Kehamilan

Kembar Harus Berkongsi Makanan di dalam kandungan atau tidak?

Mengetahui bahawa anda akan mempunyai anak kembar pastinya merupakan perkara yang sangat menggembirakan dan menggembirakan. Mungkin, apabila anda mengetahui, anda sudah membayangkan si kembar akan memakai pakaian yang sama, kasut yang sama, dan apa sahaja yang akan dikongsi bersama. Jadi, adakah anda tidak ingin tahu bagaimana kembar anda tumbuh dan berkembang di rahim? Adakah mereka berkongsi makanan juga? Adakah mereka bersambung di plasenta yang sama atau tidak? Lihat jawapannya di sini.

Adakah kembar berkongsi makanan di rahim?

Ketika hamil, banyak perubahan badan yang berlaku. Perubahan ini bahkan berlaku tidak lama selepas persenyawaan berlaku. Pada masa itu, badan anda sudah mulai membentuk organ khas yang akan dijadikan tempat tinggal bagi janin. Organ adalah plasenta atau sering disebut sebagai plasenta. Pada masa itu, biasanya embrio (janin masa depan) terbahagi kepada dua bahagian, satu akan berkembang menjadi janin dan yang lain disiapkan sebagai lapisan plasenta.

Ya, di plasenta semua perkara tersedia untuk menyokong perkembangan dan pertumbuhan rahim. Dari sini, tali pusat, yang merupakan saluran makanan dan oksigen, disambungkan ke janin. Di samping itu, plasenta terdiri daripada kantung amniotik dan cairan amniotik yang mengekalkan dan membantu pertumbuhan janin.

Setiap janin dalam kehamilan yang sihat dan normal akan mempunyai 'alat' ini di rahim ibu. Oleh itu, jika janin adalah kembar, adakah mereka akan berkongsi plasenta? Sebenarnya, ada beberapa kemungkinan yang dapat terjadi ketika anda membawa lebih dari satu janin, yaitu:

1. Janin mempunyai plasenta dan kantung amniotik yang terpisah

Seperti janin tunggal yang tinggal di rahim ibu, janin yang hanya kembar persaudaraan (tidak serupa) masing-masing akan mempunyai kantung plasenta dan ketuban mereka sendiri. Ini akan membolehkan makanan dan oksigen dihantar ke kantung amniotik dan tali pusat yang berbeza.

sumber: raisechildren.net.au

Kembar yang tidak serupa mengalami ini lebih kerap kerana mereka berasal dari telur dan sperma yang berbeza, jadi ketika masing-masing akan mengalami perkembangan dan pertumbuhan yang sama, seperti janin tunggal, tetapi kali ini lebih dari satu.

Walaupun kembar yang sama masih boleh mengalami ini. Biasanya proses pembahagian badan yang berlaku pada janin kembar yang sama dengan plasenta yang berlainan cukup baik.

2. Satu plasenta dengan kantung amniotik yang berbeza

Terdapat juga kembar yang mempunyai plasenta yang sama tetapi kantung ketuban yang berbeza. Jadi, kembar masih tidak 'berenang' dalam kantung dan cairan yang sama. Keadaan ini berlaku pada bayi yang kembar identik, kerana kembar yang sama berasal dari satu telur dan sperma yang kemudian membiak sendiri. Oleh itu, dalam perkembangannya, tisu plasenta yang terbentuk berasal dari rangkaian sel yang sama.

sumber: Raisingchildren.net.au

3. Satu plasenta dan kantung amniotik yang sama

Apabila ini berlaku, si kembar akan berkongsi semuanya. Ya, kembar yang lahir dari rahim dengan plasenta dan kantung amniotik yang sama mesti berkongsi makanan dan oksigen bersama. Keadaan ini juga berlaku pada kembar yang sama.

Oleh kerana mereka berada di dalam beg yang sama, kadangkala pengedaran makanan tidak adil. Sebilangan bayi mendapat lebih banyak makanan daripada kembarnya yang lain. Sudah tentu ini boleh menyebabkan pelbagai kesan buruk kepada janin.

sumber: sumber: raisechildren.net.au

Oleh itu, bagi anda yang mengandung anak kembar, anda harus kerap berjumpa doktor, untuk melihat perkembangan janin anda.