Kesihatan Pencernaan

Benih Adas untuk Perut Kembung, Benarkah Selamat dan Berkesan Untuk Digunakan?

Hampir semua orang mengalami aduan perut kembung. Kembung ini biasanya disebabkan oleh pengeluaran gas berlebihan di perut, serta gangguan pergerakan otot di saluran pencernaan. Bukan hanya menyebabkan rasa tidak selesa, kembung juga dapat membuat anda merasa sakit dan menimbulkan ilusi perut besar. Katanya, biji adas boleh digunakan untuk meredakan keluhan kembung ini. Adakah betul?

Adakah benar bahawa biji adas berguna untuk kembung?

Daripada biji lada, ketumbar, atau kacang lilin, tidak semua orang biasa dengan penggunaan biji adas sebagai rempah memasak. Sebenarnya, biji adas adalah salah satu rempah yang biasanya dijadikan rempah memasak.

Biji adas mempunyai rasa manis yang khas tetapi sedikit pedas, sehingga dapat membantu melengkapkan rasa hidangan itu sendiri. Biji adas biasanya boleh didapati dalam bentuk keseluruhan, atau yang telah dihancurkan menjadi serbuk.

Menariknya, selain sering digunakan sebagai pelengkap rasa makanan, biji adas juga dapat digunakan untuk menghilangkan kembung. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, perut kembung dapat disebabkan oleh penumpukan gas di dalam perut.

Di sinilah biji hijau-coklat pucat berfungsi untuk mengurangkan pengeluaran gas-gas ini. Ini kerana biji adas membantu merehatkan otot dalam sistem pencernaan.

Kajian yang diterbitkan oleh Global Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences juga menjelaskan perkara yang sama. Menurut kajian ini, adas boleh digunakan untuk mengatasi masalah pencernaan.

Apakah ramuan dalam biji adas?

Sumber: bimbima

Terdapat beberapa ramuan dalam biji adas yang bertindak untuk menghilangkan kembung perut dengan mengurangkan jumlah pengeluaran gas. Nampaknya, biji adas mengandungi serat yang cukup banyak.

Dibuktikan terdapat kira-kira 2 gram (gr) serat dalam satu sudu biji adas. Bagi anda yang mengalami masalah pencernaan seperti perut kembung kerana terlalu banyak gas, memakan makanan yang kaya dengan serat akan melegakannya.

Di samping itu, kajian dari Arabian Journal of Chemistry, menjelaskan bahawa terdapat pelbagai komponen yang terdapat dalam biji adas. Bermula dari antibakteria, antijamur, hingga anti-radang atau anti-radang.

Pelbagai bahan ini dapat mengurangkan atau bahkan menghilangkan bakteria yang menyebabkan pengeluaran gas yang tinggi di dalam perut.

Bagaimana cara menggunakan biji adas?

Untuk melegakan penumpukan gas yang menyebabkan perut kembung, anda boleh menggunakan biji adas dengan cara berikut:

  1. Ambil satu sudu teh biji adas dan hancurkannya atau kisar menjadi serbuk sebelum anda menambahkannya ke dalam masakan atau teh anda.
  2. Masukkan biji adas untuk memasak, atau tambahkan serbuk ke dalam cawan air suam.

Sebagai alternatif, anda juga boleh mencuba biji adas yang telah diproses menjadi bentuk suplemen.

Juga berjumpa doktor

Walaupun biji adas mempunyai manfaat yang baik di belakangnya, ia tidak menolak kemungkinan menyebabkan alergi. Kandungan dalam biji adas mungkin juga tidak disarankan untuk dimakan oleh semua orang.

Oleh itu, cubalah selalu berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan biji adas untuk menghilangkan gas yang menyebabkan perut kembung.

Sebelum membenarkannya, doktor biasanya akan mempertimbangkan keadaan kesihatan anda. Dengan begitu, risiko kesan sampingan dari penggunaan rempah ini sekurang-kurangnya dapat dikurangkan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found