Kesihatan

5 Sebab Ramai Orang Mendapat Pembedahan Plastik: Prosedur, Keselamatan, Kesan Sampingan, dan Faedah |

Walaupun ia lebih popular di kalangan orang biasa sebagai "pembedahan plastik", prosedur ini sebenarnya merupakan sebahagian dari sains perubatan pembedahan. Perkataan "plastik" dalam "pembedahan plastik" berasal dari bahasa Yunani "plastikos" yang bermaksud membentuk. Jadi, plastik di sini tidak bermaksud pembedahan plastik menggunakan bahan asas plastik.

Pada masa kini, pembedahan plastik telah menjadi trend, tetapi banyak orang tidak menyedari bahawa pembedahan ini sebenarnya telah berkembang sejak berabad-abad kehidupan manusia di bumi. Pada abad ke-19 dan ke-20, pembedahan plastik telah menjadi amalan biasa. Dimulakan oleh pakar bedah plastik pertama di Amerika, dr. John Peter Mettauer dengan melakukan pembedahan pada lelangit sumbing. Sumbangannya memang cukup besar, tetapi yang dianggap sebagai Bapa Pembedahan Plastik Moden ialah Sir Harold Gillies kerana dia telah berjaya mengembangkan pelbagai teknik lain dalam pembedahan plastik.

Dua jenis pembedahan plastik

Jenis pembedahan plastik secara amnya terbahagi kepada dua jenis berdasarkan tujuan pembedahan itu sendiri, iaitu pembedahan untuk pembinaan semula dan pembedahan untuk estetika.

Pembedahan estetik ditujukan kepada pesakit normal dan sihat, tetapi merasakan bentuk badan mereka tidak baik atau harmoni, misalnya mempunyai hidung yang kurang tajam, ingin melebarkan kelopak mata, membesarkan / mengurangkan payudara, membesarkan / mengurangkan punggung, sedot lemak aka menghilangkan lemak perut, dll. Mereka berharap dengan pembedahan plastik ini mereka dapat memperoleh bentuk badan yang hampir sempurna.

5 sebab untuk melakukan pembedahan plastik

Masa semakin bertambah, kita semakin dapat merasakan kesan kemajuan teknologi perubatan ini, salah satunya adalah dalam pembedahan plastik. Oleh itu, bilakah pembedahan plastik biasanya diperlukan?

1. Peningkatan penampilan

Kadang-kadang beberapa orang dilahirkan dengan keadaan kongenital tertentu sementara beberapa orang mungkin mengalami keadaan tersebut setelah kemalangan, trauma atau masalah perubatan lain. Pembedahan plastik dapat menyelesaikan masalah ini dengan tujuan pembinaan semula.

2. Sokongan kerjaya

Pembedahan plastik dapat menyokong kerjaya seseorang yang memerlukan penampilannya menjadi tumpuan utama. Salah satu kelebihan pembedahan plastik dirasakan oleh selebriti dalam menjalankan karier mereka.

3. Mengatasi masalah kesihatan

Pembedahan plastik juga sangat bermanfaat bagi mereka yang mengalami masalah kesihatan yang boleh mengganggu penampilan mereka. Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai payudara yang terlalu besar sering mengalami sakit belakang yang luar biasa, jadi pembedahan plastik pengurangan payudara dapat dilakukan untuk mengatasi masalah kesihatan dan penampilan.

4. Meningkatkan keyakinan diri

Pembedahan plastik, terutamanya untuk tujuan estetik, dapat memberikan gambaran diri yang kuat dan positif. Bahkan perubahan kecil pada penampilan luar dapat membuat perubahan besar dari dalam, iaitu membiarkan keyakinan diri seseorang tumbuh.

5. Apabila terapi bukan invasif tidak dapat menyelesaikan masalah

Terdapat banyak terapi kecantikan yang tidak invasif yang boleh menjadi pilihan sebelum akhirnya kita memutuskan untuk melakukan pembedahan plastik. Sekiranya memang semuanya tidak dapat memberikan hasil yang maksimum, maka pembedahan plastik dapat menjadi pilihan terakhir untuk mengatasi masalah kecantikan.

Adakah saya memerlukan pembedahan plastik?

Ramai orang, terutamanya wanita di bandar besar memandang pembedahan plastik untuk tujuan estetik bukan sesuatu yang tabu dan menakutkan lagi. Kerana masalah kecantikan adalah masalah sensitif dan penting, pembedahan plastik estetik nampaknya merupakan penyelesaian segera untuk penampilan yang lebih sempurna.

Tetapi, sebelum melakukannya, anda juga harus berfikir dengan bijak tentang betapa pentingnya pembedahan plastik bagi anda dan adakah anda benar-benar memerlukan perubahan ini. Kerana perubahan yang berlaku akibat pembedahan plastik biasanya dramatik dan kekal, sangat penting bagi anda untuk memahami dengan jelas bagaimana perasaan anda selepas pembedahan plastik adalah pilihan untuk penampilan lengkap anda.