Kesihatan lelaki

Membengkokkan Zakar Ketika Ereksi, Adakah Biasa? •

Sejak zaman berzaman, zakar ereksi dinobatkan sebagai simbol kekuatan lelaki. Namun, sebilangan lelaki mengalami zakar tegak yang melengkung, sama ada sedikit ke atas, bawah, atau ke satu sisi badan.

Kelengkungan zakar semasa ereksi adalah keadaan yang agak biasa, kerana ukuran dan bentuk zakar berbeza untuk setiap lelaki. Namun, zakar bengkok boleh menjadi tanda masalah serius, seperti penyakit Peyronie - keadaan perubatan yang disebabkan oleh pertumbuhan tisu parut di dalam zakar. Akibatnya, zakar menjadi melengkung secara tidak normal ketika diregangkan sehingga anda mengalami kesakitan atau kesukaran melakukan hubungan seks.

Lalu, bagaimana untuk mengetahui yang mana zakar melengkung normal dan tidak? Baca artikel ini lebih lanjut untuk maklumat lebih lanjut.

Ciri-ciri zakar bengkok semasa ereksi yang dianggap normal

Semasa ereksi, saluran darah di zakar mengendur dan melebar untuk membolehkan lebih banyak darah mengalir masuk, dan akhirnya terperangkap di bawah tekanan tinggi untuk membuat zakar yang kaku. Kelengkungan biasanya berlaku apabila ruang di dalam zakar tidak memenuhi dan mengembang secara merata.

Arah di mana zakar melengkung akan bergantung pada keseimbangan crus - "tiang" zakar di bawah kulit - dengan batang zakar. Ini bererti bahawa lelaki dengan crus pendek dan batang zakar panjang lebih cenderung mempunyai zakar yang memusing ke atas atau menunjuk lurus. Dalam beberapa kes, zakar juga boleh membengkok ke kiri atau kanan.

Sekiranya anda menyedari bahawa zakar anda selalu membengkokkan ketika anda meregangkannya, walaupun anda masih remaja, kemungkinan besar anda mempunyai kelengkungan kongenital pada zakar. Kelengkungan kongenital zakar ini selamat selagi tidak disertai rasa sakit semasa ereksi, tidak ada bekas luka yang jelas di sepanjang batang zakar, dan tidak ada pembengkakan tisu.

Penyelidikan perubatan menunjukkan bahawa hampir 20 peratus daripada semua lelaki dilahirkan dengan zakar melengkung. Selalunya, ini disebabkan oleh perbezaan normal dalam anatomi zakar atau keadaan yang diwarisi dari kelainan tisu berserat (kolagen). Gangguan autoimun dan ubat-ubatan tertentu juga menyumbang kepada lekukan remaja anda. Penyekat beta yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi, misalnya, kadang-kadang boleh menyebabkan zakar membengkok semasa ereksi.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa sebilangan wanita mendapati zakar bengkok tidak menarik dan tidak menarik. Oleh itu, walaupun zakar bengkok semasa ereksi mungkin tidak memerlukan rawatan perubatan, banyak lelaki memilih untuk membetulkannya dengan pelbagai kaedah pembetulan, seperti alat pemanjangan zakar yang paling popular digunakan. Ada kalanya pembedahan plastik mungkin diperlukan.

Ciri-ciri zakar bengkok semasa ereksi yang tidak normal

Sebaliknya, dalam beberapa kes, seorang lelaki mungkin mempunyai kelengkungan zakar yang lebih merosot daripada kebanyakan, yang boleh menjadi tanda penyakit Peyronie. Kelengkungan zakar yang disebabkan oleh penyakit Peyronie boleh menjadi sangat ekstrem sehingga dapat mencegah zakar melenturkan sepenuhnya, dan dapat menyulitkan penembusan.

Peyronie kebanyakannya menyerang lelaki berusia lebih dari 40 tahun, tetapi ia boleh berlaku pada usia berapa pun terutamanya jika anda baru-baru ini menyedari bahawa zakar ereksi anda selalu lurus (atau hampir lurus) tetapi tiba-tiba membongkok tajam atau kelihatan melengkung dengan teruk. Kadang-kadang, penyakit Peyronie juga boleh menyebabkan zakar mempunyai bentuk yang ganjil ketika mengeras, seperti jam pasir.

Sekiranya anda juga melihat pembengkakan atau benjolan keras di bawah kulit - seukuran duit syiling - kerana plak mengeras yang tersembunyi di bawah kulit yang mengubah kemampuan zakar untuk meregangkan sepenuhnya, anda mungkin menghadapi penyakit Peyronie. Malangnya, penumpukan plak ini tidak selalu mudah dilihat, jadi agak sukar untuk membuat diagnosis Peyronie berdasarkan kemampuan mencari tisu asing ini.

Sebilangan lelaki dengan keadaan ini mungkin mengalami kesakitan pada zakar mereka semasa ereksi atau orgasme. Dalam kes yang teruk, zakar yang bengkok bahkan mungkin sangat menyakitkan apabila disentuh. Peyronie boleh menjadikan hubungan seks sangat sukar, menyakitkan, atau bahkan mustahil. Penyakit Peyronie juga boleh menyebabkan disfungsi ereksi.

Apa yang menyebabkan penyakit Peyronie?

Punca penyakit Peyronie belum difahami. Faktor risiko untuk keadaan ini termasuk kecederaan pada zakar semasa hubungan seks dan pembedahan atau rawatan radiasi untuk kanser prostat. Keadaan ini juga dikaitkan dengan kontraktur Dupuytren, yang merupakan penebalan tisu seperti tali di bawah kulit telapak tangan.

Namun, Peyronie juga dapat muncul tanpa alasan yang jelas. Penyakit Peyronie juga boleh berlaku pada keluarga. Pilihan rawatan bergantung pada keparahan kes anda, tetapi merangkumi suntikan steroid, enzim atau garam, atau bahkan pembedahan.

Ingat, selagi ereksi, hubungan seksual, dan ejakulasi anda normal, penyakit Peyronie tidak mempengaruhi kesuburan atau pengeluaran sperma anda. Sekiranya anda tidak pasti kategori mana zakar anda membengkokkan ketika anda mengalami ereksi, penyelesaian terbaik adalah berjumpa pakar urologi, dan kemudian dapatkan pendapat kedua.