Pemakanan

16 Buah-buahan yang Baik untuk Iftar |

Tubuh mengalami perubahan semasa berpuasa, termasuk fungsi enzim. Enzim yang biasanya dihasilkan oleh sistem pencernaan perlahan-lahan dikurangkan. Oleh itu, anda disarankan untuk mengambil makanan yang baik untuk pencernaan ketika berbuka puasa, salah satunya adalah buah.

Buah-buahan yang baik untuk iftar

Makan buah ketika berbuka puasa dapat membantu mengembalikan cecair, tenaga, dan elektrolit yang hilang di dalam badan. Ini kerana buah-buahan adalah sumber air, glukosa, vitamin dan mineral yang baik.

Di antara banyak jenis buah-buahan, di bawah ini adalah yang terbaik untuk berbuka puasa.

1. Tarikh

Kurma dikenali sebagai salah satu makanan terbaik untuk berbuka puasa kerana mengandungi banyak serat, protein, dan mineral. Kurma juga padat kalori sehingga dapat menjadikan tubuh kembali bertenaga setelah seharian berpuasa.

2. Tembikai

Tembikai terkenal dengan kandungan airnya yang banyak sehingga sesuai untuk dimakan ketika berbuka puasa. Anda akan mendapat pengambilan vitamin, mineral, dan sebatian antioksidan yang dapat mengembalikan keseimbangan elektrolit.

3. Anggur

Anggur boleh menjadi alternatif yang baik untuk iftar. Buah ini mempunyai rasa segar dan manis yang dapat mengembalikan cecair dan gula di dalam badan. Selain itu, kandungan air dan serat juga dapat membantu mencegah sembelit.

4. Epal

Walaupun kandungan airnya tidak sebanyak semangka, epal mengandungi serat yang juga bermanfaat untuk kesihatan. Di dalam badan anda, serat dalam epal akan membantu menyiapkan organ pencernaan anda untuk menerima makanan yang lebih padat.

5. Jingga

Jeruk mengandungi kebanyakan karbohidrat dan air, dengan gula dalam bentuk glukosa, fruktosa, dan sukrosa. Walaupun tinggi kandungan gula, buah sitrus tidak meningkatkan gula dalam darah dengan cepat sehingga selamat untuk pesakit diabetes.

6. Stroberi

Stroberi bagus untuk berbuka puasa terutamanya kerana manfaatnya dalam mengawal gula dalam darah. Buah ini melambatkan pencernaan glukosa. Jadi, anda boleh mendapatkan pemakanan dan pengambilan cecair tanpa risiko kenaikan gula darah secara drastik.

7. Mangga

Satu bahagian mangga mengandungi 257 gram kalium dan dapat memenuhi 25% keperluan vitamin A anda dan 76% vitamin C. Mangga sesuai untuk berbuka puasa kerana dapat membantu mengembalikan simpanan vitamin dan mineral dalam badan.

8. Pisang

Pisang adalah sumber tenaga dan mineral, terutama kalium. Makan pisang di iftar dapat membantu mengembalikan tenaga dan keseimbangan elektrolit yang mungkin berubah kerana kekurangan pengambilan makanan semasa berpuasa.

9. Cantaloupe

Anda mungkin sering menemui cantaloupe dalam ais buah sebagai makanan iftar. Cantaloupe bukan hanya menyegarkan, tetapi juga baik untuk berbuka puasa kerana kaya dengan mineral dan gula yang dapat mengembalikan tenaga anda.

10. Pir

Terdapat banyak kebaikan pir, salah satunya adalah untuk memulihkan cecair badan yang hilang setelah berpuasa. Selain itu, kandungan serat pada pir juga dapat memberikan rasa kenyang lebih lama sehingga Anda tidak makan berlebihan ketika berbuka puasa.

11. Buah belimbing

Buah belimbing tidak hanya kaya dengan vitamin dan mineral, tetapi juga antioksidan quercetin, asam gallic, dan epicatechin. Pelbagai antioksidan ini dapat melindungi tubuh dari kesan radikal bebas, mengurangkan keradangan, dan menurunkan kadar kolesterol darah.

12. tembikai

Buah tembikai juga sering diproses menjadi ais buah untuk berbuka puasa. Buah ini mempunyai kandungan air yang tinggi sehingga dapat mencegah dehidrasi. Bukan hanya itu, pengambilan tembikai juga dapat memenuhi keperluan vitamin A dan C anda.

13. Nanas

Buah lain yang baik untuk berbuka puasa adalah nanas. Selain mengandungi pelbagai jenis mineral, buah ini juga mengandungi antioksidan yang meningkatkan daya tahan. Jadi, anda tidak akan mudah sakit semasa berpuasa.

14. betik

Semasa bulan puasa, anda mungkin sukar untuk membuang air besar (BAB). Anda boleh mengatasinya dengan memakan buah betik ketika berbuka puasa. Buah ini akan memberi tubuh anda vitamin A, vitamin C, dan pelbagai antioksidan.

15. Alpukat

Tidak seperti buah-buahan lain yang tinggi karbohidrat, alpukat tinggi lemak sihat. Buah ini juga kaya dengan serat, kalium, dan magnesium. Pengambilan secara berkala dapat membantu mengembalikan tenaga yang berkurang semasa berpuasa.

16. Beri

Beri seperti blueberry dan blackberry adalah buah yang baik untuk berbuka puasa. Vitamin dalam jenis beri ini dapat mengekalkan fungsi tubuh dan sistem imun yang sihat.

Sementara itu, kandungan antioksidannya berpotensi untuk mengurangkan risiko sejumlah penyakit.

Buah-buahan adalah salah satu makanan paling sihat, termasuk iftar. Sebabnya, buah mengandungi air, vitamin, mineral, dan pelbagai nutrien lain yang mungkin hilang setelah anda berpuasa sepanjang hari.

Untuk mengekalkan nilai dan faedah pemakanan, anda harus makan buah-buahan dalam bentuk yang masih segar. Hadkan penggunaan gula tambahan untuk memastikan menu iftar anda sihat.