasuki aliran darah). Bakteria ini dapat mencapai susu ibu dan membahayakan keadaan bayi yang mengalami cirit-birit. Contoh makanan mentah yang harus dielakkan ketika menyusukan bayi yang masih mengalami cirit-birit adalah karedok, trancam, acar sayur, hingga sushi dan sashimi.

4. Minuman berkafein dan alkohol

Minuman yang mengandungi kafein juga harus dielakkan oleh ibu yang menyusu ketika bayi mengalami cirit-birit. Dalam kajian yang sama seperti di atas dijelaskan bahawa kafein dalam minuman seperti kopi, teh, dan minuman ringan dapat mengalir ke dalam susu ibu sebanyak 1% dari jumlah jumlah kafein.

Kesan buruk pada bayi mungkin berlaku, jika kopi diminum lebih dari 2 hingga 3 cawan sehari dan teh 3 hingga 4 cawan sehari.

Kebiasaan minum alkohol semasa menyusui anak anda juga harus dipertimbangkan. Ini kerana alkohol juga boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh memburukkan lagi gejala cirit-birit. Kandungan alkohol dalam susu ibu dapat bertahan lama

Petua mencari makanan untuk dielakkan

Dari senarai di atas, mungkin ada makanan atau minuman lain yang juga harus dihindari oleh ibu yang menyusu ketika bayi mereka mengalami cirit-birit. Untuk mencari makanan ini, anda perlu memerhatikan keadaan bayi di rumah dengan beberapa langkah mudah ini.

Kenali dan perhatikan gejala cirit-birit pada bayi

Anda perlu memerhatikan bagaimana gejala cirit-birit bayi selepas makan dan jenis makanan apa yang anda makan sebelumnya. Menurut Kids Health, bayi merespon setiap makanan yang dimakan oleh ibu mereka dengan cara yang berbeza.

Sebilangan ibu mendapati cirit-birit bayi mereka bertambah teruk setelah mereka memakan sayur-sayuran berair, seperti kembang kol atau brokoli. Sebaliknya, bayi lain mungkin menerimanya.

Cirit-birit boleh menyebabkan bayi terus membuang air kecil dengan najis berair, disertai dengan gejala muntah dan pedih ulu hati. Keadaan ini boleh membuat bayi rewel, sukar tidur nyenyak, dan perutnya sering mengeluarkan suara. Ini adalah sifat yang sangat mudah untuk anda lihat.

Ingat dan catat makanan yang disyaki mencetuskan cirit-birit pada bayi

Setelah memerhatikan simptomnya, ingat lagi makanan apa yang dimakan beberapa jam sebelum menyusu.

Sekiranya anda mengesyaki makanan tertentu, buat nota supaya anda tidak melupakannya. Catatan ini dapat membantu anda mencari makanan yang harus dielakkan serta laporan sekiranya anda bercadang untuk berjumpa doktor.

Rujuk doktor

Mencari makanan yang harus dielakkan ketika ibu menyusu mengalami cirit-birit tidak selalu mudah. Lebih-lebih lagi, terdapat banyak jenis makanan yang boleh membuat bayi alergi selain daripada produk tenusu, misalnya alergi telur.

Berunding dengan doktor bukan sahaja dapat membantu anda mencari makanan yang mencetuskan cirit-birit, tetapi juga membantu anda memenuhi nutrien tertentu kerana pilihan makanan yang terhad. Khususnya, pengambilan kalsium kerana anda buat sementara waktu tidak minum susu atau makan kacang soya.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌