Keibubapaan

Penyebab Sesak Nafas yang Paling Umum Pada Kanak-kanak •

Sekiranya anak anda baru-baru ini mengadu sesak nafas atau sukar bernafas dengan bebas, anda tidak boleh memandang rendah keluhan itu. Terdapat banyak penyebab sesak nafas pada kanak-kanak. Sesak nafas kanak-kanak itu mungkin disebabkan hidung tersumbat kerana selesema, atau tanda tersedak atau penyakit serius.

Punca sesak nafas pada kanak-kanak

Penting bagi ibu bapa untuk mengetahui pelbagai penyebab sesak nafas pada anak-anak. Dengan cara itu, si kecil dapat segera mendapatkan rawatan terbaik mengikut keadaannya.

1. Selsema

Selsema adalah salah satu penyakit pernafasan yang paling biasa. Walaupun begitu, selsema tidak boleh diremehkan kerana ia boleh menjadi penyebab sesak nafas pada kanak-kanak.

Selsema menyebabkan saluran pernafasan menghasilkan lendir (ingus) lebih banyak daripada biasa. Hidung yang tersumbat ini akhirnya menghalang laluan udara masuk dan keluar, menyebabkan sesak nafas pada kanak-kanak.

Selain sesak nafas, selesema juga dapat menyebabkan bersin, sakit tekak, dan kelemahan. Gejala boleh menjadi lebih melemahkan jika anak itu juga mempunyai riwayat resdung.

2. Tercekik makanan

Kanak-kanak itu tiba-tiba menjadi sesak nafas kerana tercekik pada makanan atau minumannya. Tercekik menyebabkan makanan yang mesti bergerak ke kerongkong memasuki pita suara atau ke saluran udara. Keadaan ini juga boleh berlaku apabila seorang kanak-kanak yang masih kecil memasukkan benda asing kecil ke dalam mulutnya.

Selain menjadi penyebab sesak nafas pada kanak-kanak, tercekik juga dapat membuat anak anda batuk. Batuk sebenarnya adalah refleks semula jadi badan untuk mengusir atau membersihkan benda asing yang tersangkut di saluran udara.

Sekiranya benda asing memasuki saluran udara tidak dapat dikeluarkan, anak itu akan kekurangan oksigen. Ini boleh menjadikan keadaan lebih teruk. Itulah sebabnya seorang kanak-kanak yang tersedak mesti dirawat dengan segera agar tidak bertambah buruk.

3. Alahan

Alergi, sama ada dipicu oleh makanan atau bahan yang dihirup (debu, bulu bintang, debunga, dll.), Boleh menjadi penyebab sesak nafas pada kanak-kanak. Apabila kanak-kanak terdedah kepada alergen (bahan yang menyebabkan alahan), sistem ketahanan badan secara automatik akan menghasilkan antibodi yang disebut histamin.

Histamin bertindak terhadap bahan yang dianggap berbahaya bagi tubuh. Malangnya pada kanak-kanak yang mempunyai alahan, histamin dalam badan sebenarnya berfungsi berlebihan ketika melawan bahan yang tidak dianggap berbahaya.

Akibatnya, tubuh anak kecil anda akan menyebabkan sejumlah reaksi, seperti sesak nafas, hidung berair atau tersumbat, mata berair, gatal-gatal, hingga bersin.

Sekiranya dirawat dengan cepat dan tepat alergi tidak akan berbahaya. Walau bagaimanapun, anda juga harus menyedari risiko reaksi alergi yang teruk yang disebut anafilaksis. Anafilaksis menyebabkan penurunan tekanan darah yang cepat, yang boleh menyebabkan kehilangan kesedaran.

Kejadian anaphylactic shock memerlukan rawatan perubatan segera agar tidak membawa kepada kematian.

4. Kebimbangan yang berlebihan

Kecemasan yang berlebihan, sama ada kerana ketakutan atau kegelisahan, boleh menjadi penyebab sesak nafas pada kanak-kanak. Keresahan meletakkan badan anda dalam keadaan pertarungan atau penerbangan, aka tindak balas tekanan yang akhirnya mencetuskan serangan panik.

Nah, serangan panik ini boleh membuatkan anda tidak dapat bernafas dengan lebih bebas atau sesak nafas. Selain sesak nafas, anak-anak juga dapat mengalami sejumlah gejala lain, seperti berpeluh, gegaran badan, berdebar-debar jantung, ke badan yang lemah dan tidak berdaya.

5. Obesiti

Obesiti sebenarnya termasuk sebagai salah satu penyebab sesak nafas pada kanak-kanak.

Secara amnya, kanak-kanak yang mempunyai berat badan berlebihan atau gemuk cenderung mengadu sesak nafas berbanding kanak-kanak yang mempunyai berat badan yang sihat. Kanak-kanak yang gemuk cenderung sukar bernafas dengan mudah semasa melakukan aktiviti ringan, seperti berjalan kaki 100 meter ke depan rumah atau menaiki tangga yang tidak curam.

Kesukaran bernafas disebabkan oleh pengumpulan lemak di sekitar perut dan dada yang menghalang kerja otot saluran udara. Ini kemudian menjadikan paru-paru anak terpaksa bekerja lebih keras agar dapat mengembang dengan optimum.

Selain itu, jantung juga didorong untuk bekerja lebih keras untuk mengepam darah sehingga dapat melalui saluran darah yang tersumbat kolesterol.

6. Asma

Asma adalah penyakit kronik yang sering muncul untuk pertama kalinya pada masa kanak-kanak dan akan berterusan hingga dewasa. Sekiranya anak anda sering mengadu sesak nafas, ini boleh menjadi penyebabnya.

Punca sesak nafas pada kanak-kanak ini berlaku apabila saluran udara (bronkus) meradang. Keradangan menyebabkan bronkus membengkak, menyempit, dan menghasilkan lebih banyak lendir daripada biasa.

Apabila paru-paru tidak mendapat bekalan udara yang mencukupi, anak akan sukar bernafas dengan lebih mudah. Nafas anak juga cenderung lebih cepat, dangkal, dan juga disertai dengan suara 'ngik-ngik'.

Sesak nafas kerana asma boleh muncul pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Walau bagaimanapun, kanak-kanak cenderung mengalami gejala ketika mereka berada di tempat yang sejuk, selepas bersenam, atau terdedah kepada alergen seperti debu, stardust, asap rokok, dan banyak lagi.

7. Radang paru-paru

Salah satu penyakit paru-paru yang gejalanya boleh menjadi penyebab sesak nafas pada kanak-kanak adalah radang paru-paru (paru-paru basah). Pneumonia adalah jangkitan (bakteria, jamur, virus, atau parasit) yang menyebabkan radang kantung udara di paru-paru, menyebabkan mereka membengkak dan mengisi dengan cairan.

Akibatnya, bekalan oksigen yang masuk ke dalam darah berkurang secara drastik sehingga sejumlah sel tubuh tidak berfungsi normal kerana kekurangan oksigen.

Selain radang paru-paru, beberapa masalah paru-paru lain yang boleh menyebabkan sesak nafas pada kanak-kanak termasuk:

  • Embolisme pulmonari
  • Pneumotoraks
  • batuk kering
  • Hipertensi paru
  • Penyakit paru obstruktif kronik (COPD)
  • Kanser paru-paru

8. Masalah jantung

Penyempitan atau penyumbatan yang berlaku di saluran besar jantung dapat menyekat bekalan oksigen ke badan. Ini menyebabkan beberapa gejala seperti sesak nafas, sesak dada, keletihan, hingga terkumpulnya cecair di organ.

Kecacatan jantung kongenital yang dicirikan oleh degupan jantung yang tidak normal juga boleh menjadi penyebab sesak nafas pada kanak-kanak. Bukan hanya itu, masalah dengan otot jantung dan lapisan kantung di sekitar jantung juga boleh menyebabkan perkara yang sama.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, terdapat banyak penyebab sesak nafas pada kanak-kanak. Mulai dari perkara kecil seperti hidung berair dan tersedak, hingga tanda-tanda masalah jantung dan paru-paru.

Oleh itu, untuk mengetahui penyebabnya yang tepat, jangan ragu untuk segera membawa anak anda berjumpa doktor. Semakin cepat penyebabnya dikenal pasti, semakin mudah untuk merawatnya. Ini juga akan mempercepat proses penyembuhan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌