Pemakanan

Susu Lembu atau Susu Kambing: Mana Yang Lebih Baik untuk Kesihatan?

Sebilangan besar orang mungkin lebih biasa dengan susu lembu daripada susu kambing. Sama ada dari produk susu formula, keju, yogurt, ais krim atau lain-lain. Malah, susu kambing juga mempunyai khasiat yang tidak kurang sihat, anda tahu! Oleh kerana kedua-duanya dipercayai mempunyai banyak manfaat kesihatan, mana yang lebih baik: susu lembu atau susu kambing? Teruskan membaca untuk mengetahui jawapannya.

Perbandingan kandungan nutrien susu kambing dan susu lembu

Berikut adalah kandungan nutrien yang terdapat dalam kedua jenis susu ini.

Susu lembu

Secawan susu lembu mempunyai kalori dan lemak yang lebih rendah daripada susu kambing, iaitu 149 kalori dan 8 gram. Selain itu, lemak tepu dalam susu lembu lebih rendah daripada susu kambing. Kandungan vitamin B12 dalam susu lembu adalah 18% dan asid folik adalah 3 peratus. Itulah sebabnya susu lembu lebih banyak digunakan untuk susu formula sekiranya ibu tidak menyusukan bayi. Bukan hanya itu, kandungan selenium dan riboflavin (vitamin B2) dalam susu lembu juga diketahui lebih banyak daripada susu kambing.

Susu kambing

Secawan susu kambing mengandungi 168 kalori lebih banyak dengan 10 gram lemak. Kalsium susu kambing juga lebih tinggi. Walau bagaimanapun, kandungan vitamin B12 dalam susu kambing hanya sekitar 2.8% atau boleh dikatakan jauh lebih rendah daripada susu lembu. Sedangkan kandungan vitamin C dalam susu kambing lebih besar. Kandungan vitamin C dalam susu kambing telah dapat memenuhi keperluan vitamin C dalam sehari. Selain vitamin C, susu kambing juga kaya dengan vitamin A, magnesium dan kalium di dalamnya.

Jadi, lebih baik minum susu lembu atau susu kambing?

Pada dasarnya, susu lembu atau susu kambing menyimpan nutrien yang baik untuk tubuh. Apabila penggunaan mana yang lebih baik untuk kesihatan, selera / minat / keperluan seseorang bergantung pada banyak perkara berikut.

Dari segi rasa

Rasa susu lembu dan susu kambing boleh dikatakan sebelas dua belas kerana komposisi kandungan keduanya serupa. Walau bagaimanapun, rasa akhir boleh sangat berbeza ketika diproses. Ramai yang mengatakan bahawa rasa susu kambing sedikit lebih manis. Namun, ada juga orang yang berpendapat bahawa susu kambing yang dijual di kebanyakan kedai mempunyai rasa tengik, ciri bau kambing yang terlalu kuat kerana kaedah pemprosesan, pembungkusan, dan pasteurisasi.

Tahap pencetus alergi

Terdapat sebilangan orang yang alah kepada susu lembu, terutamanya kanak-kanak. Alergi susu adalah bentuk reaksi tubuh terhadap kandungan protein dalam susu. Kandungan protein yang paling biasa terdapat dalam susu haiwan adalah kasein alpha S1. Susu kambing mengandungi protein kasein yang kurang daripada susu lembu. Itulah sebabnya susu kambing lebih selamat sebagai alternatif bagi orang yang alah kepada susu lembu.

Kesan sampingan alergi susu lembu termasuk muntah, cirit-birit, ruam kulit, hingga serius yang boleh menyebabkan kejutan anaphylactic. Bagi anda yang mungkin mempunyai alergi protein, anda dapat memenuhi keperluan susu harian anda dengan mengambil susu kambing sebagai pilihan.

Mudah dicerna oleh badan

Walaupun mengandung sedikit lebih banyak lemak daripada susu sapi, molekul lemak dalam susu kambing lebih kecil, menghasilkan busa yang lebih kecil dan lebih lembut. Ini membolehkan enzim pencernaan memecahnya dengan lebih cepat dan lancar untuk menghasilkan tenaga. Tubuh hanya memerlukan 30 minit untuk mencerna secawan susu kambing. Sebab itu, banyak orang lebih suka susu kambing kerana alasan ini.

Toleransi laktosa

Gula dalam susu disebut laktosa. Sebilangan orang mungkin mempunyai tahap enzim laktase yang lebih rendah (yang bertanggungjawab untuk mencerna laktosa). Tahap rendah enzim laktase inilah yang menyebabkan orang mengalami intoleransi laktosa. Orang yang tidak bertoleransi laktosa biasanya akan mengadu kekejangan, kembung, mual, dan cirit-birit.

Nah, susu kambing mengandungi kurang laktosa daripada susu lembu. Itulah sebabnya, susu kambing boleh menjadi pilihan yang baik bagi mereka yang mempunyai kepekaan terhadap laktosa. Sejumlah penyelidik juga mendapati bahawa struktur susu kambing lebih dekat dengan struktur susu ibu. Ini kerana kandungan laktosa (gula susu) lebih rendah daripada susu lembu sehingga selamat untuk pencernaan.

Pada akhirnya, pilihan untuk mengambil susu lembu atau susu kambing akan bergantung pada citarasa dan keperluan individu anda. Pada asasnya, kedua-dua susu haiwan ini sama-sama bermanfaat untuk kesihatan. Satu kajian yang diterbitkan dalam World Review of Nutrition and Dietetics melaporkan bahawa kedua-dua susu ini dapat membantu melindungi tubuh dari barah kolorektal atau barah usus besar. Juga disebutkan dalam kajian bahawa susu kambing tidak lebih baik dan lebih buruk daripada susu lembu.