Kesihatan

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Punggung Punggung •

Pernahkah anda melihat iklan untuk seluar jeans wanita yang memfokuskan pada perincian di bahagian belakang, dan di punggung bawah model terdapat sepasang lekukan kecil tepat di atas punggungnya? Lengkung yang sama juga terdapat pada lelaki.

Lekukan ini disebut pantat atau pantat pantat, dan bukan kecacatan fizikal atau petunjuk kekurangan zat makanan.

Bagaimana lesung punggung terbentuk?

Lesung punggung adalah salah satu ciri fizikal yang diwarisi. Kedua-dua lesung ini diturunkan kepada anda sebagai sebahagian daripada DNA anda sendiri, atau kod mutasi genetik - mereka tidak menimbulkan risiko kesihatan tertentu. Sekiranya anda memilikinya, tidak hairanlah salah seorang ibu bapa, adik-beradik anda, atau saudara terdekat anda juga akan mempunyai sepasang lesung pipit yang serupa dengan anak anda sendiri.

Lesung punggung dinamakan demikian kerana lokasinya yang tepat di punggung bawah berhampiran punggung, di mana tulang belakang bertemu dengan tulang pinggul. Terdapat dua celah di setiap sisi tulang belakang yang membolehkan otot membengkok di kawasan itu. Kedua-dua sendi pinggul dan tulang belakang menyebabkan pembentukan lesung pipi di bahagian belakang anda.

Pasangan lesung pipit ini mempunyai pelbagai alias, seperti lesung pipit Venus, lesung pipit Venus, lesung pipit Venus, lesung sakral, atau lesung pipit. Lendir itu sendiri diciptakan oleh struktur tulang seseorang, yang juga berkaitan dengan definisi otot spesifik dan nisbah lemak badan mereka. Sekiranya tidak banyak otot yang mendasari, lekukan dapat terjadi mengakibatkan sepasang lesung pipit. Perkara yang sama juga mendasari proses pembentukan lesung pipi di pelbagai bahagian badan yang lain, seperti di pipi, dagu, atau di bawah mata ketika tersenyum (bukan kerutan wajah!).

Pantat pantat dikaitkan dengan pengalaman orgasme yang lebih baik

Lubang lesung pipi dianggap lebih mudah bagi wanita untuk mencapai orgasme dengan lebih cepat dan lebih baik, kerana sepasang lesung pipit ini dapat memudahkan peredaran darah yang baik dan terletak di sekitar kawasan pelvis. Oleh itu, klimaks akan menjadi lebih mudah.

Walau bagaimanapun, setakat ini laporan mengenai hubungan antara lesung punggung dan peningkatan prestasi di tempat tidur masih merupakan bukti anekdot dari kes-kes. Tidak ada penyelidikan saintifik yang dapat menyokong teori ini.

Bolehkah kita membuat lesung pantat kita sendiri?

Malangnya, jika anda tidak memilikinya dalam gen anda, kemungkinan anda mendapat lesung pantat adalah tipis kerana lesung pipit ini adalah kod genetik yang bermutasi.

Selain itu, lokasi penempatan lesung pipit juga berperanan mengapa kebanyakan orang mempunyai lesung punggung, sementara yang lain tidak. Lesung punggung berada di persimpangan di mana dua tulang pelvis bertemu, dan tidak ada otot di kawasan itu. Jadi, tidak kira seberapa keras anda bersenam dan langsing, jika tidak ada sejarah lesung punggung di pohon keluarga anda, lesung pipit tidak akan muncul di badan anda.

Sebaliknya, jika anda mempunyai sejarah keluarga lesung pipit tetapi anda tidak memilikinya, ini mungkin disebabkan oleh lemak badan yang berlebihan. Anda boleh mengatasinya dengan senaman yang kerap diikuti dengan usaha menurunkan berat badan.

Dalam banyak kes, penuaan dan penurunan berat badan dapat menjadikan kedalaman lesung kelihatan lebih menonjol. Dalam kes tertentu, diet dan senaman dapat menjadikan "tanda kecantikan" ini kelihatan pudar. Membangun otot di bawah kulit menguatkan sistem sokongan di bawah lapisan atas epidermis, memberikan kulit yang licin dan sekata; namun, jika struktur tulang anda menghasilkan lesung pipi yang khas dan menonjol, perubahan gaya hidup tidak akan membuat lesung pipi hilang selamanya.

Satu fakta menarik: sebilangan orang boleh mendapatkan sepasang lesung pipit yang unik ini hanya dengan menambah berat badan. Pakar mengesyaki bahawa kumpulan individu ini mungkin tergolong kurang berat badan. Melaporkan dari etopal, kajian dari Majlis Latihan Amerika menunjukkan bahawa badan memerlukan purata 22% lemak untuk lelaki, dan 32% lemak untuk wanita. Angka ini adalah standard lemak badan rendah yang tepat yang harus anda tuju jika anda mahu lesung punggung anda kelihatan lebih jelas. Catatan: Mempunyai lemak badan rendah tidak bermaksud anda anoreksik atau kekurangan zat makanan.

BACA JUGA:

  • 10 Pergerakan Sukan Untuk Mencapai Kelenturan Badan
  • Makanan Terbaik untuk Makan Sebelum dan Selepas Bersenam
  • 4 Masalah Kesihatan Kerana Postur Buruk