Kesihatan kulit

Bolehkah Anda Menggunakan Minyak Bayi untuk Menghilangkan Kutu Kepala?

Rambut kutu menjengkelkan. Selain membuatnya gatal, kutu juga cenderung sukar disingkirkan walaupun setelah mencuci rambut dengan syampu anti kutu. Baiklah, selidik kalibrasi, gunakan rambut menggunakan minyak bayi Berkesan dalam menyingkirkan kutu degil. Benarkah?

Boleh pakai minyak bayi untuk menghilangkan kutu kepala?

Sebilangan orang mungkin merasa malu apabila terpaksa membeli syampu anti kutu di farmasi, atau mempunyai keraguan tentang kandungan bahan kimia. Oleh itu, mereka memilih untuk mengikuti saranan jiran yang mengatakan bahawa minyak bayi dapat digunakan untuk menghilangkan kutu kepala. Terutama untuk membasmi kutu kepala yang dialami oleh kanak-kanak.

Malangnya, sehingga kini tidak ada bukti saintifik yang melaporkan bahawa penggunaan minyak bayi secara rutin berkesan untuk menghilangkan kutu kepala. Ellie Brownstein, pakar pediatrik di Pusat Kesihatan Greenwood, University of Utah, Amerika Syarikat juga menyatakan perkara yang sama. Dia menafikan bahawa penggunaan bahan-bahan gaya rumah semula jadi berkesan untuk menghilangkan kutu di rambut.

Brownstein menjelaskan bahawa satu-satunya cara yang selamat dan berkesan untuk merawat kutu kepala adalah dengan menggunakan syampu anti-kutu atau ubat preskripsi.

Walaupun kutu mati, telur tidak semestinya mati

Rawatan rumah untuk menghilangkan kutu kepala seperti yang disebutkan di atas sebenarnya hanya membuat kutu lemas atau "pingsan" untuk sementara waktu. Dengan cara itu akan lebih mudah bagi anda untuk membersihkannya dari kulit kepala.

Walau bagaimanapun, penting untuk difahami bahawa walaupun kutu dikeluarkan dari rambut, nits tidak semestinya mati dan mungkin masih tersekat di rambut anda.

Di samping itu, tidak semua orang sesuai untuk bahan ini. Bagi orang yang mempunyai kulit sensitif, penggunaan bahan seperti minyak zaitun, mayonis, minyak bayi, dan sebagainya sebenarnya boleh menyebabkan reaksi alergi.

Oleh itu, daripada harus mencuba bagaimana menghilangkan kutu kepala dengan rawatan di rumah, anda harus berjumpa doktor. Doktor dapat menentukan rawatan yang tepat mengikut keadaan anda.

Kaedah yang terbukti berkesan untuk menghilangkan kutu kepala

American Academy of Pediatrics (AAP) melaporkan bahawa cara paling berkesan untuk menghilangkan kutu kepala adalah dengan menggunakan ubat anti kutu. Ubat anti-kutu ini tersedia dalam pelbagai varian mulai dari bilas krim, syampu, gel, mousse, atau produk rambut lain. Anda boleh mendapatkan ubat kutu ini dengan atau tanpa preskripsi doktor.

Namun, ingat. Ubat kutu hanya boleh digunakan jika rambut anda terbukti mempunyai kutu. Gunakan ubat anti kutu mengikut arahan penggunaan ubat pada bungkusan atau seperti yang ditetapkan oleh doktor. Penting juga untuk diperhatikan bahawa ubat anti kutu tidak boleh diberikan kepada bayi dan anak di bawah usia dua tahun, kecuali jika doktor mengesyorkannya.

Oleh kerana kutu adalah haiwan yang sangat kecil, anda boleh menggunakan kaca pembesar untuk melihatnya dengan jelas. Anda juga boleh menggunakan sisir kusut untuk menghilangkan kutu kepala dari kulit kepala.

Selain itu, kutu dapat disebarkan melalui perkongsian barang. Pakaian, seprai, sikat, sikat rambut, ikatan rambut, topi, bantal, dan selimut adalah kaedah menyebarkan kutu yang paling biasa. Itulah sebabnya, semasa rawatan, pastikan anda tidak berkongsi barang-barang ini dengan orang lain untuk sementara waktu.